[Nayttelyposti] Ooppera valokeilassa - Oopperan merkkivuodet -näyttely Postimuseossa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ke 20.Huhti. 15:42:49 EEST 2011


Postimuseo järjestää näyttelyn Oopperan merkkivuodet 28.4.-21.8.2011 yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan ja Teatterimuseon kanssa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Kansallisoopperan edeltäjän, Kotimaisen oopperan perustamisesta. Näyttely esittelee Oopperan merkkivuosia historiallisten esineiden, valokuvien, loistokkaiden pukujen ja postimerkkien muodossa.

Näyttelyssä esitellään muun muassa runsaasti kuvamateriaalia, 40 oopperapukua, esityksissä käytettyjä koruja, lavastusten pienoismalleja, filmikooste ja postimerkkijulkaisuja. Suomessa on julkaistu yli 30 postimerkkiä, jotka liittyvät oopperaan. Postimerkeissä on esitelty suomalaisia säveltäjiä ja kirjailijoita, joiden hengentuotteita on nähty Oopperassa. Myös itse oopperaesityksiä on muistettu postimerkein.

Vanhin näyttelyn puku, jota käytti Aino Ackté, on Erkki Melartinin oopperan Aino kanta-esityksestä vuodelta 1909. Uusimmat puvut ovat 2000-luvulta.  Oopperapuvut tarjoavat loistokasta silmänruokaa ja visuaalista fantasiaa. - Näyttelyssä pukuihin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä, kun oopperalavalla niitä usein katsotaan pitkänkin välimatkan päästä. Puvuista välittyy kunkin aikakauden muoti- ja kauneusihanteet, kertoo projektipäällikkö Suvi Jalli.

Vakinainen ooppera syntyi 1911 Edward Fazerin ja Aino Acktén sitkeiden ponnisteluiden ja liikemiestaidon tuloksena. Baletti liittyi Oopperaan 11 vuotta myöhemmin.  Oopperan toimintaa vaikeuttivat 1930-luvulla talouslama ja 1940-luvulla sota. 1950-luvulla alkoi kansainvälistymisen aika. Oman orkesterin saaminen 1960-luvulla toi merkittävän parannuksen toimintaan.

Oopperasta alettiin puhua koko kansan oopperana 1970-luvulla, kun mukaan tuli musiikkiteatteria ja uusia teoksia suosittiin. Oopperassa oli toimittu pitkälti vakinaisten esiintyjien voimin, mutta 1980-luvulla tarjottiin enemmän vierailijoiden esityksiä. Oopperatalo vihittiin käyttöön 1993 ja samalla orkesteri, kuoro ja baletti laajenivat. 2000-luvulla oopperaesityksiä alettiin viedä entistä enemmän myös muualle Suomeen ja välittää radiossa ja televisiossa.

Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa, joista saa lisätietoa Postimuseon nettisivuilta www.postimuseo.fi. Näyttely on tekstitetty suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.
Oopperan merkkivuodet -näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10-18 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-17. Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa osoitteessa Asema-aukio 5 H.

Terveisin
Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 HELSINKI
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H
puh. 020 451 4775
helena.parssinen at posti.fi<mailto:helena.parssinen at posti.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi>
Postimuseo on Trafiikki-museo: www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta