[Nayttelyposti] Luontoa ja rokkia – museoiden näyttelykesä 2011

Janne Saavalainen Janne.Saavalainen at museoliitto.fi
Pe 17.Kesä. 15:07:14 EEST 2011


Luontoa ja rokkia – museoiden näyttelykesä 2011

Mitä, missä, milloin? Suomen museoliiton ylläpitämä näyttelykalenteri on ikkuna museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin. Kesä tarjoaa designia, purjehduksen historiaa, torvisoittoa ja runoja suvi-illassa. Maisema ja luonto esittäytyvät monipuolisesti museoiden kesänäyttelyissä. Rauhallisten luontohetkien vastapainoksi tarjolla on poppia, rockia ja svengaavaa 60-lukua. Museoissa muistellaan myös 70 vuotta sitten syttynyttä jatkosotaa. Etsi oma museokesätapahtumasi osoitteesta www.museot.fi/nayttelykalenteri!

TÄRPIT: MAISEMA JA LUONTO

Pohjoisen valot ja värit leiskuvat Ateneumin saleissa juhannukselta aina syvimpään kaamokseen asti. Lapin taika -näyttely kertoo miltä Lappi tuntuu. Kuvataiteilijat kautta vuosikymmenten ovat tulkinneet näkemäänsä ja kokemaansa lukemattomin tavoin ja tekniikoin. Ateneumin taidemuseo 18.6.–8.1.2012.

Suomi kutsuu – Aho & Soldan näyttely esittelee modernin Suomi-kuvan rakentajien, Heikki Ahon ja Björn Soldanin elämäntyötä. Aho & Soldan -yhtiön tuotanto avasi näköaloja kotimaan kauneusarvoihin, arjen historiaan ja yhteiskunnan teollistumiseen. Näyttelyssä on esillä myös Suomi kutsuu -matkailuelokuvia. Ateneumin taidemuseo 4.9. saakka.

Puutarhakuvia on Sinebrychoffin taidemuseon kesänäyttely. Näyttely kietoo yhteen maalaus- ja valokuvataiteen puutarhatunnelmia. Aihetta esitellään maalausten, grafiikan ja Taneli Eskolan valokuvien kautta. Eedenin puutarhojen myyttisistä tunnelmista siirrytään varhaiskevääseen ja edelleen kukkivien hedelmäpuiden ja kartanopuistojen kautta erakkomajojen mietiskelevään rauhaan. Sinebrychoffin taidemuseo 18.9. saakka.

Albertin ja Villen aikaan -näyttelyssä Porvoossa on esillä porvoolaissyntyisten taidemaalari Albert Edelfeltin ja kuvanveistäjä Ville Vallgrenin sekä heidän aikalaistensa teoksia. Teoksissa kesän lämpö, naiskauneus ja kultakauden maisemat kohtaavat. Porvoon museo, Holmin talo 31.12. saakka.

Taiteen Vuoksi – Saimaa kuvataiteessa -kesänäyttely esittelee taiteilijoita ja heidän teoksiaan Vuoksen laajan vesistön varrelta. Esillä on mm. Eero Järnefeltin Koli-maisemia, Hugo Simbergin järvimaisemia ja Tapani Raittilan Kyläniemi-aiheita. Näyttely on Etelä-Karjalan taidemuseon, Mikkelin taidemuseon ja Kuopion taidemuseon yhdessä tuottama ja on esillä Etelä-Karjalan taidemuseossa 18.9. saakka, tämän jälkeen Mikkelin taidemuseossa 7.10.–29.1.2012.

Tunne maisema on kolmen Keski-Suomen museon yhteinen teemanäyttely maiseman merkityksestä taiteessa. Näyttely esittelee erilaisia tapoja työstää ja tulkita meille kaikille tuttuja maisemia. Jyväskylän taidemuseo 17.6.–23.10., Keuruun museo 17.6.–9.9 ja Saarijärven museo 17.6.–28.8.

Maailmankuulu ympäristötaiteilija Andy Goldsworthy vierailee ensi kerran Suomessa. Hän toteuttaa Porin taidemuseoon ison seinämäteoksen, joka on suurin koskaan hänen tekemänsä. Teoksen materiaalina hän käyttää osmankäämejä, jotka on kerätty kaupungin ympäristöstä. Goldsworthyn teokset julistavat ihmisen täydellistä, monimutkaista, ihmetyksen täyttämää riippuvuutta luonnosta. Porin taidemuseo 4.9. saakka.

Rovaniemellä uudessa Kulttuuritalo Korundissa on tilat kuvataiteelle ja musiikille. Avajaisnäyttely on nimeltään Nature Forte, ja se kuvaa luonnon ja ihmisluonteen voimia. Rovaniemen taidemuseo 26.5.–22.4.2012.

Puun taju 2011 -näyttelyn teemana on urbaanin ihmisen luontosuhde, kaupunkiluonnon uhanalaisuus sekä suomalaisten ja sukukansojen luontosuhde, jota puu symboloi. Hyvinkään taidemuseo 28.8. saakka.

Ympäristötaiteen professori Markku Hakurin kokoama näyttely Reikä avaruudessa lähestyy ihmistä ja hänen tekojensa seurauksia runollisesti, yllätyksellisten tilallisten kokemusten kautta. Keravan taidemuseo 28.8. saakka. 

Näkin kengissä -näyttely esittelee Suomenlinnan vesialueen historiaa. Erikoisuutena on vedenalainen kulttuurimaisema, johon pääsee ensimmäistä kertaa tutustumaan kolmiulotteisen mallinnuksen avulla. Näyttelyssä soi Ona Kamun musiikki, joka perustuu Suomenlinnassa nauhoitettuihin vedenalaisääniin. Suomenlinna-museo 31.12. saakka. 

TÄRPIT: POP, ROCK JA SVENGAAVA 60-LUKU

Pop Museoon -näyttely esittelee pohjoiskarjalaisen populaarimusiikin hittejä ja huippuja Katri Helenasta Stellaan ja Ukkosmaineeseen. Näyttely juhlistaa osaltaan Joensuun Popmuusikoiden ja Ilosaarirockin 40-vuotista taivalta. Pohjois-Karjalan museo 25.9. asti.

Joensuun taidemuseon kesänäyttelyssä Hellcat and the Heavenly Creatures Petra Innasen teosten aiheet liikkuvat rockluolien hikisistä tunnelmista buduaarien hämyyn. Näyttelyn yhteydessä järjestetään burleskitapahtumia ja Dr. Sketchy's Anti-Art School klubi-iltoja. Joensuun taidemuseo 16.6.–25.9.

Svengaava 1960-luku, rock, nuorisokulttuuri – ja Jamekset! Heinolan kaikki museokohteet puetaan farkkuun ja ajan henkeen kesäksi 2011. Kaupunginmuseossa (Kauppakatu 14) kerrotaan Heinolassa toimineen Mattisen Teollisuus Oy:n ja sen tuotteiden vaiheista, taidemuseolla (Kauppakatu 4) tutustutaan ajan kuvataiteeseen ja designiin ja Galleria Lambertissa (Kauppakatu 4) tehdään aikamatka suomalaiseen kotiin 40 vuoden taakse. James päällä joka säällä Heinolan museoissa 18.9. saakka.

TÄRPIT: JATKOSOTA

Ampukaa suoraan Bengtskäriin! Lounais-Suomen suurin yksittäinen taistelu toisen maailmansodan aikana käytiin Bengtskärin majakkasaarella 26.–27.7.1941. Maalla, merellä ja ilmassa käydyn taistelun tapahtumien rinnalla piirtyvät esiin taistelun inhimilliset kasvot. Forum Marinum 31.8. saakka.

Naiset ja lapset sodassa -näyttely on kunnianosoitus suomalaisille naisille ja lapsille, jotka tekivät oman osuutensa sodasta kärsivän isänmaan pelastamiseksi. Yli-Lauroselan talomuseo. 31.8. saakka.

Lottamuseon näyttely Se lasku kannatti maksaa kertoo toisessa maailmansodassa Suomelle aiheutuneista kustannuksista, mutta myös sodasta seuranneesta elämänmuutoksesta. Talvi- ja jatkosodan aikana puolustusvoimien menot kohosivat moninkertaisiksi. Sotakorvaukset muodostivat laskusta huomattavan osan. Sotalasku oli kaikkiaan 150 miljardia markkaa. Näyttely on lainassa Keski-Suomen museolta. Syvärannan Lottamuseo. Joulukuuhun 2011 saakka.

Sotakorvaukset ja lentokoneteollisuus
Suomen Ilmailumuseon näyttely kertoo sotakorvausvuosista 1944–1952 ja niiden vaikutuksesta suomalaiseen lentokoneteollisuuteen. Erityisenä tarkastelun kohteena on Valtion Lentokonetehdas. Suomen Ilmailumuseo 16.6.–13.11.

Lisää näyttelyitä osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri
Lisätietoja tapahtumat järjestävistä museoista.

*****

Janne Saavalainen
Tiedottaja - Information Officer
Suomen museoliitto - The Finnish Museums Association
Annankatu 16 B 50, 00120 Helsinki, Finland
Tel. +358 9 5841 1721, Fax +358 9 5841 1750
janne.saavalainen at museoliitto.fi
http://www.museoliitto.fi
http://www.museot.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta