[Nayttelyposti] Taide voi olla torin tai puiston valaistus - Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän valoteoksia ja valaistussuunnitelmia Jyväskylässä

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
To 9.Syys. 15:34:13 EEST 2010


17.9.-24.10.2010
Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä
PROSESSI - valoteoksia ja valaistussuunnitelmia

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23
ti-su klo 11-18

Avajaiset to 16.9. klo 18
sähköinen kutsu http://www3.jkl.fi/taidemuseo/kutsu_h0910.htm

Jaakko Niemelän Malli kuvitellusta rakenteesta -varjoteos julkistetaan Valon kaupunki -tapahtuman avajaisissa keskiviikkona 22.9. klo 19.30. Teos on esillä 24.10. saakka joka päivä klo 20-24, Kilpisenkatu 8.

Näyttely on osa Valon kaupunki -tapahtumaa

Taide voi olla puiston tai torin valaistus - kuvataiteilijat tulisi ottaa mukaan rakennusten ja kaupunkiympäristön suunnitteluun

"Haluamme esitellä työskentelyprosessiamme ideasta toteutukseen. Valo ja tila ovat meille tärkeitä suunnittelun lähtökohtia. Tässä näyttelyssä keskitymme julkisiin teoksiin ja kilpailuehdotuksiin sekä valoinstallaatioihin. Pienoismallien, prototyyppien ja luonnosten avulla havainnollistamme työskentelymme mittakaavaa. Toivomme, että näyttely herättää ajatuksia siitä, miten kuvataide voi olla kiinteä osa rakennusta ja kaupunkiympäristöä, jos taiteilijat pääsevät riittävän varhaisessa vaiheessa mukaan suunnitteluun. Mielestämme taide voi olla esimerkiksi torin tai puiston valaistus, joka huomioi toiminnalliset tarpeet."

Kuvanveistäjä Helena Hietaselle ja kuvataiteilija Jaakko Niemelälle Jyväskylän kutsunäyttely tarjoaa uuden ja kiinnostavan tavan tuoda esille julkisen taiteen mahdollisuuksia, ja mieluinen henkilökohtaisen historiankin kannalta. Niemelä kertoo, että vuonna 1985 valinta Jyväskylän Kesän debytantiksi heti taidekoulusta valmistumisen jälkeen oli hänelle tärkeä kannustus uran alussa. Vuonna 1992 Hietanen osallistui Jyväskylän Talven näyttelyyn Keski-Suomen museossa ja samaan aikaan Niemelällä oli kutsunäyttely Alvar Aalto -museossa, jossa hän esitti varjoinstallaatioitaan. Nuoret tapasivat avajaisissa ja kiinnostus valoon yhdisti heidät.


Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä on helsinkiläinen taiteilijapariskunta, joka on työskennellyt yhdessä ja erikseen osallistuen menestyksellisesti moniin kilpailuihin. Molemmat ovat tehneet lukuisia julkisia teoksia. He saivat vuonna 2009 Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon. Hietanen sai Kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2001 ja Niemelä vuonna 2005. Hietanen oli Ars Fennica -ehdokkaana vuonna 2001 ja Niemelä on tänä vuonna. He ovat osallistuneet Valon arkkitehtuuri -koulutukseen Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun täydennyskoulutusohjelmassa ja heidän teoksensa ovat lähestyneet valaistussuunnittelua.

Ensimmäinen yhteistyö museonäyttelyssä oli Taivaskone-valovideoinstallaatio Turussa Wäinö Aaltosen museossa vuonna 2005. Samana vuonna he voittivat ensimmäisen yhteisen kutsukilpailunsa ehdotuksellaan Metsä, joka toteutettiin Helsingissä Kuntien eläkevakuutuksen uuteen toimitilaan. Vuonna 2006 arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen kutsuivat Hietasen ja Niemelän työryhmäänsä Vaasan sisäsataman ja Yliopistorannan ideakilpailuun, jossa ympäristötaide sisältyi voittaneeseen suunnitelmaan (jaettu 1. sija). Tänä vuonna he voittivat ehdotuksellaan Oksisto - valon ja varjon viivoja Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen taidekilpailun. Teoksen jatkosuunnitteluvaihe on käynnissä.

Kiitokset Alfred Kordelinin säätiö, Lahtinen & Kumpp. Oy, Obelux Oy, Oy Osram Ab, Philips Oy, Saas Instrumentti Oy

Lisätietoja:
www.hietanenniemela.com<http://www.hietanenniemela.com/>
Helena Hietanen, puh. 050 536 6184, etunimi.sukunimi at saunalahti.fi
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, etunimi.sukunimi at jkl.fi

Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
kuraattori
Jyväskylän taidemuseo

puh. (014) 266 4395
matkapuh. 050 542 05 27

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

Kilpisenkatu 1D
PL 165
40101 Jyväskylä


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta