[Nayttelyposti] Kyökin kautta -teemanäyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa

Tiina Nyyssönen tiina.nyyssonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ti 3.toukokuu. 13:26:55 EEST 2011


KYÖKIN KAUTTA - koruja ja taidekäsityötä kierrätysmateriaaleista 3.5.-28.8.2011


Hotelli- ja ravintolamuseon kierrätysaiheisessa teemanäyttelyssä  selviää, voiko pianonkoskettimia tai pelikortteja kantaa kaulalla, miltä  näyttää koru, jonka voi päivän päätteeksi syödä sekä millaisia  koristuksia käyttää ympäristökatastrofista selvinnyt asfalttisoturi.  Taiteilijoiden käsissä hylätyt käyttöesineet, ruoka-aineet ja  keittiöjäte voivat saada uuden muodon ja elämän. Mervi Porrassalmi,  Liisa Tervinen ja Jaana Tuomisto työskentelevät käytettyjen ja  kierrätettyjen materiaalien parissa. Näyttelyn teokset ottavat kantaa  muun muassa lähiruoan ja kestävän kehityksen puolesta. Yllättävät  materiaalivalinnat ja niiden yhdistelmät ovat olennaisessa osassa,  samoin materiaalien alkuperä ja niihin liittyvät tarinat.   

Toisten hylkäämät tavarat ovat pääosassa Mervi Porrassalmen  koruteoksissa. Porrassalmen työt ovat ajattomia ja trendien  ulottumattomissa: isoäidin aterimista voi syntyä koru, joka kestää  sukupolvien ajan. Porrassalmi käyttää materiaaleinaan vanhoja  käyttöesineitä, teollisuusjätettä sekä roskiksista ja metsistä  löytyneitä aarteita. 

Liisa Terviselle korut ovat ylellisyysesineitä: kun ruoka  hyppää lautaselta kaulaan, se muuttuu arkisesta ylelliseksi. Toisin kuin  timantteja, ruokaa tarvitsemme päivittäin. Kaikilla ei kuitenkaan ole  riittävästi ruokaa, emmekä aina muista arvostaa sitä tarpeeksi.  Työstäessään ruoka-aineista valmistettuja koruja Tervinen on omien  sanojensa mukaan oppinut näkemään kauneutta vaikkapa käytetyissä  teepusseissa, kuivapastoissa ja kananmunan kuorissa. 

Jaana Tuomiston töissä korostuvat ekologisuus, eettisyys ja  esteettisyys. Erilaisia materiaaleja yhdistelemällä Tuomisto pyrkii  luomaan arvottomana pidetystä materiaalista visuaalisesti arvokasta ja  kiinnostavaa. Hän suunnittelee työnsä siten, että ne ovat korjattavissa,  purettavissa ja lopulta lajiteltavissa jätteeksi. Näyttelykorujen  lähtökohtana on ympäristökatastrofin muokkaama fiktiivinen maailma.  Materiaaleina on käytetty eloperäistä kotitalousjätettä: kalan  selkänikamia ja uimarakkoja, pässinsarvia, linnunsulkia ja sianrakkoa. 

Näyttely avoinna ti–su klo 11–18 (27.6.–31.7.2011 ke–su klo 11–18). Pääsymaksu 2 € / 1 €.  

Lisätietoa: Anni Pelkonen, (09) 6859 3722, anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi

---
Teitä tiedotti:

Tiina Nyyssönen
museoassistentti
Hotelli- ja ravintolamuseo

Tallberginkatu 1 G 60
00180 Helsinki
puh. (09) 6859 3755


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta