[Nayttelyposti] TURUN TAIDEMUSEOSSA "Carl Larsson - Unelmia harmoniasta" 16.9.2011-8.1.2012

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ti 6.Syys. 09:25:46 EEST 2011


TIEDOTE


Carl Larsson - Unelmia harmoniasta
Turun taidemuseossa 16.9.2011-8.1.2012
Tervetuloa!

Ruotsalaisen taiteen mestarin Carl Larssonin (1853-1919) rakastettu kuvamaailma on esillä Turun taidemuseossa 16.9.2011-8.1.2012. Carl Larsson - Unelmia harmoniasta -näyttely kertoo taiteilijan elinympäristön ja läheisten vaikutuksesta hänen taiteeseensa. Esille nousevat erityisesti varhaiset Ranskassa, Grèz-sur-Loingin kylässä, tehdyt maalaukset sekä myöhemmät taiteilijan Sundbornin-kodissa, Ruotsin Taalainmaalla, luodut teokset. Kummankin alueen luonne ja siellä vietetty arki ikuistui teoksiin romantisoituna maalaiselämänä, jonka sisältämä douceur de vivre, elämän suloisuus, ihastuttaa yhä.

Carl Larssonin elämä sai uuden suunnan Pariisin lähistöllä sijaitsevassa Grèz-sur-Loingissa, jossa hän tapasi tulevan vaimonsa, taiteilija Karin Bergöön (1859-1928). Grèzissä myös Larssonin taide uudistui. Hän omaksui ranskalaisen ulkoilmarealismin ja maalasi ensimmäiset intiimit perhekuvansa. Akvarellitekniikalla saavutettu keveys ja hienostunut värienkäyttö toivat Larssonille hänen pitkään kaipaamaansa tunnustusta. Ruotsiin palattuaan Larssonin tyyli alkoi pikkuhiljaa kehittyä sille tunnusomaiseen piirustukselliseen suuntaan, jossa näkyi niin japanilaisen taiteen kuin art nouveaun vaikutus. Vaimo Karin, lapset ja oma koti toimivat Larssonin jatkuvina innoittajina ja hänen teoksistaan tuli ruotsalaisen perheidyllin ja pittoreskin boheemielämän esikuvia. Larsson ja hänen omaleimainen, koristeellinen tyylinsä tunnetaankin parhaiten näistä kotiaiheisista akvarelleista, joissa aika on pysähtynyt lapsuuden lämpimään ja levolliseen sunnuntaitunnelmaan.

Carl Larssonin perhepiirissä maalaamat tuokiokuvat levisivät maailmalle kuvakirjoina. Kirjat kuten De mina (1895, Minun perheeni), Ett hem (1899, Kotona) ja Spadarfvet (1906, Maalla) tekivät sekä Carl Larssonista että hänen perheestään ja heidän talostaan Lilla Hyttnäsistä tunnetun. Carl ja Karin Larsson olivat nykyaikaisen kodinsisustusideaalin edelläkävijöitä. Heidän kotinsa poikkesi ajalle tyypillisistä raskailla huonekaluilla ja tummilla sävyillä sisustetuista porvariskodeista. Larssonit kokivat, että kodin tuli kuvastaa asukkaitaan. He muokkasivat huonekaluja mieleisekseen, sekoittivat eri tyylejä ja rikkoivat ulko- ja sisätilan välistä rajaa. Tärkeänä osana sisustusta olivat Karinin suunnittelemat modernit tekstiilit.

Carl Larsson nimesi johtotähdikseen valoisuuden, kepeyden ja iloisuuden vaikkei hänen oma persoonansa aina toistanutkaan näitä sävyjä. Myyttiset mittasuhteet saaneen maineen takana eli ristiriitainen ja toisinaan raskasmielinenkin taiteilija, joka kohtasi vaikeuksia ja kritiikkiä etenkin julkisten töidensä osalta. Monipuolisen taiteilijauran luonut Carl Larsson kuvitti myös lukuisia julkaisuja, joista näyttelyssä nähdään Victor Rydbergin Singoallaan (1894) tehdyt vaikuttavat alkuperäistyöt.

Viralliseen Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluva näyttely on yksi juhlavuoden kohokohdista. Näyttelyn takana on monivuotinen valmistelu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa, jossa Carl Larssonin teoksia on esillä 10.2.-29.4.2012. Nähtävät teokset tulevat pääasiassa ruotsalaisista julkisista ja yksityisistä kokoelmista. Näyttelyiden yhteydessä julkaistaan Carl Larssonin taidetta ja elämää esittelevä laaja julkaisu. Ateneum ja Turun taidemuseo tekivät yhteistyötä myös 100 vuotta sitten, kun Helsingissä ja Turussa järjestettiin 1913 Carl Larssonin ensimmäinen suurnäyttely Suomessa. Larssonin unelma harmoniasta koskettaa ihmisiä edelleen ja uudet sukupolvet luovat hänen teoksistaan omat tulkintansa. Näyttely tarjoaakin ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia kauneudesta ja taituruudesta, mutta myös kohdata intiimi muotokuva taiteilijasta, jonka päämääränä oli maalata itsensä yleisön sydämiin.

Turun taidemuseon näyttelyn ovat kuratoineet Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen, amanuenssi Christian Hoffmann ja näyttelysihteeri Helena Kinnunen.


Carl Larsson - Unelmia harmoniasta kuuluu viralliseen Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa ja sitä tukevat Turku 2011 -säätiön lisäksi IKEA ja Turun kaupunki.


Turun taidemuseo, Varsinais-Suomen aluetaidemuseo
Aurakatu 26, 20100 Turku
puh. (02) 2627 100, info at turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Aukioloajat: ti-pe klo 11-19, la-su klo 11-17
Opastukset suomeksi: ti klo 17.30, su klo 13 ja klo 15
Pääsymaksut: 10/7 e, alle 16-vuotiaat maksutta.
Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 16-19


Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum / Turku Art Museum
Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi

www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>

**************************************
Crème de la Crème - Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta / Mästerverk ur Åbo konstmuseums samling / Masterpieces from the Collection of Turku Art Museum 14.12.2010-5.2.2012Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta