[Nayttelyposti] Valokuvanäyttely 1940 -luvun Harjavallasta Emil Cedercreutzin museossa ja Yaran valokuvalahjoitus

Marja Hänninen-Tolvi Marja.Hanninen-Tolvi at harjavalta.fi
To 3.Loka. 09:07:49 EET 2011


EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO, Harjavalta
Vellikellosta tehtaanpilliin - Valokuvia 1940 -luvun Harjavallasta 31.10.2011-8.1.2012
Yara Suomi Oy:n valokuvalahjoitus Emil Cedercreutzin säätiölle


Valokuvanäyttely 1940-luvun Harjavallasta

Kotiseutuyhdistys Harjulan Killan muistelupiiri on kerännyt harjavaltalaismuistoja jo vuodesta 2003 lähtien. Muistelupiirin kokoontumisissa muistellaan elämänmenoa "silloin ennen". Näitä muistoja on talletettu kuuteen muistelulehteen. Muistelupiiri kokosi vuonna 2008 Emil Cedercreutzin museolle ensimmäisen valokuvanäyttelynsä 1930-luvun Harjavallasta. Nyt syksyllä 2011 museolle avautuva muistelupiirin toinen valokuvanäyttely Vellikellosta tehtaanpilliin, kertoo 1940 - luvun Harjavallasta. Näyttelyssä on esillä harjavaltalaisten albumeista koottuja ja kuva-arkistoista lainattuja valokuvia. Kuvat välittävät tarinaa niin arjesta kuin juhlasta, ilosta ja surusta.

Maiseman kerroksellisuus

Näyttely on aikamatka pienen maalaiskylän muuttumisesta teollisuuspaikkakunnaksi. Vuosikymmenen alussa maalaismaisemaa halkoi rauhallisesti virtaava joki ja peltojen läpi kiemurtelivat hiekkatiet. Maalaistaloissa elämä rytmittyi peltotöiden ja karjanhoidon mukaan. Vuodenajat määrittelivät kulloinkin tehtävät työt ja päivittäisen työrytmin kertoi katolla helkkyvä vellikello.

Sotavuodet katkaisivat totutun elämänmenon. Varsinaiset sotatoimet eivät häirinneet harjavaltalaisten elämää, mutta sota oli silti alituisesti läsnä arjessa. Sodan loppupuolella pienen maalaispitäjän elämä kuitenkin mullistui, kun radan varteen kipataan junalasteittain tehtaan osia. Outokummun ja myöhemmin Rikkihappotehtaiden rakentamisen myötä maalaiskylä muuttui teollisuuspaikkakunnaksi. Maalaismaisemaan kohosi tehdasalueiden lisäksi asuntoja ja liikerakennuksia. Myös elämänrytmi muuttui. Tehtaanpillin vihellys ilmoitti niin tehtaan työvuorojen alkamiset ja loppumiset kuin tauotkin.

Yaran valokuvalahjoitus

Harjula Killan muistelupiirin pitkään jatkunut työ kerätä harjavaltalaismuistoja on innostanut myös paikallisia tahoja vaalimaan yhteistä perintöä. Yara Suomi Oy lahjoittaa Harjavallan tehtaidensa kuva-arkiston Emil Cedercreutzin säätiölle säilytettäväksi Emil Cedercreutzin museoon. Kuva-arkisto pitää sisällään Yaran Harjavallan tehtaisiin liittyviä kuvia Rikkihappo- ja Superfostaattitehtaat Oy:n lannoitetehtaan rakentamisen alkamisvuodesta 1945 alkaen aina vuosituhannen loppuun asti.  Kuva-arkisto koostuu tehtaiden toimintaan, henkilöstön vapaa-ajan harrastuksiin ja kerhotoimintaan liittyvistä yli 1000 kuvasta.


Näyttelyterveisin,

Marja Hänninen-Tolvi
Museoamanuenssi
Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, 29200 Harjavalta
marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
puh. (02) 535 1213

www.harjavalta.fi/palvelut/museo



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta