[Nayttelyposti] Arjen historia toi voiton museojulkaisukilpailussa
Niemi Salla
Salla.Niemi at hel.fi
Ti 2.Loka. 15:56:13 EET 2010
TIEDOTE
Arjen historia toi voiton museojulkaisukilpailussa
Helsingin kaupunginmuseon julkaisema Yhdeksän pientä kotia -kirja on valittu Vuoden museojulkaisuksi. Arjen historiasta Työväenasuntomuseossa elävästi ja sujuvasti kertova teos vetosi sekä esiraatiin että voittajan valinneeseen viestintäkonsultti, kirjoittaja Kirsi Pihaan. Lisäksi Suomen tietokirjailijat ry myönsi teoksen kirjoittajalle, tutkija Jere Jäppiselle, palkinnon tunnustuksena hyvästä kirjallisesta työstä. Vain kesäisin auki olevaan Työväenasuntomuseoon, Kirstinkuja 4, pääsee taas tutustumaan vasta ensi toukokuussa, mutta nyt palkitun kirjan avulla sen annista voi nauttia ympäri vuoden.
Suomen museoliitto järjestää Vuoden museojulkaisu -kilpailun joka toinen vuosi. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi museoiden korkeatasoista julkaisutoimintaa. Tällä kertaa esiraati seuloi 42 ehdokkaasta kuusi teosta finaaliin. Näistä voittajan valitsi viestintäkonsultti, kirjoittaja Kirsi Piha, joka julkisti päätöksensä tänään Helsingin kirjamessuilla.
Esiraati valitsi Yhdeksän pientä kotia -teoksen finalistiksi seuraavin perusteluin:
- Kirja avaa mukavasti ihmisten kautta oven suomalaiseen ja erityisesti helsinkiläiseen arkeen 1900-luvun alussa. Se, että runkona on yhdeksän hellahuonekotia ihmiskohtaloineen, toimii hyvin ja kutsuu lukemaan. Runsaat sata sivua tarjoavat lukijalle vuosisadan mittaisen matkan seuraamaan Helsingin kasvua pikkukaupungista metropoliksi. Teksti on sujuvaa ja tekijällä on niin asia kuin kynä hallussaan. Onnistunut tietoteos. Taitto on hillittyä ja selkeää, tekstiä tukevaa.
Kirsi Piha perusteli valintaansa näin:
- Historia on usein suurmiesten ja -naisten temmellyskenttä. Museot ovat täynnä tavaroita, esineitä ja tarinoita, jotka koskevat muutamia poikkeusyksilöitä, jotka syystä tai toisesta - joskus sattumaltakin - ovat päätyneet niin sanotuiksi historiallisiksi henkilöiksi. Yhdeksän pientä kotia on kiinnostava teos osin juuri siitä syystä, että se tarkastelee historiaamme paitsi pienten kotien myös pienten, tavallisten ihmisten kautta. Niiden, joiden panos menestykseen, edistykseen ja kehitykseen on sittenkin yhteenlaskettuna paljon isompi. Tavallisuuden historia on kiinnostavaa siksi, että se puhuttelee meitä kaikkia tavallisia arjessa ahertavia ihmisiä.
- Yhdeksän pientä kotia on viehättävä ja helposti lähestyttävä kirja helsinkiläiseen historiaan. Millaista oli elää ja tehdä työtä 1900-luvun alkupuolen Helsingissä, Pitkänsillan toisella puolella? Kirjan kuvitus on eleetöntä ja paljon puhuvaa, teksti sujuvaa ja informatiivista niin yleisen asuntopolitiikan kuin arkisen asumisenkin kuvaajana. Kirja on kirjoitettu kiinnostavalla tavalla, kodit esitellään kuvitteellisen mutta aikaansa kuvaavan perheen avulla. Julkaisu tuo hyvin elävällä tavalla esille niiden työtä, elämää ja oloja, jotka ovat työllään tehneet Helsingistä sen Helsingin, jossa me nyt asumme. Ja kirja ehkä muistuttaa tarpeellisesti siitäkin, että myös tänä päivänä meillä on varsin erilaisia elämäntilanteita ja erilainen arki vaikka asuinkaupunki on sama.
Yhdeksän pientä kotia. Arjen historiaa Työväenasuntomuseossa. Helsingin kaupunginmuseo. ISBN 978-952-223-587-9. Sidottu, 128 s. Hinta 20 e (sis. alv).
Lisätietoja Yhdeksän pientä kotia -kirjasta ja Työväenasuntomuseosta
tutkija Jere Jäppinen puh. (09) 3103 6505 tai jere.jappinen at hel.fi
Lisätietoja Vuoden museojulkaisu -kilpailusta
projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo puh. (09) 5841 1726 tai eeva-liisa.taivassalo at museoliitto.fi
Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4, on auki ensi kesänä 4.5.-25.9.2011 ke-su klo 11-17.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta