[Nayttelyposti] Intohimona keräily -näyttely avattu KAMUssa

Långvik-Huomo Marianne Marianne.Langvik-Huomo at espoo.fi
Ke 20.Huhti. 12:47:23 EEST 2011


Intohimona keräily -näyttely  ensimmäistä päivää avoinna KAMUssa, Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa

Näyttely kertoo keräilystä ja yksityisten keräilijöiden merkityksestä museoiden synnylle. Keräilyn kiehtova maailma avautuu näyttelyssä Lauri ja Lasse Reitzin  säätiön kokoelmaan kuuluvien kiinnostavien, valikoitujen aarteiden äärellä.

Rakennusmestari ja keräilijä Lauri Reitz (1893-1959) oli aikanaan Töölön vaikutusvaltaisimpia rakennuttajia. Hänen kokoelmansa syntyi kiinnostuksesta keräilyä ja kauniita esineitä kohtaan. Nuoruudessaan hän keräili rahoja ja postimerkkejä, myöhemmin hän laajensi harrastustaan taide- ja antiikkiesineiden pariin. Lauri ja Lasse Reitzin säätiön perusti Lauri Reitzin leski Maria Reitz. Säätiön keskeisenä tehtävänä on ylläpitää kotimuseota, joka avattiin vuonna 1971. Tällä hetkellä Lauri ja Lasse Reitzin säätiön museo on suljettu kunnostustöiden vuoksi ja keskeinen osa kokoelmaa on nyt esillä KAMUn näyttelyssä.

Näyttely tarjoaa monipuolisen kulttuurihistoriallisen katsauksen suomalaisen keräilijän kokoelmaan. Esillä on mm. harvinaista 1700-luvun suomalaista hopeaa, hieno asekokoelma, Meissenin ja Sèvresin posliinia, kelloja, peilejä ja Albert Edelfeltin, Aukusti Uotilan ja Helene Schjerfbeckin teoksia.

Näyttelyn multimedioissa paneudutaan perusteellisesti esillä olevan posliinin, suomalaisen hopean ja asekokoelman kulttuurihistoriallisiin taustoihin ja yksityiskohtiin.  Multimediat avaavat esimerkiksi asekokoelmaan kuuluvien aseiden, miekkojen ja salkoaseiden, käyttötarkoitusta ja ajoitusta.

Oheisohjelma:
- innostavassa Keräilijän työpajassa toimintaa sekä lapsille että aikuisille
- KINO-KAMUssa esitetään päivittäin keräilyteemaan liittyviä filmejä
- keräilyä ja keräilykohteita käsittelevä luentosarja järjestetään 28.9.-9.11.2011.
- yleisöopastuksia järjestetään suomeksi joka sunnuntai klo 14, ja ruotsiksi joka kuukauden ensimmäinen lauantai klo 13.
- toiminnallisessa koko perheen Keräilijän aarrekartta -tehtäväsuunnistuksessa etsitään näyttelystä vihjeiden ja aarrekartan avustuksella keräilijän aarteita -  joka lauantai klo 12-13 (non stop), ruotsiksi joka kuukauden ensimmäinen lauantai.
- Suomen Museoteatterin esitys Sinun, ikuisesti (10 esityskertaa syksyllä) valottaa draaman keinoin keräilijän intensiivistä ja intohimoista suhdetta keräilyn kohteeseensa. Esityksessä esiintyy näyttelijä Ulla Raitio ja esityksen ohjaaja on Juhani Haukka.
- Keräilijän kestit – synttäripaketti 6-12-vuotiaille lapsille

Julkaisu:
Espoon kaupunginmuseon uusi julkaisu Intohimona keräily on myös nyt saatavilla. Teos esittelee Lauri Reitzin keräilyharrastusta ja kokoelman kohokohtia. Teoksen artikkelien kirjoittajat  ovat Timo Tuomi, Susanna Pettersson, Leena Lindqvist, Kari-Paavo Kokki, Suvi Kettula,  Raimo Fagerström, Vesa Hyvärinen ja Matti Koskimies. Teoksen hinta on 32 € ja sitä on saatavilla KAMUn museokaupasta, Talomuseo Glimsin Museopuodissa ja WeeGee-shopissa Näyttelykeskus WeeGeellä.

Näyttely on avoinna KAMUssa 20.4.-20.11.2011.
Osoite: KAMU Espoon kaupunginmuseo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo.
Aukioloajat: ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la, su 11-17.
Pääsymaksu: 10/8 €, alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat, sekä oppilasryhmät ilmaiseksi.

Opastusvaraukset ja ohjelmistotiedustelut: KAMUn opastiimi, p. 09 816 570 museon aukioloaikoina.
www.espoonkaupunginmuseo.fi<http://www.espoonkaupunginmuseo.fi>


______________________________

Ystävällisin terveisin

Marianne Långvik-Huomo
Asiakkuuspäällikkö
Espoon kaupunginmuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta