[Nayttelyposti] Mikkelin taidemuseon uudet näyttelyt

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Ti 11.Marras. 15:21:26 EEST 2011


Taiteen Vuoksi - Saimaa kuvataiteessa
7.10.2011 – 29.1.2012 Mikkelin taidemuseo

Etelä-Karjalan taidemuseon, Mikkelin taidemuseon ja Kuopion taidemuseon yhdessä tuottama näyttely esittelee Vuoksen vesistöalueen inspiroimaa taidetta. Museoiden omista kokoelmista rakennetussa kokonaisuudessa on teoksia Kallavedeltä ja Pieliseltä aina Suur-Saimaalle ja Laatokalle saakka. Mukana on teoksia 33:lta taiteilijalta 1800-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Vuoksen vesistö ei esiinny pelkästään romanttisina järvimaisemina vaan laajemmin taiteen tekemisen innoittajana. Mukana on maalauksia, valokuvia ja installaatioita. Näyttely on esillä tammikuun 2012 loppuun saakka.

Avarat järvipanoraamat, jylhät koskikuvaukset ja rauhaisat järvenrannat ovat suomalaisen maisemamaalauksen klassikoita, joita taiteessa on esitetty 1800-luvulta lähtien. Nykyisin matkailukuvasto on ottanut ne omakseen markkinoinnissaan, kun taas taiteessa on siirrytty henkilökohtaisempiin tulkintoihin maisemasta. Näyttely luo mielenkiintoisen katsauksen näkökulman muuttumisesta nationalistisista ihannemaisemista nykytaiteen intiimeihin kuviin, joissa yksittäinen hetki ja tunnelma ovat keskeisellä sijalla. Perinteisiä järvipanoraamoja on mm. Eero Järnefeltiltä, Elias Muukalta ja Johan Fredrik Tuhkaselta, pelkistettyjä mielenmaisemia Kristiina Uusitalolta, Antti Röngältä ja Heidi Vasaralta.

Näyttelyssä ovat mukana seuraavat taiteilijat:

Tuomas von Boehm, Akseli Einola, Joan Fontcuberta, Pekka Halonen, Väinö Hervo, Jorma Holopainen, Sirpa Hynninen & Vesa-Ville Saarinen, Eero Järnefelt, Laura Järnefelt, Matti Karppanen, Leopold Kerpel, Johan Knutson, Viljo Kojo, Mauno Laakso, Matti Laasio, Pentti Meklin, Hjalmar Munsterhjelm, Elias Muukka, Paavo Pelvo, Unto Pusa, Valdemar Pyysiäinen, Juho Rissanen, Antti Rönkä, Tyko Sallinen, Elga Sesemann, Hugo Simberg, Louis Sparre, Ellen Thesleff, Johan Fredrik Tuhkanen, Helmi Usmala, Kristiina Uusitalo, Heidi Vasara ja Ferdinand von Wright.

Näyttelyyn liittyy museoiden yhteisesti tuottama julkaisu, jota näyttelyn teokset kuvittavat. Julkaisuun ovat kirjoittaneet artikkelit taidehistorioitsija Riitta Ojanperä Ateneumin taidemuseosta ja kirjailija Hannu Raittila. Näyttelyjulkaisua on tukenut Suomen Taideyhdistys.
_____________________________________________________________________


VEDEN ÄÄRELLÄ -  Lasten ja nuorten kuvataidetta
7.10.2011 – 29.1.2012 Mikkelin taidemuseo

Vedellä on monet kasvot. Se on elämän elinehto, mutta arvaamattomissa luonnonilmiöissä siihen liittyy myös uhkaavia piirteitä. Veden äärellä -näyttely hahmottaa lasten ja nuorten näkemyksiä vedestä. Mikkelin taidemuseon yhteistyökumppanina on ollut Lasten ja nuorten taidekeskus Hyvinkäältä, jonka kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen kokoelman teokset tarjoavat aihepiiriin kuvakulmia eri puolilta maailmaa. Paikallista väriä tuovat Mikkelin seudun lasten ja nuorten työpajoissa tänä vuonna valmistuneet työt. Näyttely on Mikkelin taidemuseon tuottama.

Kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen kokoelmasta on näyttelyssä esillä yhteensä 43 työtä. Työt tulevat 25 maasta, mm. Brasiliasta, Egyptistä, Kiinasta, Puolasta ja Suomesta. Varhaisimmat työt ovat 1970-luvulta, uusimmat parin vuoden takaa. Teemaa on teoksissa pohdittu ympäristönsuojelun, luonnonkokemisen, työnteon ja vapaa-ajan vieton näkökulmista. Maisemat vaihtelevat valtamerien aallokoista kotoisiin järvinäkymiin, tunnelmat uhkaavista myrskyistä levollisiin auringonlaskuihin. Kuvissa liikutaan niin luonnonympäristössä kuin kaupunkien urbaanissa arjessa. Myös myytit, tarinat ja uskomukset saavat tulkintansa lasten värikkäissä maalauksissa.

Näyttelyyn liittyvissä Kuutti- ja Verkko -taidepajoissa lapset ja nuoret ovat perehtyneet luontoteeman käsittelemiseen taiteen keinoin. Pajoissa on kokeiltu uusia esittämisen ja havainnoinnin tapoja sekä tutustuttu erilaisiin materiaaleihin ja työskentelymenetelmiin. Työpajojen vetäjinä ovat toimineet kuvataiteilijat Pirita Lautala ja Kirsimaria E. Törönen-Ripatti.

Koivikon koulun 9A -luokan Verkko-taidepajaan osallistuneet pääsivät ensimmäistä kertaa työskentelemään ammattitaiteilijoiden opastuksella. Keskeistä tässä taideprojektissa oli vuorovaikutustaitojen ja itseilmaisun opetteleminen taiteen keinoin. Projekti kesti kevätlukukauden 2011 ja sen aikana näyttelyyn luotiin mielikuvituksellinen vedenalainen maailma. Esikoulu Kaarinan, Kaarisillan ja Suksimäen päiväkotien esikoululaisten Kuutti-taidepajoissa vesiteemaan on tutustuttu Saimaannorpan kautta ja valmistettu kuutteja erilaisin pintakäsittelytekniikoin.Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>, museot(at)mikkeli.fi<mailto:museot at mikkeli.fi>. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to - su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu.
Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 4 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta.

____________________________________

Paula Hyvönen

amanuenssi

Mikkelin taidemuseo

Hallituskatu 8 E

50100 Mikkeli

Puh. (015) 194 2421

paula.hyvonen(at)mikkeli.fi

www.mikkeli.fi/museotLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta