[Nayttelyposti] Tomás Saracenon hämähäkinverkot Taidehallissa. Taiteiden yönä avoinna klo 22 asti.

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Ke 22.Elo. 10:12:07 EEST 2012


HELSINGIN TAIDEHALLISSA 18.8.–3.10.2012

Tomás Saraceno: 14 Billions (Working Title) – Helsingin Juhlaviikot

TAITEIDEN YÖNÄ torstaina 23.8.2012 avoinna klo 22 asti!
Yleisöopastukset puolen tunnin välein
18.30
19.00
19.30
20.00

Kosmos voi piillä hämähäkinverkossa!
 
Taiteilija Tomás Saraceno (1973) ei halua vetää tiukkoja rajoja taiteen tai muiden elämänalueiden välille. Hän pyrkii ymmärtämään maailmankaikkeutta ja vastaa suuriin kysymyksiin taiteen keinoin ­­– onnistuen samalla tuottamaan tiedeyhteisöäkin kiinnostavia kokeiluja ja tuloksia.
 
Taidehallin tämänvuotinen Juhlaviikko-näyttely liittyy hypoteesiin, jonka mukaan toistaiseksi paras tapa havainnollistaa universumin rakennetta on kolmiulotteinen hämähäkinverkko, jollaisia kutovat mm. mustaleski-hämähäkit.
    Näyttely sisältää sekä todellisia hämähäkinverkkoja että köysistä tehdyn jättimäisen suurennoksen kolmiulotteisesta seitistä, 14 Billions (Working Title). Valtavan teoksen sisällä ihminen kutistuu ja pääsee kokeilemaan miltä tuntuu olla verkossa.
 
14 Billions -nimi viittaakin 14 miljardia vuotta sitten syntyneeseen maailmankaikkeuteen. Teos on tarkka 16:1 kopio mustan lesken monimutkaisesta verkosta, jonka geometriaa ei aiemmin ollut tunnettu. Mallintamista varten kehitettiin tietokonetomografinen menetelmä, jossa verkko kuvattiin lasersäteiden avulla kerros kerrokselta. Teoksen aikaansaaminen vaati kahden vuoden työn. Nyt elastiseen köyteen on solmittu Taidehallissa kymmeniä tuhansia tarkkaan määriteltyjä solmuja oikeanlaisen verkon aikaansaamiseksi. Monimutkaisuutensa vuoksi Bonniers Konsthallin kokoelmaan kuuluva teos on ollut esillä vain kaksi kertaa aiemmin.
    Lopputuloksena on taiteen, tieteen ja arkkitehtuurin liitto, joka mahdollistaa pääsyn johonkin ihmiselle ennestään kokemattomaan.
 
Toinen, ensimmäistä kertaa esillä oleva uusi teos koostuu ympäri maailmaa kerättyjen hämähäkkien verkoista. Osa niistä on erityyppisten verkkojen yhdistelmiä: yksi hämähäkkilaji on kutonut verkon ja toinen laji on jatkanut sitä. Pimeässä tilassa valaistut seitit muodostavat elämyksellisen, aisteja kutkuttavan installaation.
    Avoterraariossa myös suomalaiset hämähäkit kutovat verkkojaan koko näyttelyn ajan. Kyseessä on eräänlainen kokeilu – taiteilija on utelias näkemään, mitä tästä syntyy ja miten tulokset voisivat palvella sekä tiedettä että taidetta.
Lue lisää: http://taidehalli.fi/finnish/exhibition/90/

Tomás Saracenon näyttelyssä Taidehallin kumppani on SATO Oyj.


TAIDEHALLIN STUDIOSSA  18.8.–3.10.2012
Vappu Rossi: Hyvästi varjoinen
 
Vappu Rossi (s. 1976) on taitava ja oivaltava piirtäjä, joka usein ulottaa piirtämisen kauas paperista ja kynästä. Taidehallin studionäyttelyyn hän on tehnyt uuden mediateoksen sekä suuria hiilipiirustuksia ­– myös suoraan seinälle.
 
Rossin piirroksista välittyy vahvasti kokemus, liike ja tunne. Kädenjälki on reseptiivistä ja herkkää, toisinaan voimakasta, vahvan graafista.
Hiilipiirrossarjassaan Vappu Rossi tutkii liikettä ja hurmostilaa, jossa ihminen on lipumassa pois tietoisuudesta johonkin ”tämänpuoleisten” rakenteiden tavoittamattomiin. Rossi tekee paljon yhteistyötä tanssijoiden kanssa, ja piirroksissa esiintyykin tanssijan hahmo. Mediataideanimaatio Hyvästi varjoinen on kaihoisa, lempeän humoristinen ajan kulumisen kuvaus.

Lue lisää ja katso kuvia: http://taidehalli.fi/finnish/exhibition/96/


TAITEILIJATAPAAMINEN: Vappu Rossi kertoo työskentelystään sunnuntaina 2.9. klo 14.30.
 

PERHEPÄIVÄ lauantaina 15.9. klo 13–16 nonstop. Hämähäkkejä ja hyönteisiä -animaatiotyöpaja koko perheelle. Työpajan vetää Vappu Rossi avustajineen.
 
HELSINGIN TAIDEHALLI Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki. Puh. (09) 4542060 tai lipunmyynti 040 450 7211.
AVOINNA ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17
PÄÄSYLIPUT yhteislippu Tomás Saracenon ja Vappu Rossin näyttelyihin 12 € / 8 € / alle 18-v. vapaa pääsy.
www.taidehalli.fi


-----------------------------
Sanna Kangasluoma
Viestintävastaava / Communications Manager
Taidehalli / Konsthallen / Kunsthalle Helsinki
Nervanderinkatu 3, FI-00100 Helsinki
Puh. / Tel. +358 40 4514 772
sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
www.taidehalli.fi
skype: sannataidehalliLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta