[Nayttelyposti] Tampereen taidemuseon juhlanäyttely avautui

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Pe 20.toukokuu. 16:07:05 EEST 2011


Onko totta? 
Tampereen taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttely
20.5.-28.8.2011
 
80-vuotias Tampereen taidemuseo juhlii näyttelyllä, jossa kokoelman taideteoksia lähestytään täysin uudella tavalla. Juhlasekoitus koostuu vanhasta ja uudesta taiteesta sekä tosista ja keksityistä tarinoista.
 
Näyttelyn on käsikirjoittanut Finlandia-palkittu tamperelaiskirjailija Johanna Sinisalo. Häntä kiinnosti ajatus, miten tutut museon kokoelman teokset muuttuvat katsojan mielessä, jos niihin yhdistää keksityn taustan. Yleensähän taideteos tulkitaan luomisajankohtansa heijastumana: millaisia ovat olleet silloiset ismit ja trendit, millainen historiallinen konteksti. Mutta entäpä jos taideteos asetetaankin täysin uuteen, kuvitteelliseen taustaan, muuttuuko sen kokeminen silloin? Kirjailija loi Tampereen taidemuseolle ja koko Tampereen kaupungille osittain keksityn historian ja tulevaisuuden, joka avautuu kertomuksena sali salilta. Tamperelaisuuden teemoja käsitellään museorakennuksen muutosten kautta – Sinisalon taitavasti muuntelemassa historiankirjoituksessa talo on toiminut milloin punaisten sotasairaalana, Neuvostoliiton edustustona Neuvosto-Suomessa tai rokkibändien harjoitustilana. Paikallisista teemoista kasvaa globaaleja. Alakerrassa esillä oleva hurja tulevaisuusvisio haastaa katsojan ottamaan kantaa ja vastuuta; voisiko tämä olla totta, haluanko tätä?
 
Johanna Sinisalo tiivistää näyttelyn idean: Taideteokset ovat aitoja, mutta historia väärennettyä. Tämä luo tilanteen, jossa yleisöllä on mahdollisuus taideteosten äärellä eläytyä, ihmetellä, ällistyä ja vaikkapa vähän provosoituakin, ja ennen kaikkea esittää kysymys ”onko totta?”.
 
Museoiden yössä 20.5. Johanna Sinisalo kertoo käsikirjoittamastaan näyttelystä otsikolla "Talon tarinoiden taustalta" klo 19.00 ja 21.00 Tampereen taidemuseossa. Tervetuloa kuuntelemaan! Museoiden yön edullinen lippu 6 € takaa sisäänpääsyn kaikkiin osallistuviin museoihin ja gallerioihin sekä kuljetukseen kohteiden välillä.
 
Yleisöopastus sunnuntaisin klo 15.00.
 
Tampereen taidemuseo
Avoinna ti – su klo 10-18, liput 6/2 €
Puh. (03) 5656 6577, tamu at tampere.fi, www.tampere.fi/taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere

 
Matliisa Lehtinen
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Tampereen taidemuseo / TR1 Taidehalli / Muumilaakso
PL 487, 33101 Tampere
käyntios. Väinö Linnan aukio 15, 33210 Tampere
puh. 040 801 2714
matliisa.lehtinen at tampere.fi
www.tampere.fi/taidemuseo
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta