[Nayttelyposti] Harun Farockin näyttely avautuu TR1 Taidehallissa

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Ti 8.Maalis. 15:31:21 EET 2011


FestArt: Harun Farocki   
- Inhimillisyyden ja teknologian törmäämisiä
 9.3.–3.4.2011 TR1 Taidehalli
 
Tampereen elokuvajuhlat ry ja Tampereen nykytaiteen museo järjestävät Tampereen elokuvajuhliin liittyen näyttelyn, joka esittelee kansainvälistä mainetta niittäneen elokuva-alan pioneerin Harun Farockin tuotantoa. TR1 Taidehallissa nähdään hänen kolme 2000-luvulla syntynyttä videoinstallaatiotaan.  
 
Harun Farocki  (s. 1944 Novy Jicin, Tšekkoslovakia) aloitti työskentelyn elokuva- ja videotaiteen parissa jo vuonna 1966. Laajan tuotannon, monitahoisen lähestymistapansa sekä poikkigenrellisten ominaisuuksiensa vuoksi Farockia on vaikea lokeroida, vaikkakin hänen tuotannossaan on havaittavissa selkeitä linjauksia essee-elokuvan suuntaan. Farocki käyttää usein dokumentaarista materiaalia teeman pohdintaan ja jättää perinteiset juonelliset piirteet taka-alalle.
 
Farockin teoksissa sota on länsimaiden teknologisen suvereniteetin ilmentymä, mutta samalla se tuo näkyviin myös haavoittuvuutemme. Konfliktien mielettömyys ja taisteluihin osallistuneiden sotilaiden mielen järkkyminen ovat yhtä konkreettisia, joskin vaikeammin havaittavia, kuin fyysisen maailman kokema tuho. Neljän videoinstallaation teoskokonaisuus Serious Games (2009-2010) tutkii USA:n armeijan käyttämää virtuaaliteknologiaa, jota käytetään sekä osana sotilaskoulutusta että myös osana  sotilaiden kotiutuksessa tapahtuvaa prosessia.
 
Farocki käy dialogia inhimillisestä ja mekaanisesta perspektiivistä luotujen kuvien välillä. Hän kertoo tarinaa yhteiskuntaa ylläpitävistä mekanismeista ja kontrollista, joka pohjautuu valvontakameroiden louhimaan tietoon elämästämme. Counter Music (2004) kuvaa ympäristöämme hallitsevaa hälyä, kaupunkitilan melkeinpä biologista organismia muistuttavaa hengitystä ja sen mekaanista toistoa. Häly ympäröi elämäämme  monumentaalisena konserttina, jonka olemassaolo jää meiltä kuitenkin usein huomaamatta.
 
Kamerat ovat vastaanottaneet työstään palaavia työläisiä liukuhihnateollisuuden synnystä lähtien. Workers Leaving the Factory in Eleven Decades  (2006) esittää 12 näkökulmaa työläisten elämään aina Auguste ja Louis Lumièren vuonna 1895 kuvaamasta dokumentista Työläiset lähtevät tehtaasta vuonna 2000 valmistuneeseen Lars von Trierin ohjaukseen Dancer in the Dark.
 
Tampereella vanhaan teollisuushalliin ripustettu näyttely haastaa katsojan pohtimaan omaa suhdettaan teknologian kyllästämään ympäristöömme ja sen traditioon. Tampereen elokuvajuhlat esittää näyttelyn lisäksi neljä näytöstä Farockin elokuvia vuosilta 1983-2009 elokuvateatteri Plevnassa ja Tullikamarilla.
 
Taiteilija Harun Farocki esittelee itse näyttelynsä pe 11.3. klo 13. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

TR1 Taidehalli
Avoinna ti-pe 9-17, la-su 11-18. Liput 5/1 €, perjantaisin vapaa pääsy.
Puh. 03 5656 6411,e-mail: tr1 at tampere.fi
Väinö Linnan aukio 13, 33210 Tampere
 
Matliisa Lehtinen
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Tampereen taidemuseo / TR1 Taidehalli / Muumilaakso
PL 487, 33101 Tampere
käyntios. Väinö Linnan aukio 15, 33210 Tampere
puh. 040 801 2714
matliisa.lehtinen at tampere.fi
www.tampere.fi/taidemuseo
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta