[Nayttelyposti] MUM's - vastuullisesti valmistettuja veistoksia Jyväskylässä

Lokka Leena leena.lokka at jkl.fi
Ma 15.Loka. 16:02:46 EET 2010


Näyttelytiedote

11.11.2010-16.1.2011
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria, Kauppakatu 23, ti-su klo 11-18, vapaa pääsy

MUM's - vastuullisesti valmistettuja veistoksia

MUM's helping mums (2006) on suomalais-afrikkalainen kestävän kehityksen taideprojekti, joka sai alkunsa, kun suomalainen kuvataiteilija Outi Puro löysi Etelä-Afrikasta kumppanikseen taiteilijoita ja muotoilijoita. MUM's työllistää Kapkaupungin alueella asuvia käsityöläisiä tuotteiden valmistamisessa.

Kutojat voivat tehdä työtä kotona ja hoitaa samalla lapsiaan. He kokoontuvat pajalle kerran viikossa palauttamaan tilaustyönsä ja vastaanottamaan palkan lisäksi materiaalit ja ohjeet seuraavaan työhön. Reilun kaupan periaatteiden mukainen palkka ei hupene työmatkakuluihin.

Teokset kootaan osista. Tekniikka on erityinen mielie-kudonta, jossa kudontasilmu muistuttaa pullukkaa maissinjyvää. Mielie tarkoittaakin afrikaansiksi maissinjyvää. Puuvillakude kiinnitetään pohjakankaaseen rikkoutuneen kudontakoneen koukulla. Kudontamateriaali on paikallisilta vaatetehtailta kerättyä leikkuuylijäämää.

Kutojien määrä on viime vuosien aikana noussut jo neljäänkymmeneen. Kutojan signeeraus löytyy jokaisesta työstä ja kutojaan kuvineen voi tutustua internet-osoitteessa mielie.com

Näyttelyssä esillä olevat kudotut veistokset on valmistettu tänä vuonna. Mielie-kutojat ovat tehneet tilauksesta sekä kasvokuvallisia tyynyjä että kuutioita, joissa on kasvojen lisäksi tekstejä, ja palloja.  Kutojat ovat toteuttaneet muodot ja värit kukin omalla tavallaan.  Mukana on myös kierrätetyistä muovikanistereista ja -pulloista valmistettuja valaisimia sarjasta Other People`s Rubbish. Valaisimet on suunnitellut MUM'sin yhteistyökumppani, eteläafrikkalainen kestävän kehityksen muotoilija, kuvanveistäjä Heath Nash. Nash on suunnitellut myös naulakot, jotka on punottu sähköjohdosta.

Outi Puro, MUM'sin ideoija ja emo, neljän lapsen äiti ja kuvanveistäjä ei omien sanojensa mukaan osaa itse kutoa, mutta on iloinen, kun kutojat ovat ylpeitä taidoistaan. Outin mielestä MUM'sissa on kyse niin yksinkertaisesta asiasta kuin välittämisestä. Kutojia työ voimauttaa ja mahdollisuus ansaita elanto luo suuntaa kohti parempaa elämää. MUM's on jatkoa Outin yhteisölliselle KOTI-nimiselle taideprojektille, jonka hän aloitti kymmenen vuotta sitten leipomalla aluksi pullaa perheelleen ja pian jo järjestämällä yhteisleivontaa julkisissa tiloissa kuten Helsingin rautatieasemalla.

Ystävällisin terveisin

Leena Lokka
kuraattori
Jyväskylän taidemuseo

puh. (014) 266 4395
matkapuh. 050 542 05 27

leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>

Kilpisenkatu 1D
PL 165
40101 Jyväskylä






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta