[Nayttelyposti] Parasta puusta -näyttely avautuu tänään Metsämuseo Lustossa

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 1.Helmi. 08:33:50 EET 2011


TIEDOTE 
1.2.2011 Punkaharju
 
PARASTA PUUSTA – Parhaita ajatuksia ja esineitä suomalaisesta puusta
Näyttely Metsämuseo Lustossa 1.2.–13.11.2011
 
Metsämuseo Lusto avaa ovet yleisölle huoltotauon jälkeen 1. helmikuuta, jolloin avataan myös ensimmäinen kevään ja kesän uusista näyttelyistä. 
 
Puun työstäminen on perinteinen suomalainen taito, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Puu taipuu moneksi modernien muotoilijoiden, taiteilijoiden ja arkkitehtien käsissä, ja se on meille suomalaisille samalla sekä arkinen että kuitenkin arvokas.
 
”Puuosaamisen syvin perusta on käden, työkalun ja puun liitossa.” Arkkitehti Panu Kaila
 
Parasta puusta -näyttelyä varten pyydettiin puualaan eri tavoin juurtuneita henkilöitä valitsemaan omasta mielestään kolme parasta suomalaista puuesinettä. Näyttely kertoo monisyisellä tavalla suomalaisesta puunkäytöstä ja puuosaamisesta, mutta myös valitsijoille henkilökohtaisesti tärkeistä ja merkityksellisistä esineistä sekä heidän suhteestaan suomalaiseen puuhun. Näyttelyssä kävijä voi myös äänestää omasta mielestään parasta puuesinettä.
 
” En voi kuvitella elämää ilman puun, puuesineiden, puiden läheisyyttä. Rakastan puita. Kaikkia puita.” Kirjailija Heikki Turunen
 
”Puusta ihminen voi löytää ystävän, johon samaistua ja jonka olemukseen eläytyä. Puun kosketus rauhoittaa, eheyttää ja antaa voimaa.” Puuseppä Tuuli Autio
 
Näyttelyssä on esillä itse tehtyjä, uniikkeja ja sarjatuotettuja puuesineitä - koulukäsityöstä muotoilun klassikoihin. Valinnat esitellään joko esineinä tai kuvina perusteluineen. Esineiden kautta valitsijat pohtivat myös suomalaisen puun ja puunkäytön tulevaisuutta. Mitä tapahtuu suomalaiselle puulle ja monipuoliselle puuosaamiselle ilmastomuutoksen ja globaalin markkinatalouden pyörteissä? Mm. ekologisuus, tuotekehitys ja käsityöläisten perinteinen puuosaaminen nähdään mahdollisuuksina, joihin kannattaa panostaa niin puurakentamisessa, koulutuksessa kuin muotoilussakin.
 
”Onneksi puun kauneus on taas huomattu eikä kaikkia puun käsittelytapoja ja mahdollisuuksia ole vielä unohdettu.” Tekstiilitaiteilija Soili Arha
 
Näyttelyn suunnittelua on ohjannut alan asiantuntijoista koostuva työryhmä, jonka puheenjohtajana toimi sisustusarkkitehti, professori Simo Heikkilä. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen käsityön museon kanssa, jossa se oli esillä 10.6.–5.12.2010. 
 
Näyttelyesineiden valitsijat: Susanna Ahlvik, Osmo Pekonen, Sirkka-Liisa Anttila, Tapio Periäinen, Soili Arha, Anni Rapinoja, Tuuli Autio, Ristomatti Ratia, Pekka Harni, Aarne Reunala, Jussi Heikkilä, Sami Rintala, Risto Isomäki, Hannu Roine, Panu Kaila, Karola Sahi, Matti Kairi, Ben af Schultén, Jyrki Kangas, Harri Tapper, Ritva Korhonen, Lauri Tarasti, Petteri Laiti, Markku Tonttila, Lasse Lehtinen, Terhi Tuominen, Rainer Mahlamäki, Heikki Turunen, Rudi Merz, Riitta Uosukainen, Timo Mustonen, Elle Valkeapää, Inka Nieminen, Anna-Maria Väätäinen, Eero Paloheimo, Yrjö Wiherheimo, Eero Yrjö-Koskinen.
 
Lusto on avoinna helmi–huhtikuussa ti–su 10–17, toukokuussa päivittäin 10–17, kesä–elokuussa päivittäin 10–19. Pääsyliput: 10/8/5/25 €.
 
Tiedote- ja kuvamateriaali: 
www.lusto.fi
http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html
 
Lisätietoja: 
Amanuenssi Reetta Karhunkorva
gsm: 050 328 9644
s-posti: reetta.karhunkorva at lusto.fi

***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta