[Nayttelyposti] Saara Ekströmin mediateos Rosario Turun linnassa

Solstrand-Jalamo Sunniva sunniva.solstrand-jalamo at turku.fi
Pe 12.Elo. 09:27:31 EEST 2011


Turun museokeskus
Turun linna

Saara Ekström: Rosario
12.8.2011-29.1.2012 Keskiaikainen vierastupa, Turun linna

Turun linnassa avautuu kuvataiteilija Saara Ekströmin näyttely, joka esittelee taiteilijan uusimman teoksen. Rosario on lyyrinen mediateos, joka koostuu videon, filmin, tomografian ja animaation keinoin tuotetusta elokuvatriptyykistä. Teos tulkitsee omalla assosioivalla tavallaan suomalaisen Maaria-myytin generoimaa kuvastoa ja sen sisältämää symboliikkaa.

Tärkeinä lähtökohtina teokselle ovat toimineet Turun alueella varhaiskeskiajalla vaikuttaneiden Liedon ja Ruskon mestareiden pyhäinkuvat ja etenkin heidän veistämänsä puiset madonnaveistokset. Veistosten ilmeikkäissä ja herkissä piirteissä on nähty luonnon leimaamaa aistillisuutta ja lintumaisesti suipistuvaa goottilaista hymyä. Näiden lähes 700-vuotiaiden patsaiden opastamina voimme liikkua läpi ajan, kohti kollektiivista menneisyyttä ja siellä alkunsa saaneita arkaaisia merkkejä.

Rosario-teos nostaa esille myös naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyviä vertauskuvia. Teos hakee suomalaismytologiaa myötäillen muotoa luonnon kautta hahmonsa saavalle Maarialle - puista ja kaisloista materialisoituvalle naiselle, joka tulee raskaaksi syömästään marjasta ja synnyttää yksinäisyydessä jumalpojan. Samoin kuten Edith Södergranin runossa Vierge Moderne vuodelta 1916 nousee teoksessa esiin omanlaisensa neitsyt, moniulotteinen hahmo, jossa vastakohtien on mahdollista löytää yhteinen ilmenemismuoto. Voima ja hauraus, henkisyys ja aistillisuus, itseriittoisuus ja nöyryys yhdistyvät ja rakentavat kuvaa sisäistä ääntään kuuntelevasta naisesta. Teos muistuttaa myös omalla tavallaan Maarian merkityksestä samaistumiseen, itsetutkiskeluun ja mietiskelyyn kutsuvana hahmona, johon sisältyy rohkeutta vastaanottaa sekä äärimmäinen ilo että kärsimys.

Teoksen sijainti aivan lähellä teoksen syntyyn vaikuttaneita veistoksia tuo ainutlaatuisen lisänsä siihen, kuinka teos kohdataan. Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluvat keskiaikaiset veistokset on sijoitettu Turun linnaan ja siellä pääasiallisesti Nunnakappelissa esillä olevaan perusnäyttelyyn. Rosario ei ole esillä kliinisessä museotilassa vaan ympäristössä, joka jo itsessään huokuu vuosisatojen patinaa ja meidän yhteistä historiaamme.

Rosario merkitsee ruusutarhaa, ruususeppelettä sekä rukousnauhaa, jonka helmet muodostavat muistiavun toistuvien rukousten sarjalle. Keskiaikaista perua oleva ruusukkorukous heijastaa keskiajan syvää Maria-hurskautta ja Jeesus-mystiikkaa; rukouksen jokaista luettua Ave Mariaa verrattiin ruusuun, jonka rukoilija ojentaa Pyhälle Neitsyelle.

Saara Ekström (s.1965) on turkulainen kuvataiteilija. Hänet valittiin vuonna 2005 Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi, vuonna 2002 hän oli Ars Fennica -ehdokas ja vuonna 2009 ehdolla Carnegie Art Awardin saajaksi. Ekströmin teoksia on mm. Kiasman, Amos Andersonin taidemuseon ja Turun taidemuseon kokoelmissa sekä Turun kaupungin taidekokoelmassa. Tämän vuoden alussa Kiasmassa nähtävillä ollut Saara Ekströmin näyttely Limbus on esillä Vaasassa Kuntsin taidemuseossa 4.9.2011 saakka.

Näyttely Rosario on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Lehdistökuvia: www.turku2011.fi/materials<http://www.turku2011.fi/materials>

Turun linna, Linnankatu 80, puh. 02 262 0300
Avoinna 18.9.2011 saakka ti-su klo 10-18,
talvikaudella 20.9.-30.12.2011 ti, to-su klo 10-18, ke klo 12-20.
www.turunmuseokeskus.fi<http://www.turunmuseokeskus.fi/>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta