[Nayttelyposti] Mikkelin taidemuseossa Esa Tuomirannan maalauksia ja tingatinga-taidetta

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Pe 12.Loka. 14:20:52 EET 2010


ESA TUOMIRANTA - MAALAUKSIA 1999 - 2010
Mikkelin taidemuseo 12.11.2010 – 30.1.2011

Mikkelin taidemuseon näyttelysyksy jatkaa alueen taiteen esittelyä. Nyt avautuva näyttely on Punkaharjulla asuvan ja työskentelevän taidemaalarin Esa Tuomirannan ensimmäinen yksityisnäyttely Mikkelin taidemuseossa. Tuomirannan teoksia on aikaisemmin ollut esillä monissa yhteisnäyttelyissä, mm. Suomen taiteilijain näyttelyssä Taidehallissa Helsingissä sekä Ars Nova ry:n ja Etelä-Savon aluetaidenäyttelyissä. Mikkelin taidemuseossa nähtävässä kokonaisuudessa on esillä maalauksia kymmenen vuoden ajalta. Painotus on kuitenkin tänä vuonna valmistuneissa teoksissa.

Esa Tuomirannan maalaukset ovat ekspressiivisen reheviä vaihtelevine värikerroksineen ja lennokkaine siveltimenvetoineen. Värit ovat Tuomirannalle tärkeitä. Niiden kautta hän hakee figuratiivisia muotoja, kuten kasvojen piirteitä, esineiden ääriviivoja, maiseman horisonttia. Maalausten vahvuus ja painotus on värien luomassa tunnelmassa. Taiteilijan varhaisemmasta tuotannosta tutut melankoliset värisävyt ja tunnelmat ovat vaihtuneet vauhtiin ja värien ilotteluun.

Täysin abstraktia ilmaisua karttavan Tuomirannan maalausten aiheet vaihtelevat groteskista romanttiseen. Uusimmissa teoksissa liikutaan vastakohtien maailmoissa.
” – Uusissa maalauksissani on eräänlaista outouden tunnetta ja vähän uhkaaviakin elementtejä”, kuvailee taiteilija tuoreimpia teoksiaan.
Muotojen, värien ja aiheiden luomat kontrastit limittyvät reheviin värikerroksiin ja kiivaisiin siveltimenjälkiin. Näyttelyn teoksissa vuoropuhelua käyvät esittävyys ja abstrakti ilmaisu. Tilallisuus ja maisemallisuus kulkevat eräänlaisena raamina taiteilijan käyttämin peruselementteihin, väreihin, muotoihin ja viivaan.

Esa Tuomiranta on syntynyt Teuvalla vuonna 1958. Hän asuu ja työskentelee Punkaharjun Kulennoisissa. Tuomiranta on valmistunut Suomen Taideakatemiasta vuonna 1981. Samana vuonna hänen töitään oli ensikertaa esillä Platserna, färdiga -ryhmänäyttelyssä Tukholmassa. Yksityisnäyttelyitä on ollut mm. Savonlinnan Galleria Putkassa vuonna 1991, Into-galleriassa Helsingissä vuonna 1999, Savonlinnan maakuntamuseossa vuonna 2000, Varikkogalleriassa Seinäjoella 2006 ja Taidesalongissa Helsingissä 2008. Taideyhdistys Ars Nova ry:n vuosinäyttelyissä Tuomiranta on ollut mukana lähes poikkeuksetta vuodesta 1990 alkaen. Tuomirannan teoksia kuuluu mm. Mikkelin ja Savonlinnan kaupungin taidekokoelmiin.



TINGATINGA – Afrikkalaisia tarinoita
Mikkelin taidemuseo 12.11.2010 – 30.1.2011

Afrikkalaiset tarinat ja arkipäivä kohtaavat Mikkelin taidemuseon Tingatinga – afrikkalaisia tarinoita –näyttelyssä. Eksoottiset eläimet ja myyttiset tarinat saavat rehevissä kyläelämän kuvauksissa rinnalleen realistisen näkökulman. Värikylläisten teosten tekijät, John Kilaka, Peter Martin, Mohammed Charinda, Nangida Massawe, Maurus Michael Malikita, Antony Jonas ja Saidi Mitole, ovat kaikki kotoisin Tansaniasta, tingatinga –taiteen syntysijoilta. Näyttelykokonaisuus on Suomessa ensi kertaa esillä Mikkelin taidemuseossa.

Tingatinga –taiteen kehityskaari pitää sisällään niin turisteille suunnatut eläinaiheiset maalaukset, afrikkalaisten tarinoiden tulkinnat kuin arkielämän kuvaukset. Maalaustyyli sai nimensä tansanialaisen Eduwardi Tingatingan (1932-1972) mukaan. Tingatinga alkoi 1960-luvun lopulla maalata värikkäitä eläinaiheisia teoksia, jotka turistien mukana levisivät vähitellen eri puolille maailmaa. Perinteinen afrikkalainen kuvakulttuuri on sekoittunut huolettomasti länsimaisiin vaikutteisiin. Kyläyhteisöjen jokapäiväistä elämää käsittelevät teokset ovat sittemmin monipuolistaneet tingatinga –taiteen sisältöä. Myös elämäniloisilla, aiheensa eläin- ja kasvimaailmasta hakevilla maalauksilla on edelleen vahva sijansa suuntauksen piirissä.

Mikkelin taidemuseon näyttelyn keskiössä on kolme taiteilijoiden tallentamaa ja kuvittamaa tansanialaista tarinaa. Vubin tarinan kertojina ja kuvittajina ovat Peter Martin (1959-2005) ja hänen oppilaansa John Kilaka, joka jatkoi opettajansa kesken jäänyttä työtä. Mohammed Charindan tarina Tottelemattomasta Shimbonjesta ja Nangida Massawen kertomus Jänis ja kilpikonnat ovat tänä vuonna tehtyjä maalaussarjoja. Charindalta on näyttelyssä mukana myös tuokiokuvia yhteisöllisestä kyläelämästä. Maurus Malikitan, Antony Jonaksen ja Saidi Mitolen teoksista välittyy kuva maanläheisestä elämäntavasta, jonka arvomaailmaan kuuluvat inhimillisyys, luonnollisuus ja elämänmyönteisyys.

Tingatinga – afrikkalaisia tarinoita -näyttely on Mikkelin taidemuseon tuottama ja se on tehty yhteistyössä tsekkiläisen kuraattorin Helena Fenclovan kanssa. Helena Fenclova tekee tunnetuksi tingatinga –taidetta maanmiehensä Daniel Augustan kanssa, joka työskentelee Dar es Salamissa Tansaniassa Tingatinga –taiteen osuuskunnassa. Näyttelyn työpajoista vastaavat kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti ja kuvataiteilija Pirita Lautala.


______________________________________________________________
Mikkelin taidemuseo
käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli
Puh. (015) 194 2424
www.mikkeli.fi/museot,  museot(at)mikkeli.fi.
Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. 1.1.2011 alkaen suljettu myös tiistaisin.
Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy.
Pääsymaksu aikuiset 4 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta