[Nayttelyposti] Graphica Creativa 2012 tuo naapurit Jyväskylään

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Pe 27.Huhti. 09:48:34 EEST 2012


TIEDOTE
Jyväskylän taidemuseo
GRAPHICA CREATIVA 2012

5.5.-9.9. Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23 ja Galleria Harmonia, Hannikaisenkatu 39
5.5.-2.9. Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

Graphica Creativa 2012 esittelee tällä kertaa ajankohtaista taidegrafiikkaa Suomesta ja sen neljästä naapurimaasta Ruotsista, Norjasta, Venäjältä ja Virosta. Viisi maata, jotka valtiollisesti, poliittisesti ja taloudellisesti eroavat paljonkin toisistaan, mutta joita yhdistävät toisiinsa osin yhteinen historia, kulttuuri ja kieli. Näyttely haluaa elvyttää omalta osaltaan kuvataiteen pohjoismaista yhteistyötä sekä tarjota tärkeitä verkottumismahdollisuuksia lähinaapurimaihimme Venäjälle ja Viroon. Näyttely on myös osa Jyväskylän kaupungin 175-juhlavuoden tapahtumia.

Jokaista maata edustaa 5-6 taiteilijaa, jotka kunkin maan kuraattori on valinnut näyttelyyn. Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa järjestettiin lisäksi joulukuussa 2011 kymmenpäiväinen työpaja, jonka aikana viisi pietarilaista graafikkoa valmisti osan näyttelyyn tulevista teoksista.

Näyttelykuraattoreina toimivat kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja (Suomi), taidegraafikko ja kuvanveistäjä Stefano Beccari (Ruotsi), kuvataiteilija Liv Dysthe Sønderland (Norja), kuvataiteilija Petr Shvetsov (Venäjä) sekä taidegraafikko ja litografiapajan johtaja Jaak Visnap (Viro).

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat Maija Albrecht, Heli Kurunsaari, Ari Pelkonen, Tomas Regan ja Antti Tanttu Suomesta, Eva Björkstrand, Nina Bondeson, Maya Eizin Öijer, Bess Frimodig ja Eva Zettervall Ruotsista, Espen Dietrichson, Asbjørn Hollerud, Anna Christina Lorenzen, Hariton Pushwagner ja Sex Tags Norjasta, Kadri Alesmaa, Peeter Allik, Tarrvi Laamann ja Marko Mäetamm Virosta sekä Petr Belyj, Mihail Karasik, Mylo, Vitali Pushnitski, Juri Shtapakov ja Irina Vasiljeva Venäjältä.

Esillä on perinteitä kunnioittavaa grafiikkaa mutta myös grafiikan ja muun kuvataiteen rajapinnoilla elävää taidetta. Suomalaiset näyttäisivät luottavan vahvaan visuaaliseen ilmaisuun, kun taas ruotsalaisessa grafiikassa nousevat esille tarinat ja feministinen näkökulma. Jos Norjassa taiteilijat vievät katsojan yli todellisuuden ja järjen rajojen, virolaiset lähestyvät ympäröivää todellisuutta suoremmin ja röyhkeämmin. Pietarilaiset taiteilijat ovat sen sijaan enemmän kokeilijoita/uudistajia ja samalla perinteisen venäläisen avantgarden työn jatkajia.

Näyttelyä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pohjoismainen kulttuurirahasto ja Office for Contemporary Art Norway (OCA).

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 4.5. klo 17-20.30

Keski-Suomen museo klo 17-18, Holvi klo 18-19.30 ja Galleria Harmonia klo19.30.-20.30
Avajaisissa ovat läsnä kaikki kuraattorit, suuri joukko näyttelyyn osallistuvia taiteilijoita sekä Norjan ja Viron suurlähettiläät. Näyttelyn avaa kansaedustaja Eila Tiainen.

sähköinen avajaiskutsu
http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/53142_GraphicaCreativaKutsu_2_.pdf

Grafiikkaa lähikaupasta

Holvin katutason aulatilaan on pystytetty GC-lähikauppa, jossa on myynnissä vedoksia paikallisilta taidegraafikoilta: Tuomas Hallivuo, Naoji Ishiyama, Maija Kumpulainen-Sokka, Elli Manninen, Emma Lappalainen, Jyrki Markkanen, Kirsi Neuvonen, Aino-Kaarina Pajari, Rita Vargas, Ulla Virta ja Iana Vulpe.

GC-pyöräparkki

Ruotsin, Norjan, Venäjän, Viron ja Suomen väreihin tuunatut polkupyörät ovat käytössä panttia vastaan. Siirtyminen näyttelypaikasta toiseen sujuu pyörillä näppärästi. Pyörien lainaus tapahtuu Holvissa.

Mikä on Graphica Creativa?

Vuodesta 1975 lähtien Jyväskylässä järjestetty Graphica Creativa (luova grafiikka) on Pohjoismaiden vanhin toistuva kansainvälinen grafiikkanäyttely. Graphica Creativa eroaa monista perinteisistä grafiikkabiennaaleista ja -triennaaleista siinä, että jokaiseen näyttelyyn on pyritty etsimään jokin erityinen teema tai näkökulma ajankohtaiseen taidegrafiikkaan. Aikaisemmin teemoina ovat olleet mm. grafiikka Euroopan ulkopuolella, grafiikan kustantajat ja työpajat, grafiikan raja-alueet ja viimeksi vuonna 2009 graafikoiden ja muiden taiteilijoiden yhteistyöprojektit.

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>

Lisätietoja
Jukka Partanen, intendentti, puh. 050 462 2695, jukka.partanen(at)jkl.fi
Anna-Leena Pesonen, näyttelysihteeri, puh. 050 311 8901, anna-leena.pesonen(at)jkl.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta