[Nayttelyposti] Joulu- ja suojelusenkeleitä Luston joulunäyttelyssä 4.12.2010-9.1.2011

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ke 24.Loka. 13:19:48 EET 2010


TIEDOTE
24.11.2010 Punkaharju

MAAN KORVESSA KULKEVI
 
Joulu- ja suojelusenkeleitä Luston joulunäyttelyssä 4.12.2010-9.1.2011
 
Joulun aikaan Lustossa kuljetaan enkeleiden poluilla. Luston joulunäyttelyssä on esillä erilaisia koriste-enkeleitä, enkeliaiheisia joulukortteja ja muistoalbumeja 1900-luvun alusta. Näyttelyn ovat koonneet yksityiskokoelmistaan Nukke- ja lelumuseo Suruttoman perustaja Käpy Tarus ja Savonlinnan keräilijät ry:n aktiivijäsen Vuokko Takanen.
 
Enkeleiden kaltaisia hahmoja tunnetaan eri kulttuureista jopa 3000 vuoden takaa. Aikojen saatossa enkeli on muuttanut muotoaan moneen kertaan, mutta edelleen se on suosittu ja merkityksellinen. Enkeli nähdään puhtauden, kauneuden ja henkisyyden vertauskuvana, ja enkeleiden henkistynyt olemus koetaan vastapainoksi oman aikamme materialismille.
 
Enkeliin kietoutuu monen kulttuurin eriaikaisia aineksia. Sen ulkoisella olemuksella on yhteytensä esimerkiksi itämaiseen mytologiaan ja antiikin Kreikkaan. Suomalaiseen kulttuuriin enkeli on tullut juutalais-kristillisestä perinteestä. Kristillisessä mielessä enkeli on sanansaattaja, viestintuoja ja lähettiläs, osa taivaallista sotajoukkoa ja hoviväkeä sekä toisaalta tulkitsija, lohduttaja ja suojelija. 
 
Taiteilijoita enkelit ovat kiehtoneet pitkään, ja kuvataide onkin vaikuttanut voimakkaasti enkelikuvaamme. Suomalaisen taiteen kenties kuuluisin enkeli on Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli vuodelta 1903. 
 
Enkeleistä tunnetuimmat ja suosituimmat ovat suojelusenkeli ja jouluenkeli, jotka myönteisiksi koettuina hahmoina liitetään usein lapsiin ja lapsuuteen. Lasten ja enkeleiden läheinen suhde ilmenee myös esimerkiksi suosittuina lapsihahmoisina enkeleinä. 
 
Näyttelyssä esillä olevissa vanhoissa postikorteissa enkeleiden ja lasten läheinen suhde ilmenee monin tavoin. Joulukorteissa enkeli esiintyy lasten kanssa metsäisessä ympäristössä ja postikorteissa suosittu aihe on lapsia synkässä metsässä kaitseva suojelusenkeli.
   
Tiedote- ja kuvamateriaali:
 
http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html   
www.lusto.fi
 
Lisätietoja: 
 
Amanuenssi Reetta Karhunkorva 
Gsm: 050 328 9644
S-posti: reetta.karhunkorva at lusto.fi

***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta