[Nayttelyposti] Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma -näyttely Emil Cedercreutzin museossa 30.4.-22.7.2012

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
To 19.Huhti. 16:00:11 EEST 2012


Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma

Emil Cedercreutzin museossa 30.4. - 22.7.2012


Kesänäyttelyssä Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma Emil Cedercreutzin museo esittelee yhdessä Etelä-Karjalan taidemuseon kanssa tuotetun värikkään, syvällisen ja moniulotteisen näyttelykokonaisuuden Pertti Ala-Outisen taidekokoelmasta. Näyttely on toteutettu Etelä-Karjalan taidemuseon ja Emil Cedercreutzin museon yhteistyönä, sillä kokoelman kerännyt Pertti Ala-Outinen on lahjottanut kokoelmansa näihin kahteen museoon. Kokonaisuus on nyt ensi kertaa esillä tässä laajuudessaan. Vuonna 2013 näyttely jatkaa myös Etelä-Karjalan taidemuseoon.

Säkkijärvellä vuonna 1932 syntynyt ja Porissa elämäntyönsä tehnyt taiteen moniottelija Pertti Ala-Outinen on toiminut kulttuurivaikuttajana taitelijana, kirjoittajana, kriitikkona, opettajana, Porin piirustuskoulun johtajana ja Porin taidekoulun rehtorina. Näiden tehtävien ohella Ala-Outinen on jo 1950-luvun alussa - intohimosta taiteeseen - aloittanut suomalaisen ja satakuntalaisen modernismin keräämisen. Emil Cedercreutzin museon ja Pertti Ala-Outisen yhteinen taival alkoi jo vuonna 1968 Porin taiteilijaseuran järjestämän kuvataidekurssin merkeissä.

Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma -näyttely koostuu kotimaisesta ja ulkomaisesta taiteesta. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia sekä kokeellisempia taidemuotoja. Näyttely, paitsi esittelee kotimaista ja ulkomaista modernia taidetta, kertoo samalla myös kerääjästä kokoelman takana. Pertti Ala-Outisen mukaan hänen taiteellisessa ajattelussaan on kulkenut kaksi linjaa: tarve tunneperäisempään fantastis-surrealistiseen ilmaisuun ja toisaalta rationaalisempaan abstraktiin rakenteeseen. Hänen keräämänsä kokoelman voidaan myös ajatella heijastelevan näitä kahta linjaa. Näyttelykin tarjoaa toisaalta väreillä leikittelyä ja värien ilotulitusta, toisaalta älyllisempiä ja käsitteellisempiä näkökulmia.

Emil Cedercreutzin museolle lahjoitetussa kokoelman osassa painopiste on satakuntalaisessa kuvataiteessa. Kokoelmassa on Ala-Outisen omia ja useita Porin taidekoulussa opiskelleiden taiteilijoiden töitä. Mukana on mm. Aarre Elomaa, Pekka Solin, Arja Tigges (Korja), Erik Sermala, Immo Tuominen ja Pekka Mattila.

Etelä-Karjalan taidemuseoon, Ala-Outisen suvun synnyinseudulle, lahjoitetussa kokoelman osassa keskitytään 1960-1970 -lukujen tekijöihin. Heihin kuuluvat mm. Eino Ahonen, Simo Hannula, Kimmo Kaivanto, Pentti Kaskipuro, Unto Koistinen, Pentti Lumikangas, J.O. Mallander, Tuulikki Pietilä ja Sam Vanni. Tämän lisäksi kokoelmaan kuuluu ulkomaisia teoksia kuten mm. Japanilaisia puupiirroksia 1800-luvulta, Pablo Picasson keramiikkalautanen ja grafiikan vedokset sekä virolaista grafiikkaa.

Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma on esillä Emil Cedercreutzin museossa 30.4. - 22.7.2012.

Lisätietoja ja pressikuvia: amanuenssi Mikko Pirinen, mikko.pirinen at harjavalta.fi<mailto:mikko.pirinen at harjavalta.fi>, p. (02) 535 1211

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!
Satu Tenhonen
museoamanuenssi
p. (+358) 2 535 1213
satu.tenhonen at harjavalta.fi

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 Harjavalta
p. (+358) 2 535 1200
www.harjavalta.fi/palvelut/museo
_______________________________________________


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta