[Nayttelyposti] Subodh Guptan näyttely avautuu Sara Hildénin taidemuseossa

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Pe 11.Helmi. 16:03:18 EET 2011


Subodh Guptan näyttely avautuu
 
Sara Hildénin taidemuseossa avautuu 12.2.2011 intialaisen nykytaiteen supertähden Subodh Guptan näyttely. Gupta on tällä hetkellä yksi kansainvälisen taidekentän ajankohtaisimmista nimistä. Hänet tunnetaan intialaiseen elämäntapaan ja arjen kulttuuriin liittyvistä maalauksistaan ja installaatioistaan.
 
Subodh Guptan (s. 1964) taide liittyy olennaisesti intialaiseen perinteeseen ja yhteiskunnan muutokseen. Hänen maalauksensa, veistoksensa, installaationsa ja performanssinsa esittelevät intialaista elämäntapaa tunnistettavalla ja rikkaalla kuvakielellä. Gupta kuuluu siihen intialaisten taiteilijoiden sukupolveen, joka tutkii maansa identiteettiä globaalilla tasolla. Taloudellisen kasvun, materialismin ja siirtolaisuuden teemat saavat ilmaisunsa arjen esineiden kautta. Jokaiselle intialaiselle tutut teräksiset lounasrasiat, thalipannut tai polkupyörät, heijastavat paitsi Intian suurta murroskautta myös taiteilijan henkilökohtaista elämää ja muistoja.
 
Guptan teokset on useimmiten valmistettu teräksisistä keittiötarvikkeista, joita käytetään yleisesti koko Intiassa. Nämä arkipäiväiset esineet toimivat pelkistettyinä koodeina ilmaisemaan monimutkaista sosiaalista, taloudellista ja kulttuurista tilannetta nyky-Intiassa. – Minulla on erityinen suhde keittiöön. Lapsena pidin keittiötä lähes rukouspaikkana, eräänlaisena temppelinä. Minulle keittiö edustaa henkisyyttä. Mutta luonnollisesti se on myös arjen vertauskuva. Suurin osa intialaisista käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja keittiövälineitä. Se on hyvin ristiriitainen materiaali: heijastaa valoa, kiiltää ylellisesti ja liitetään kuitenkin olennaisesti arkeen, taiteilija kertoo.
 
Teosten tulkinta on myös kulttuurisidonnaista. Länsimaissa teosten rakenteen runsautta, elävyyttä ja hohtoa ihaillaan, kun taas toisissa kulttuureissa tuhannet tyhjät ruoka-astiat herättävät pikemminkin levottomuutta kuin mielleyhtymiä ylellisyyteen. Välineet näyttävät täydellisiltä, mutta alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poistettuina niistä on tullut hyödyttömiä. Kuten Gupta sanoo – Ruokailuvälineet teoksissani ovat aina tyhjiä… vain täynnä itseään… se muistuttaa siitä, että monilla ihmisillä on edelleen edessään tyhjä lautanen. Keittiövälineiden merkitys on paitsi yhteiskunnallinen myös ideologinen ja uskonnollinen. Ruoalla ja uskonnollisilla rituaaleilla on Intiassa pitkä yhteinen perinne: maallinen kohtaa pyhän erilaisissa ruoka- ja juomauhreissa ja uskonnon vaatiman ruokavalion noudattamisessa.
 
Subodh Gupta on syntynyt Intian köyhällä maaseudulla Biharissa ja asuu ja työskentelee nykyään New Delhissä. Ennen kuvataiteilijan koulutustaan intohimoisesti elokuvasta innostunut Gupta toimi näyttelijänä katuteatterissa. Taiteilijan oma muutto kotikylästä suurkaupunkiin on tavallaan allegoria nykypäivän Intiasta. Maalaiskylistä kaupunkiin muuttanut kasvava keskiluokka raivaa innokkaasti tietä muutokselle - globaalille ja kapitalistiselle kulttuurille. Se mitä muutoksessa väistämättä katoaa, kiinnostaa Subodh Guptaa. Tuhansista kiiltävistä ruostumattomista teräsesineistä tehdyt monumentaaliveistokset ja installaatiot heijastavat lyhyttä matkaa Intian muinaisen ja modernin kulttuurin ja tradition ja muutoksen välillä.
 
Sara Hildénin taidemuseo on koonnut näyttelyn yhteistyössä taiteilijan ja galleria Hauser&Wirthin (Zürich/Lontoo) kanssa. Näyttelyssä on esillä 10 maalausta ja 29-osainen bodypaint-sarja sekä 18 veistosta ja installaatiota. Näyttelystä julkaistaan runsaasti kuvitettu kaksikielinen (suomi-englanti) näyttelykirja, jonka artikkelien kirjoittajina ovat toimineet professori Alexander Dumbadze Washingtonin yliopistosta ja taidekriitikko Timo Valjakka.
 
Subodh Gupta 12.2.-30.4.2011
Museo avoinna ti-su 11-18. Liput 7/3 €.
Sara Hildénin taidemuseo, Laiturikatu 13 (Särkänniemi), 33230 Tampere
 

Matliisa Lehtinen
Museosihteeri Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
puh. (03) 5654 3513, 040 837 0357 (cid 60690)
tel. +358 3 5654 3513, +358 40 837 0357
matliisa.lehtinen at tampere.fi <mailto:matliisa.lehtinen at tampere.fi> 
www.tampere.fi/sarahilden <http://www.tampere.fi/sarahilden> 
http://www.facebook.com/sarahildenintaidemuseo

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta