[Nayttelyposti] JUVA / Pattoin perintötalo avattu yleisölle 9.7.

Hytönen Jorma Jorma.Hytonen at savonlinna.fi
Ti 12.Heinä. 08:48:38 EEST 2011
TIEDOTE 
Juvan kunta/Pattoin perintötalon avajaisjuhla 9.7.


Historiasta ja maaseudun rakennusperinnöstä kiinnostuneille uusi käyntikohde Etelä-Savoon!  Tunnustusta kunnalle ja kotiseututyölle.


Pattoin perintötalo on Juvan kunnan omistama ja eri tahojen hankerahoituksella perustettu maaseudun rakennusperinnön ja maaseutuympäristön suojelukohde sekä elämyksellinen matkailukohde. Sen perustana on 180 vuotta vanha talonpoikaistila Kettulassa, 10 km päässä Juvan kirkolta.

Autiona olleen talon kunnostaminen ja rakentaminen yleisön vastaanottamista varten aloitettiin kesällä 2005. Vuoden 2010 syksyyn mennessä työtä oli tehty 11,5 henkilötyövuoden verran. Rakennusten kunnostaminen on toteutettu entistävän työtavan periaatteiden mukaisesti, mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakennusosia säästäen.

Nähtävyystoiminnan toteuttamisen ohjeistoksi on laadittu Pattoin hoitokunnassa museosuunnitelma, joka on laatuaan ensimmäinen Etelä-Savossa. Juvan kunnanhallitus hyväksyi museosuunnitelman tämän vuoden tammikuussa, jonka johdosta Savonlinnan maakuntamuseo on myöntänyt Juvan kunnalle vuoden 2011 eteläsavolainen museoteko -tunnustuksen.Pattoin perintötalo tarjoaa kävijälle rauhaa ja avartaa ymmärrystä
Vauras tila, kutsuttu myös Nikulaisen paikaksi, oli seudulle tyypillinen kokonaisuus perinteisine rakennuksineen ja rakennelmineen. Asuintalo, navetta, talli, aitat, paja, kivikellari, sauna, puimalato, varasto, maitolaituri ja ladot ovat perinteisiä hirsi- ja lautarakenteisia maatalon rakennuksia.

Talon eri pihoja ympäröivät ja jakavat eri toiminta-alueisiin aidat ja portit. Erityistä on, että peltoja ympäröi 1600 metrin matkalla edelleen ehjä tai korjauskelpoinen kivijalusta-aita. Kivijalustaan ja maahan pystytettyjä aitojen rekonstruktioita on rakennettu valmiiksi 1150 metriä. Maanviljelys ja karjanhoito lopetettiin tilalla 1978 -1986 välisenä aikana. Tilalle ei vedetty sähkölinjaa, ei rakennettu viemäreitä, eikä myöskään ostettu traktoria.

Talon ympärillä on 40 hehtaaria kunnioitusta herättävää, järeää, kaskenpolton jälkeen kasvanutta havumetsää. Metsästä 30 hehtaaria siirtyi vuonna 2005 Metsähallituksen omistukseen luonnonsuojelualueeksi.  Metsässä on lukuisia kaskiraunioita ja vanhin puusto on kasvanut suoraan kaskiviljelypellon jälkeen. Metsään pääsee tutustumaan kävelypolkua, joka on raivattu vanhan tukki- ja kirkkotien talvitien uralle.  Rakennusammatillisia tutustumiskohteita Pattoilla ovat erilaiset hirsirakenteet ja talon uunit sekä puisiin särentäaitoihin perustuva eläinten aitausjärjestelmä. Elintarvikealalla oleville kivinavetta sinkkisine lypsyämpäreineen, potkurautoineen sekä sontapohjapihaton rakenteineen havainnollistaa maatalouden kehityskulkua. Kotitalousalan ihmisille holvikellari sekä säilytysaitat antavat kuvan varsin toisenlaisesta emännyydestä kuin nykyisessä Suomessa. Kasviharrastaja löytää pihoilta ja teiden varsilta runsaasti katsottavaa; perinteisiä perennoja, pensaita ja hedelmä- ja pihapuita sekä villien ketokukkien kirjon.Pattoin perintötaloa hoidetaan talomuseotoiminnan periaatteiden mukaisesti
Tilakokonaisuus säilytetään mahdollisimman alkuperäisenä rakennuksiltaan, pihapiiriltään ja ympäristöltään. Samoin toimitaan sisustusten, irtaimiston ja esineistön kohdalla. Esineistö on käsityökalujen ja hevostyökoneiden osalta täydellinen. Kaikkiaan esineitä on 2800 kpl rakennuksien sisällä.

Juvan kotiseutu- ja museoyhdistyksen julkaisemasta Pattoin perintötalo-kirjasta löytyy kuvia ja tarinoita talon tavoista ja tilan viimeksi omistaneiden neljän sisaruksen ja heidän esivanhempiensa elämästä. Paikallismuseoiden julkaisemat kirjat ovat varsin harvinaisia maakunnassa, joten Savonlinnan maakuntamuseo on myöntänyt Juvan kotiseutu- ja museoyhdistykselle vuoden 2010 eteläsavolainen museoteko -tunnustuksen.

Aukiolo yleisölle on alkanut 4.7 ja jatkuu 31.7.2011 saakka tänä vuonna.  Opas on paikalla ma-pe klo 11-17 ja la-su 10-14.  Henkilölippu maksaa 3 euroa ja lipun ostanut pääsee oppaan kanssa sisälle rakennuksiin. Muina aikoina alueeseen saa tutustua omassa rauhassa, kävellen hiljalleen pihapiirin, pellon ja luonnonsuojelualueen polkuja.  Ryhmille voi tilata opastettuja kierroksia elokuussa ja osin syyskuussakin riippuen opastilanteesta.

Pattoin perintötalon osoite on Kettulantie 315
Parkkialueelta on matkaa pihaan 200 metriä. Soittamalla oppaalle liikuntaesteiset henkilöt saavat mahdollisuuden ajaa autolla pihapiiriin saakka. Parkkialueen laidassa olevassa yleisökäymälässä on myös huomioitu liikuntarajoitteisia kävijöitä luiskalla ja pyörätuolimitoituksella olevalla huussilla.

Etelä-Savon museoiden sivuilta,  http://www.etelasavonmuseot.fi/museot/index.html  ja www.juva.fi sivuilta löytyvät tiedot aukiolosta ja tapahtumista.
Museosuunnitelma on luettavissa http://www.juva.fi/fi/document.cfm?doc=show&doc_id=256Lisätietoja: projektityöntekijä Brita Suokas, 040 566 9047
maakuntamuseotutkija Jorma Hytönen, 044 417 4463Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta