[Nayttelyposti] Amerikan pukuja ja potretteja Vapriikissa

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 17.Maalis. 15:06:48 EET 2011


Ladyn tyyli avautuu Vapriikissa

 

Vapriikissa avautuu 18.3. näyttely, joka esittelee salaperäisen Lady Ostapeckin vintagepukuja ja fantasiavalokuvia. Lady Ostapeck -taiteilijanimen taakse kätkeytyy vuonna 1918 syntynyt amerikansuomalainen muotokuvaaja, joka vierailee parhaillaan Tampereella näyttelynsä avajaisissa.

 

Rouva Ostapeck teki pitkän uran valokuvien retusoijana, mutta väsyi suurkaupungin kiireeseen ja hälinään 1960-luvun alussa. Hän jätti New York Cityn ja turvallisen työpaikkansa Manhattanilla muuttaakseen Fly Creek -nimiseen vaatimattomaan maalaiskylään hiljaisuuteen ja yksinäisyyteen. Paikalliset ihmiset kummastelivat suurkaupungista saapunutta itsenäistä naista. Kyläläiset alkoivat kutsua uutta naapuriaan nimellä lady. Ostapeck-sukunimi oli tullut lyhyestä avioliitosta ukrainalaissyntyisen miehen kanssa. Lady Ostapeck -nimi kuulosti niin hyvältä, että vanha suomalainen nimi sai unohtua.   

 

Lady Ostapeck löysi valokuvaamisen 1960-luvulla ostettuaan hetken mielijohteesta 1900-luvun alun Korona View -paljekameran kirpputorilta. Ostapeck halusi kuvata vanhanaikaisia, pehmeitä muotokuvia. Hän keksi pukea kuvattavan henkilön huolella valittuun historialliseen pukuun ja käyttää rekvisiittana keräämiään esineitä. Kotitalon lattiasta kattoon vallanneet sadat eri aikakausien vaatteet ja eriskummalliset vanhat esineet löysivät tarkoituksensa valokuvauksen myötä. 

 

Taidokkaissa, hämyisissä muotokuvissa historia, nykyhetki ja fantasia kietoutuvat yhteen. Lady Ostapeckin muotokuvien henkilöt ovat todellisuudessa tavallisia kylänmiehiä ja -naisia. Ladyn kameran edessä heistä on tullut menneiden aikojen kohtalokkaita daameja, arvokkaita herroja, uhkarohkeita seikkailijoita ja unelmoivia neitoja. 

 

Osan vaikuttavasta pukukokoelmastaan Ladyn Ostapeck on lahjoittanut Haiharan museosäätiön kokoelmiin Tampereelle. Suunnitelmissa on saada Haiharan kokoelmia pysyvästi esille Hämeen museoon sen avautuessa uudelleen yleisölle. Vapriikissa 18.3. aukeava näyttely esittelee upeita pukuja ja kertoo kiehtovan muotokuvaajan elämäntyöstä ja värikkäästä persoonasta. Esillä on 20 amerikkalaista naisten muotipukua 1840-1950-luvulta ja runsas valikoima viehättäviä puseroita ja asusteita. Näyttelyä on edeltänyt tekstiilien vaativa ja huolellinen konservointityö Vapriikissa. Ostapeckin arvoitukselliset muotokuvat täydentävät Ladyn tyyli -näyttelyn. 

 

Kevään aikana tulossa näyttelyyn liittyvä julkaisu. Syksyllä 2011 näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa. Lisää tietoa lähempänä Vapriikin nettisivuilla.

 

Ladyn tyyli - muotokuvaaja Lady Ostapeckin Amerikan pukuja ja potretteja

Vapriikissa 18.3.2011-18.3.2012 

 

 

 

Tähtitalvikki Poikajärvi
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Vapriikki
puh. 050 321 1189
www.tampere.fi/vapriikki

 

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta