[Nayttelyposti] Kuutti Lavosen näyttely Tuusulan Nykytaiteen museossa

Ahdeoja Päivi Paivi.Ahdeoja at tuusula.fi
To 6.toukokuu. 16:57:10 EEST 2010






Kuutti Lavonen

Tuusulan Nykytaiteen museo

4.5.2010–9.1.2011







Tuusulan Nykytaiteen museon kesäksi avautuneessa näyttelyssä nähdään nelisenkymmentä Kuutti Lavosen maalausta, luonnosta ja grafiikantyötä 1990-luvulta alkaen. Esillä on vanhempia teoksia Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta sekä uudempia teoksia vuosilta 2009–2010 yksityisistä kokoelmista.



Kuutti Lavonen (s. 1960) on tunnettu taidemaalari ja graafikko. Lavonen valmistui taidegraafikoksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1984. Hän on osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin vuodesta 1978 lähtien. Lavonen on opiskellut myös Urbinossa Italiassa 1970-luvun lopulla. Kuutti Lavonen tunnetaan myös Tyrvään keskiaikaisen Pyhän Olavin kirkon lehterinkaiteiden maalaustyöstä yhdessä Osmo Rauhalan kanssa. Maalaustyö alkoi vuonna 2003 ja valmistui viime syksynä 2009.



Lavosen taiteen tutut enkeli- ja madonna-aiheet ovat saaneet vaikutteita Italian renessanssi- ja barokkitaiteesta. Ylipäänsä Lavonen pohjaa taiteensa sisällön eurooppalaiseen kulttuuriperintöön, antiikin näytelmiin, Raamatun kertomuksiin ja henkilöihin. Uskonnolliset aiheet liittyvät Lavosen usein melankolisiin ja ekspressiivisiin teemoihin elämän, kuoleman ja rakkauden mysteereistä.



Lavosen mukaan renessanssin aikana ihminen kuvattiin täyteläisesti ja taidokkaasti piirtäen. Barokin aikana taiteeseen tulivat tunne ja intohimo. Kuvattavan psyyke tuli mukaan taideteoksiin ja ihminen oli samalla lihallisempi ja aistillisempi. Juuri tämä muutoskohta barokin taiteessa kiehtoo Lavosta. Modernin ihmisen synty liittyi tähän aikaan. Taiteessa luovuttiin ideaalikauneudesta ja pyrittiin kohti yksilöllistä ja psykologisesti aitoa ihmiskuvausta. Kuutti Lavonen kuvaa ihmiskasvoja vahvan ekspressiivisesti pohjaten vanhemman taiteen antamiin tuttuihin sommitelmiin. Kärsimyksen ja toivon läsnäolo puhuttelee maalausten ja grafiikantöiden vaikuttavissa kuvissa.



Kuutti Lavosen taiteessa graafisuus on oleellista ja suurin osa taiteesta on grafiikkaa, vaikka hänet tunnetaan myös vaikuttavista, suurikokoisista temperamaalauksista. Graafisuus näkyy monissa Lavosen muotokuvasarjoissa, joissa voi nähdä pop-taiteen vaikutusta. Lavosen muotokuvasarjoja on verrattu myös television tapaan tuoda ruudussa ihmisen kasvot lähelle. Lavosen historiaan pohjaavat kuvat puhuttelevat meitä nykypäivänäkin juuri tämän tuttuuden takia.



Lavoselle mieluisia grafiikan menetelmiä ovat serigrafia ja litografia sekä metalligrafiikassa erityisesti pehmeäpohja-akvatinta, joka mahdollistaa herkän piirroksellisen jäljen. Näyttelyn uusimmat teokset ovat valmistuneet huhtikuussa 2010 Lavosen johdolla pariisilaisessa ateljeepajassa Atelier Arcay´ssa.









Lisää näyttelystä
näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja p. 09 8718 3462, paivi.ahdeoja at tuusula.fi<mailto:paivi.ahdeoja at tuusula.fi>


Tuusulan Nykytaiteen museo

Taidekeskus Kasarmi
Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 8718 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi<http://www.taidekeskuskasarmi.fi>
Avoinna ti-su klo 11–18
Pääsymaksu 5,50/4,50/2,00 €






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta