[Nayttelyposti] Nykytaidetta Slovakiasta Virka Galleriassa

Pietilä Soile Soile.Pietila at hel.fi
Ma 18.Marras. 16:27:19 EEST 2010


NYKYTAIDETTA SLOVAKIASTA
Grafiikan mestari Albín Brunovský oppilaineen 20.10.-17.11.2010



Slovakialaisen nykytaiteen näyttely esittelee laajan, sukupolvet ylittävän teosvalikoiman 22 taiteilijalta. Esillä on töitä slovakialaisen taidegrafiikan merkittävimmiltä tekijöiltä Albín Brunovskýsta nykysukupolven edustajiin. Teosten tyyli vaihtelee klassisesta sommittelusta mielikuvituksellisiin kokeiluihin ja geometriseen abstraktioon.

Näyttelyn teema kietoutuu slovakialaisen taiteen uranuurtajan, Professori Albín Brunovskýn (1935-1997) ympärille. Brunovský omistautui urallaan vapaan taidegrafiikan lisäksi kuvataiteelle, kirjankuvitukselle, exlibriksille, soveltavalle kuvataiteelle (kuten setelit, postimerkit, julisteet) ja lavasuunnittelulle. Vuosina 1966-1990 hän koulutti Bratislavan taidekorkeakoulussa yhteensä 39 opiskelijaa, joista 18 taiteilijan töitä on nyt nähtävillä.


Albín Brunovskýn ja hänen oppilaidensa anti slovakialaiselle ja euroopalaiselle kuvataiteelle painottuu perinteisten taidegrafiikan menetelmien  soveltavaan käyttöön. Näitä menetelmiä ovat esimerkiksi etsaus, akvatinta, mezzotinto, kuivaneula, kivipaino.


Näyttelyn taiteilijat sijoittuvat laajalle alueelle Slovakian taidekenttää. Esillä on Bratislavan kuvaamataiteiden korkeakoulussa ja Banská Bystrican Taideakatemiassa vaikuttavia tahoja sekä vastavalmistuneita taidegrafiikan nuoren sukupolven edustajia, joiden luova ote vie slovakialaista taidegrafiikkaa yhä omaperäisempään suuntaan.

Näyttelyn on tuottanut Slovakian suurlähetystö ja sen kuraattorina on Zora Petrášová.


NYKYTAIDETTA SLOVAKIASTA - Grafiikan mestari Albín Brunovský oppilaineen
20.10.-17.11.2010


Virka Galleria
Sofiankatu 1
www.virka.fi
Avoinna ma - pe 9-19 ja la - su 11-17
Vapaa pääsy.





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta