[Nayttelyposti] TR1 Taidehallissa iskelmätaivaan tähtiä ja vintage-pukuja

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Pe 27.toukokuu. 15:29:40 EEST 2011


TÄHDET TUIKKIVAT
1950-70 -lukujen iskelmätähtiä Alvar Kolasen kuvaamina sekä ajan vintage-pukuja
TR1 Taidehalli 28.5.-31.7.2011
 
TR1 Taidehallissa Tampereella on luvassa nostalgiakesä 2011!  Esillä on ammattivalokuvaaja Alvar Kolasen valokuvia suomalaisen iskelmätaivaan tähdistä ja tähdenlennoista, muotikuvia sekä alkuperäisiä vintage-asuja 1950-70-luvuilta.
 
Alvar Kolanen (1921-2007) oli itseoppinut mainosvalokuvaaja, jonka laajaan tuotantoon kuuluu iskelmämusiikin, muodin ja elokuvien promootiokuvia sekä lehtien ja levyjen kansikuvia. 
 
Kolanen kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Monista hänen kuvistaan on tullut osa suomalaisten yhteistä muistia: kukapa ei muistaisi Tapsa Rautavaaraa reppu selässään tai Irwiniä sikari rehvakkaasti hampaissa. Kolanen kuvasi lähes kaikki maamme ykkösrivin laulajat iskelmämusiikin kulta-ajalta Carolasta Katri-Helenaan ja Kirkasta Dannyyn. Kolasen kuvat loivat laulajalle ja yhtyeelle tiettyä imagoa: Reissumies-Tapsan lisäksi Kolanen ideoi mm. Brita Koivusen liian rohkeana pidetyn "Ei koskaan sunnuntaisin" -singlen ulkoasun ja kuvasi kuuluisan alastonkuvan Apollo-yhtyeestä. Henkilökohtainen ystävyys artistien kanssa näkyy rennoissa ja persoonallisissa PR-kuvissa. Tuloksena oli ainutlaatuisia otoksia tähdistä lavalla, televisiostudiossa ja kulissien takana.
 
Alvar Kolasen yhteys muodin maailmaan syntyi puolison läheisen ystävän Bertha Puiston kautta, jonka ompelimon ja mannekiininäytösten kuvaajaksi Kolasta pyydettiin 1950-luvun jälkipuoliskolla. Kolanen kuvasi mm. Lenita Airistoa, Pirkko Mannolaa ja Marita Lindahlia.
 
Näyttelyä elävöittää runsas aikakauden esineistö levyistä leikekirjoihin, joiden kautta päästään sisälle ajan henkeen ja tähtien ympärille syntyneeseen fanikulttuuriin. Suomen johtava vintage-muotihuone Play It Again, Sam on lainannut näyttelyyn Bertha Puiston Leninkiliikkeen yhdeksän ateljeepukua. Puolet näyttelyn asukokonaisuuksista ja rekvisiitasta tulee tamperelaisen Leena Hiedan yksityiskokoelmasta, joka ei ole aikaisemmin ollut yleisön nähtävillä. Näyttelyssä on esillä myös aikakauden tapetteja Pihlgren ja Ritola –tapettitehtaan ja Tapettitalon mallistoista.
 
Tähtien tuikkeessa myös tapahtuu:
 
Lavatanssit
Pe 3.6. ja ke 15.6. klo 17-18
Koe hippunen lavatanssien nostalgiaa kaupungin sydämessä! Väinö Linnan aukion tansseja tahdittaa Trio Tampere. 
Vapaa pääsy. Huomioi, että perjantaisin myös näyttelyyn pääsee maksutta.
 
Senioritorstai
To 9.6. klo 14
Leena Hieta kertoo näyttelyyn lainaamistaan asukokonaisuuksista ja muistelee 1950-luvun teinitytön elämää. Eloisat muistelot kuljettavat kuulijan 1950-luvulta 70-luvulle, Olavi Virrasta Irwiniin ja kellohameista muodikkaaseen maksimekkoon. Muistatko vielä crimplene-leningit ja Marimekon ryppypeppuhaalarin? 
Seniorien lippu 1 €, norm. 5/1 €. Kuuntelemaan ovat tervetulleita myös muut näyttelykävijät.
 
Opastetut näyttelykierrokset
Tarkat ajat TR1 Taidehallin nettisivuilta kesäkuun alussa.
Valokuvaaja Alvar Kolasen poika Jari Kolanen kertoo isänsä valokuvista ja niiden taustoista.
Opastettu kierros näyttelylipun hinnalla.
 
Näyttelyn järjestävät Tampereen taidemuseo ja Valokuvakeskus Nykyaika.
 
Näyttely avoinna 28.6.-31.7.2011 ti-pe 9-17, la-su 11-18. Liput 5/1 €, perjantaisin vapaa pääsy.
 
TR1 Taidehalli, Väinö Linnan aukio 13 (Finlaysonin alue), Tampere
puh. 03 5656 6411, tr1 at tampere, http://tr1.tampere.fi/ 
 
Matliisa Lehtinen
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Tampereen taidemuseo / TR1 Taidehalli / Muumilaakso
PL 487, 33101 Tampere
käyntios. Väinö Linnan aukio 15, 33210 Tampere
puh. 040 801 2714
matliisa.lehtinen at tampere.fi
www.tampere.fi/taidemuseo
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta