[Nayttelyposti] Jaana Partasen Mielen alkemiaa pohtii ihmismieltä tiedettä ja taidetta yhdistäen

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ti 25.Marras. 13:07:31 EEST 2011


Näyttelytiedote
Jyväskylän taidemuseo
25.10.2011


4.11.2011–22.1.2012
Jaana Partanen
Mielen alkemiaa - Harry Potter layer
 3D-valokuvateoksia mielen ja tieteen arvoituksista

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
ti–su klo 11–18

avajaiset torstaina 3.11. klo 17
tiedotustilaisuus to 3.11. klo 10

Mitä syntyy, kun taiteilija pohtii ihmismieltä tiedettä ja taidetta yhdistäen?
Jaana Partanen käsittelee Jyväskylän taidemuseon Mielen alkemiaa - Harry Potter layer -näyttelyssä mielen ja tietoisuuden arvoituksia. Nimensä näyttelylle antaneen elokuvasarjan tavoin teokset tutkivat ihmiskuntaa aina askarruttaneita kysymyksiä: onko näkyvän maailman taustalla sittenkin jotain ikuista ja salaista? Voiko ihmisillä olla selittämättömiä kykyjä? Voiko tavanomaisen arkimaailman rinnalla olla olemassa jokin näkymätön taso, yliluonnollisen luonnolliseksi mahdollistava kerros?

Partanen on perehtynyt aiheeseensa tutkijan tavoin, mutta esittää tutkimustulokset, oivallukset ja uudet ideat taiteen keinoin omimmalla kielellään. Taustatyönä on haastateltu mm. lääketieteen, aivotutkimuksen ja vaihtoehtohoitojen tuntijoita. Asiantuntijoiden näkemykset täydentyivät taiteilijan omakohtaisin kokeiluin. Näyttelyprojektissa on ollut mukana oman mielen tutkijoita, tieteen tekijöitä ja aivotutkijoita. Teosten yhtenä rakennusaineena ovat tieteen kuvat: mm. konfokaalimikroskoopilla ja aivokuvantamalla avautuvat näkymät ihmiskehosta, jopa teokseen kuvatun omista aivoista.

Näyttelyn 3D-valokuvateoksissa on hyödynnetty tekniikkaa, joka tuo valokuvaan kirjaimellisesti uusia ulottuvuuksia. Teokset ovat ulkoisesti valokuvan kaltaisia, mutta itse kuva näkyy kolmiulotteisena, jopa liikkuvana eri kulmista katsottaessa. Katsoja kohtaa näyttelyssä sadunomaisia muotokuvia näkymättömään maailmaan perehtyneistä ihmisistä. Esillä on myös moniosainen mediateos, jossa Partanen hyödyntää tieteen kuvastoa taiteilijan vapaudella. Musiikkidokumentti paljastaa, kuinka koko kokonaisuus syntyi ja mitä kulissien takana tapahtui. Teokset täydentyvät kuvattujen henkilöiden haastatteluissa, jotka voi kuunnella niin näyttelyssä kuin taiteilijan verkkosivuiltakin.


Tutustu näyttelyn taustoihin ja kuuntele haastattelut osoitteessa http://pa-la.fi/fi/mielen_alkemiaa/haastattelut

Näyttelyprojektia ovat tukeneet Koneen säätiö, Kuopion kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Tekes ja Valtion valokuvataidetoimikunta.

Näyttelyn oheisohjelma:

Tapahtumat
pe 18.11. klo 16.30–17.30 Teehetki Jaana Partasen kanssa
la 19.11. klo 14–15 Tarinateatteri Storia: näyttelijäryhmän polttoaineena yleisön inspiroituminen näyttelystä, 6/3 €

Työpajakurssit
19.–20.11. Äänen harmonia, ohjaajana Kirsti Autio, hinta 30/50 €
3.–4.12. Chi kungin perusteet, ohjaajana Tarmo Hakkarainen, hinta 30/50 €
13.–15.1. Avaavan kirjoittamisen viikonloppu, ohjaajana Virpi Koivistoinen, hinta 40 €
Lisätietoja taidemuseon verkkosivuilta: www.jyväskylä.fi/taidemuseo<http://www.jyv%C3%A4skyl%C3%A4.fi/taidemuseo>

Jaana Partasen teoksia on nähty viimeisen viidentoista vuoden aikana lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä aina Etelä-Afrikkaa ja Latinalaista Amerikkaa myöten. Näyttelyiden työstämisen rinnalla Partanen toimii arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo Partnershipin taiteellisena johtajana. Shanghain maailmannäyttelyssä 2010 Partanen & Lamusuon vastuualueina oli sekä liki kuusi miljoona kävijää valloittaneen Suomen paviljongin mediataideteoskokonaisuus että taiteilijat näyttelyoppaiksi tuoneen Artistiopas-konseptin ideointi, kuratointi ja toteutus. Monipuolinen taiteilija tunnetaan myös lukuisista julkisista taidetta ja arkkitehtuuria yhdistävistä teoksista, jotka sulautuvat erottuviksi mutta erottamattomiksi osiksi rakennuksia. Vuonna 2010 Partanen palkittiin Kuopion kaupunginjohtajan tunnustuspalkinnolla ja kuvataiteen Minna palkinnolla. Lisätietoja Partasen tuotannosta osoitteessa: www.pa-la.fi<http://www.pa-la.fi>

Lisätietoja
Jaana Partanen puh. 050 321 6313
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, etunimi.sukunimi at jkl.fi<mailto:etunimi.sukunimi at jkl.fi>
Sirpa Turpeinen, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0591, etunimi.sukunimi at jkl.fi<mailto:etunimi.sukunimi at jkl.fi>
www.pa-la.fi<http://www.pa-la.fi>
www.jyväskylä.fi/taidemuseo<http://www.jyv%C3%A4skyl%C3%A4.fi/taidemuseo>

Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
Jyväskylän taidemuseo

puh. (014) 266 4395
matkapuh. 050 542 05 27

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

Kilpisenkatu 1D
PL 165
40101 Jyväskylä

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta