[Nayttelyposti] Virka Gallerian kevät 2012: Helsinki 200v. pääkaupunkina ja FLUSH! - Taidetta julkisissa käymälöissä

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Ma 23.Huhti. 16:35:34 EEST 2012


Helsingin Virka Gallerian keväässä juhlitaan 200-vuotiasta pääkaupunkiamme sekä huuhdellaan ennakkokäsitykset taiteesta FLUSH! -näyttelyssä.

Pää ja sydän - Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina 4.4. - 17.6.2012

Miten Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki? Mitä Helsingin pääkaupungiksi nimeäminen on merkinnyt ja kuinka se on vaikuttanut kaupunkikuvaan? Koe muistojen kerrostumat, kasvun, kehityksen ja muuttoliikkeen syke Helsingin pääkaupunkina olemisen 200-vuotisjuhlanäyttelyssä.

Näyttely toteutuu kahdella taholla: ensimmäisessä osassa Virka Galleriassa esitellään elämyksellinen osuus, joka kuvaa Helsingin sykkivää sydäntä eli kaupungin tunnetta ja tunnelmaa. Näyttelyn teemoina ovat pääkaupunkina oleminen, kaupungin kasvu, elinkeinoelämä, kaupunkilaisten arki, valtiovierailut ja monikulttuurisuus.

Näyttelyn toinen osa tuo pääkaupungin elävän historian lähelle. Kävijä saa mukaansa esitteen, jonka avulla suunnistaa Senaatintoria ympäröivillä historiallisilla paikoilla - kaupunki itse toimii näyttelyesineenä. Usealla kielellä toteutettavan esitteen opastaman kävelykierroksen tarkoituksena on auttaa kävijöitä havaitsemaan pääkaupunki ympärillään.

Pääkaupunkina oloajan ensimmäisen puoliskon Helsinki oli myös osa Venäjää. Jälkimmäisen se on ollut itsenäisen Suomen pääkaupunki. Toukokuun aikana järjestetään näitä teemoja eli Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä sekä Venäjää ja venäläisyyttä käsittelevä luentosarja. Luentosarjan luennoitsijoina toimivat arki-iltapäivisin Aleksanteri-instituutin, Helsingin kaupungin tietokeskuksen ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asiantuntijat. Luennot ovat tunnin mittaisia ja suunnattu kaikille Helsingistä kiinnostuneille.

Pää ja sydän -luentosarjan ohjelma on:

Ma 7.5. klo 13-14            Ira Österberg, Aleksanteri-instituutti
Aihe: Venäläinen elokuva
Ke 9.5. Klo 13-14            Jussi Lassila, Aleksanteri-instituutti
Aihe: Venäjä, nuoriso ja kansallismielisyys
Pe 11.5. Klo 13-14           Timo Cantell, Helsingin kaupungin tietokeskus
Aihe: Ovatko helsinkiläiset tylyjä? Vai käyttävätkö he vain kaupunkilaisjärkeä?
Ma 14.5. Klo 13-14          Vesa Keskinen ja Anna Sofia Nyholm, Helsingin kaupungin
tietokeskus
Aihe: Helsinkiläisnuoret ja vapaa-aika
Ke 16.5. Klo 13-14           Ulla Tapaninen, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Aihe: Helsingin rooli Itämeren kuljetusliikenteen solmukohtana
Lisätietoja:
Näyttelysuunnittelija Anni Kostamovaara, 09-310 79615, anni.kostamovaara at hel.fi
Näyttelyn käsikirjoittaja Mikko-Olavi Seppälä, 040-567 1404, mikko-olavi.seppala at helsinki.fi
Tiedottaja, Tero Lahti, 09-310 36376, tero.j.lahti at hel.fi
FLUSH!
Taidetta Helsingin kaupungintalon käymälätiloissa 23.3. - 30.9.2012Taide suihkuaa tänä keväänä kaupungintalon legendaarisiin WC-tiloihin valokuvan, videon ja installaation keinoin! Käymälä on tila taiteelle parhaimmillaan, joten ei ole ihme että WC, taide ja arki ovat historiassa lomittuneet toisiinsa lukuisin tavoin. FLUSH! -näyttelyssä vessataiteen kunniakasta perinnettä jatkavat nykytaiteilijat Petri Ala-Maunus, Sasha Huber, Päivi Koskinen, Heidi Lunabba, Juhana Moisander, Petri Saarikko ja Minna Suoniemi.


Näyttelyn taiteilijat käsittelevät teoksissaan julkisen ja intiimin välisiä kytköksiä - julkinen WC on hämmentävä tila yksityisen ja jaetun välissä. Helsingin kaupungintalon saniteettitilat ovat ilmaiset ja auki kaikille kaupungilla liikkujille ikään, yhteiskuntaluokkaan tai kuntoon katsomatta, mutta niiden käyttöä rajataan sukupuolen perusteella. Sen takia myös FLUSH! -näyttelyn taideteosten yleisöt rajautuvat sukupuolen mukaan - naisten vessassa on oma ja miesten vessassa oma näyttelynsä. Näyttelyvierasta kannustetaan taiteen tavoin huuhtelemaan pöntöstä alas sukupuolittavat raja-aidat taiteilijatapaamisten aikaan keväällä ja kesällä 2012. Tilaisuuksista tullaan tiedottamaan myöhemmin lisää.

Kuraattorina on toiminut Anna-Kaisa Rastenberger. Näyttely on osa Helsinki Photography Biennialin sekä WDC:n ohjelmaa.

Lisätietoja:
Kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger, 041 514 1991, annara at fpm.fi
Näyttelysuunnittelija Anni Kostamovaara, 09 310 79615, anni.kostamovaara at hel.fi
Näyttelyassistentti Soile Pietilä, 09 310 76043, soile.pietila at hel.fiKaupungintalolle ja näyttelyihin oheisohjelmineen on vapaa pääsy. Sydämellisesti tervetuloa!PÄÄ JA SYDÄN - Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina

4.4.-17.6.2012FLUSH!

23.3.-30.9.2012Virka Galleria

Sofiankatu 1

www.virka.fi<http://www.virka.fi>

Vapaa pääsy.

Avoinna ma - pe 9-19 ja la - su 10-16

Huomaa kevään poikkeusaukioloajat:
ma 30.4. vapunaatto, klo 10-16
ti 1.5. vapunpäivä, suljettu
to 17.5. helatorstai, klo 10-16


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta