[Nayttelyposti] Reidar Särestöniemi Didrichsenin taidemuseon kesässä 26.5.-26.9.

Riikka Laczak riikka.laczak at didrichsenmuseum.fi
Pe 14.toukokuu. 12:56:23 EEST 2010


TIEDOTE

REIDAR SÄRESTÖNIEMI - ARCTIC ENERGY

Didrichsenin taidemuseossa avautuu 26.5. Reidar Särestöniemen (1925-1981) 85-vuotisjuhlanäyttely. Esillä on Särestöniemen maalauksia koko tuotannon ajalta - 1940-luvulta taiteilijan kuolemaan saakka. Lapin aiheiden lisäksi mukana on taiteilijan vähemmän tunnettuja teoksia, kuten 1950-luvun muotokuvia, grafiikkaa sekä erilaisia omakuvia.

Reidar Särestöniemi tunnetaan erityisesti kookkaista maalauksistaan, jotka kuvaavat Lapin arktista luontoa, lappilaisia ihmisiä sekä eläin- ja fantasiahahmoja. Kittilässä suuren osan elämästään asunut Särestöniemi teki monipuolisen taiteellisen tuotannon ja loi voimakkaan persoonallisen kuvakielen. Särestöniemi ei ollut taiteilijana itseoppinut, vaan hänellä oli kattavat taideopinnot Suomen Taideakatemian koulusta ja Repin Instituutista.

Uransa aikana Särestöniemi tutki monia taiteellisia ilmaisukeinoja, kokeili erilaisia maalaustekniikoita ja lähestyi myös abstraktia ilmaisua. Särestöniemi otti teoksissaan kantaa luonnonsuojelukysymyksiin ja toi esiin seksuaaliseen vähemmistöön kuulumisen vaikeutta. Talvisin taiteilija pakeni Lapin kaamosta eri puolille maailmaa suuntautuville matkoilleen. 

Reidar Särestöniemi oli elinaikanaan kiistelty persoona ja hänen taiteellinen tuotantonsa sai vaihtelevan vastaanoton suomalaisessa taideyleisössä. Suuren yleisön rakastama, lämmin ja originelli taiteilija ei saavuttanut pääkaupunkiseudun taidepiireissä yhtä varauksetonta hyväksyntää. Poikkeuksen muodostivat Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen, jotka hankkivat ensimmäiset Särestöniemen teokset jo 1960-luvun lopulla ja järjestivät taiteilijan näyttelyitä 1970 alkaen. Nyt toukokuussa 2010 avautuva, järjestyksessään seitsemäs Didrichsenin taidemuseon Särestöniemi-näyttely tuo esiin taiteilijan tuotantoa aiempaa laajemmin. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Didrichsenin taidemuseon tuottama kirja Reidar Särestöniemi - Arctic Energy.


KESÄAUKIOLOAJAT:
26.5. - 26.9.2010
ti-su 11-17 (syyskuussa ti-su 11-18)

LISÄTIETOJA:
Riikka Laczak (riikka.laczak at didrichsenmuseum.fi)
Maria Didrichsen (maria.didrichsen at didrichsenmuseum.fi)Riikka Laczak
Amanuenssi / Amanuens / Curator
_________________
D I D R I C H S E N
Taidemuseo / Konstmuseum / Art Museum 
Kuusilahdenkuja / Granviksgränd 1
FIN-00340 Helsinki
Finland 
Tel: +358-9-4778 3340
Fax: +358-9-489 167
riikka.laczak at didrichsenmuseum.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta