[Nayttelyposti] Taiteen Vuoksi - Saimaa kuvataiteessa -näyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa 15.5.-18.9.2011

Taipale Mona Mona.Taipale at lappeenranta.fi
Ma 16.toukokuu. 12:20:22 EEST 2011Taiteen Vuoksi - Saimaa kuvataiteessa -näyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa 15.5. - 18.9.2011


Vuoksen vesistö Pieliseltä ja Kallavedeltä Suur-Saimaaseen on inspiroinut taiteilijoita kautta aikojen. Etelä-Karjalan taidemuseon kesänäyttely Taiteen Vuoksi - Saimaa kuvataiteessa esittelee taiteilijoita ja heidän teoksiaan vesistön virtausten varrelta. Näyttelyssä virtaa veden ohella myös aika, mukana on taideteoksia 1800-luvun puolivälistä tähän päivään. Taiteen Vuoksi - Saimaa kuvataiteessa kertoo aikakausista, elämästä ja ihmisistä rannoilla ja vesillä. Samalla se kertoo suomalaisen kuvataiteen jatkumosta 1800-luvun romanttisesta ja naturalisesta maalauksesta 1900-luvun modernismin kautta nykytaiteeseen.

Vuoksen vesistö ei esiinny näyttelyssä pelkästään järvimaisemina vaan laajemmin taiteen tekemisen innoittajana, syynä maalata. Esillä on maisemia suurilta järviltä ja korkeilta vaaroilta. Vesistön yläjuoksuilta löytyy mm. Eero Järnefeltin Koli-maisemia, Ellen Thesleffin saarimaisemia ja von Wrightin veljesten Haminalahti- ja lintuaiheita. Saimaalla vaikuttaneista taiteilijoista esillä ovat näyttävästi 1900-luvun puolivälin modernistit Tuomas von Boehm, Helge Dahlman ja Tapani Raittila. Nykytaiteessa korostuu vesi elementtinä mm. Kristiina Uusitalon vedenpinta-aiheiden ja Harri Kiven pinnan syvyyksien kautta. 

Laaja näyttely on toteutettu yhteistyössä Kuopion ja Mikkelin taidemuseoiden kanssa. Myös Ateneumin ja Imatran taidemuseoiden kokoelmista on esillä useita teoksia. Näyttelyyn liittyy samanniminen taidejulkaisu, johon artikkelit ovat kirjoittaneet kirjailija Hannu Raittila ja intendentti Riitta Ojanperä Ateneumin taidemuseosta. Raittilan artikkeli käsittelee Saimaata talous-, vesistö- ja kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Ojanperän näkökulma on taidehistoriallinen. Näyttelyjulkaisua on tukenut Suomen Taideyhdistys. 

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Amanuenssi Mona Taipale
Puh. 040 522 6280
mona.taipale at lappeenranta.fi

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10
53101 LappeenrantaLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta