[Nayttelyposti] Iikka Paavalniemen kolme maisemaa - 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ke 8.Syys. 10:37:28 EEST 2010


Iikka Paavalniemen kolme maisema - 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä 

Valokuvaaja Iikka Paavalniemi (1875-1950) kuvasi Rovaniemeä 1910-1920-luvuilla. Hänen ottamiaan valokuvia levisi postikortteina ympäri Suomen ja myös ulkomaille asettuen näin osaksi suomalaiskansallista kuvastoa. Iikka Paavalniemi sijoittui harrastaja-kyläkuvaajien joukkoon; hänen Rovaniemen-kuviaan voi tarkastella sekä topografisina maisemina, sosiaalisina maisemina ja että mielenmaisemina. Valokuvissa näkyy napapiirin tuntumassa sijaitsevan muuttuvan paikkakunnan aamunkoitto - katse kohti modernia.

Kuvat ovat paikallishistoriallisesti merkittäviä; Lapin sota, joka käytiin toisen maailmansodan aikana, tuhosi lähestulkoon kaikki kuvissa näkyvät miljööt ja rakennukset. Kuvat silti säilyivät, sillä valokuvaaja Iikka Paavalniemi vei kuvatut lasinegatiivit mukanaan Nurmekseen vuonna 1922. 

Rovaniemi, vilkas ja kehittyvä Lapin keskus, antoi tilan Iikka Paavalniemen toiminnalle. Vaikutteet, ideat ja uudet tuulet saapuivat paikkakunnalle nopeasti. Tämä taiteellisesti ja sosiaalisesti lahjakas sairaalan talonmies löysi valokuvaamisesta omaperäisen ilmaisukeinon ja samalla mahdollisuuden leveämpään leipään. 1900-luvun alussa Rovaniemellä toimi muitakin kunnianhimoisia valokuvaajia, kuten Hildur Larsson, Aarno Holmström ja Lyyli Autti. Heiltä Iikka Paavalniemi sai oppia ja koki myös yhdessä tekemisen riemua - eritoten Holmströmin kanssa hän otti useita kuvia. 

Iikka Paavalniemen valokuvissa menneisyys ei pelkästään herää henkiin vaan se myös näyttää uuden, jopa ilkikurisen puolensa nykykatsojalle. Hän osallistui kiinnostavalla tavalla moniin valokuvaesityksiin myös itse, tuottaen mieskuvaa, joka poikkeaa stereotyyppisesti ajatellusta karskin Lapin miehen kuvasta. Paavalniemen valokuvat monipuolistavat käsityksiämme historiasta ja aikansa ihmisistä. 

Näyttely koostuu lähes 70 valokuvasta, jotka kertovat elämästä 1900-luvun alun Rovaniemellä. Näyttelykuvien suurten kokojen ansiosta ennen piiloon jääneet yksityiskohdat nousevat esiin pysäyttävällä tavalla. Näyttely ja kirja on ensimmäinen kokonaisesitys Iikka Paavalniemen tuotannosta. 

Iikka Paavalniemen kolme maisemaa - 1900-luvun alun valokuvia Rovaniemeltä -näyttely on esillä Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 8.9.2010-30.1.2011

Näyttelyn on tuottanut Lapin maakuntamuseo. Yhteistyössä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry. Samannimistä valokuvateosta voi tilata osoitteesta info at arktikum.fi tai puh. 016 322 3260.

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta