[Nayttelyposti] Hyvinkään taidemuseon näyttelyt

Ilola Merja Merja.Ilola at HYVINKAA.FI
To 13.Tammi. 14:02:05 EET 2011


 

Hyvinkään taidemuseossa avautuu perjantaina 14.1. kaksi näyttelyä, joista toinen esittelee nuoren hyvinkääläisen taiteilijan Salla Lehtisen tekstiili-installaatioita  Kaapon galleriassa ja isossa näyttelytilassa on katsaus taidemuseon hankintoihin ja lahjoituksiin 10 viimeisen vuoden ajalta. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 14.1. - 27.2.2011. 

 

Hyvinkään taidemuseo on suljettuna remontin vuoksi  1.3.- 31.5. 2011.

 

SÄRKYNYT

Salla Lehtisen tekstiili-installaatioita

 

Näyttelyn nimi "Särkynyt" viittaa samannimiseen tekstiiliteokseen, jossa valkoiselle kankaalle on aplikoitu paitapusero. Se on osittain ehjä ja osittain paidan palaset ovat pirstoutuneet ympäri lakanaa. Mutta voiko tekstiili olla särkyvä, niin kuin lasi tai posliini? Salla Lehtisen teoksissa sana on enemmänkin metafora kuin konkreettisesti ymmärrettävä. "Särkynyt" -näyttelyn  teokset ovat ihmissuhdeaiheisia, joissa taiteilija pohtii ihmisenä olemista ja ihmisenä muuttumista.

 

Kuvataiteilija Salla Lehtinen käyttää taideteostensa materiaalina usein tekstiilejä 

- yleensä vanhoja. Tekstiili ei ole vain pelkkää materiaalia taiteilijalle, vaan häntä puhuttelevat ja inspiroivat niiden historia, kenelle ne ovat mahdollisesti kuuluneet tai keneltä ne on saatu vai ovatko ne kierrätysmateriaalia kirpputoreilta. Materiaalin valinta, muoto ja työstäminen ovat taiteilijalle hyvin keskeinen osa teoksen syntyprosessia. Eräs kiehtova piirre valmiiden tekstiilien hyödyntämisessä on juuri sen kuuluminen jollekin tietylle henkilölle. Hän on aina osa teosta. Näillä kaikilla olemismuodoilla on oma läsnäolonsa valmiissa teoksessa lähinnä käsitteellisellä tai symbolisella tasolla.  Materiaalien alkuperä heijastuu myös ajan merkityksen korostumisena: ihmisen elämän rajallisuus suhteessa materiaalin hajoavuuteen. 

 

Teoksen valmistusprosessi on hyvin keskeinen taiteilijalle itselleen, vaikka se on katsojalle usein näkymätön. Työskentelyn kuluessa syntyy uusia ajatuksia, jotka saattavat kuljettaa uuteen ja arvaamattomaan suuntaan uudenlaisina kokemuksina sisällöstä.  Lopputulos saattaa olla taiteilijalle itselleenkin yllätys! Salla Lehtisen teokset ovat useimmiten kolmiulotteisia, siksi tilalla ja tilan käsitteellä on tärkeä merkitys teoksen synnylle ja sen olemiselle valmiina. Vaate on taiteilijalle ihmisen tilan metafora: teosten tilallisuus suhteutuu ihmisen tilaan sekä henkiseen että fyysiseen. Vaate taas suojaa ihmistä kuin iho tai kuori. Teoksiin saattaa kätkeytyä myös viestejä, jotka ovat merkityksellisiä vain tekijälle itselleen, mutta ovat välttämättömiä itse taideteoksen olemassaololle.

 

Dokulamppu ja muita tarinoita

Taidemuseon uushankintoja ja lahjoituksia 2000-2010

 

Hyvinkään taidemuseo esittelee vuoden 2011 ensimmäisessä näyttelyssä viimeisen kymmenen vuoden aikana museon kokoelmiin hankittuja ja lahjoitettuja teoksia. Esillä on n. 60 teosta kolmeltakymmeneltä taiteilijalta, veistoksia, installaatioita, maalauksia ja grafiikkaa, jotka kaikki kertovat oman tarinansa. Hyvinkäällä on vahvat kuvataideperinteet ja paikkakunnalla, ja sen lähialueella, asuu ja työskentelee nykyisinkin merkittäviä kuvataiteilijoita. Näyttelyssä on vain osa viimeisen kymmenen vuoden aikana museon kokoelmiin hankituista teoksista, joita on tullut sekä ostoina että lahjoituksina reilut 400. Näyttely käsittää etupäässä paikallisten taiteilijoiden teoksia, joten näyttely on hyvä tilaisuus tutustua Hyvinkäällä ja sen lähialueella työskentelevien tai Hyvinkäällä vaikuttaneiden nykytaiteilijoiden 2000-luvulla syntyneisiin teoksiin. Hyvinkään taidemuseon kokoelmien hankintaperiaatteena on pitkään ollut, että kokoelmaa kartutetaan lähinnä hyvinkääläisten ammattitaiteilijoiden, Hyvinkäällä ja lähiseudulla syntyneiden taiteilijoiden sekä seutuun läheisesti liittyvien taiteilijoiden teoksilla.

 

Näyttelyssä on mukana muun muassa Kaisu Aron, Maija Helasvuon, Iris Hillon, Armas Hurstin, Mika Karhun, Jarmo Kukkosen, Tuija Lampisen, Hannu Lindholmin, Heikki Marilan, Olli-Pekka Merimaan, Helvi Mustosen, Tero Nauhan, Kaisu Paavilaisen, Raimo Reinikaisen, Timo Sailarannan, Terho Sakin, Inga Sipiläisen, Ilpo Stor-Pellisen, Olavi Suomelan ja Veijo Ulmasen teoksia. Näyttely on saanut nimensä Olli-Pekka Merimaan maalauksesta Dokulamppu vuodelta 2000. Teos liittyy läheisesti hyvinkääläiseen kuvataiteen historiaan, sillä se kuvaa öistä näkymää Solbon taiteilijatalon pihapiiristä (Solbonkatu 5).  Solbon ateljeetalossa on asunut ja työskennellyt vuodesta 1968 alkaen monia tunnettuja taitelijoita, mm. Raimo Reinikainen, Taisto Martiskainen, Anneli Sipiläinen ja Olavi Suomela.

 

Näyttelyn yhteydessä kävijät voivat äänestää omaa suosikkiteostaan. Palkintona arvotaan kaikkien vastanneiden kesken 2 kpl vuoden vapaapääsyä taidemuseoon sekä 3 kpl kirjapaketteja. Eniten ääniä saaneet teokset ja voittajat julkaistaan museon kotisivuilla sekä paikallislehdessä näyttelyn päättymisen jälkeen.

 

 

Tiedustelut amanuenssi Merja Ilola puh. 040 480 1776 tai sähköposti merja.ilola at hyvinkaa.fi 

 

Hyvinkään taidemuseo on avoinna ti-to 11-18, pe-su 11-17

Merja Ilola
amanuenssi
Hyvinkään taidemuseo
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358  (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi <http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>  

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta