[Nayttelyposti] Tuija Markonsalon helmimaalauksia Mikkelin taidemuseossa 26.3.-2.5.2010

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Ke 31.Maalis. 14:26:39 EEST 2010


TUIJA MARKONSALO

Mikkelin taidemuseo 26.3.-2.5.2010


Tuija Markonsalo liikkuu sujuvasti kuvataiteen, taidekäsityön, korutaiteen ja tekstiilitaiteen rajamaastossa. Kehitys on kulkenut korumaisista, pienistä teoksista yhä suurikokoisempiin helmimaalauksiin, eräänlaisiin seinäkoruihin, ja kauttaaltaan kirjailtuihin mekkoihin. Työt on koostettu löytöesineistä, kierrätysmateriaaleista ja helmistä, jotka ryöppyävät teoksissa häkellyttävän runsaina, upottavina massoina. Mikkelistä lähtöisin olevan Tuija Markonsalon viime vuosien tuotantoa esittelevä näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 26.3.-2.5.2010.

Teoksissa on arkipäivän kauneutta ja kimallusta, mutta myös vihjeitä toisesta, rujommasta maailmasta. Markonsalo jäsentää ruman ja kauniin välimaastoa monitulkintaisesti kontrastien kautta huumoria ja romanttista kauhugenreä unohtamatta. Vaaleanpunainen muovinen pääkallo pilkahtaa korumassan keskeltä, juhlamekon koristeluun on käytetty piirilevyjä ja nuken raajoja, painokuvista taiteltujen kirjailijoiden suut on suljettu leipäpussin sulkimilla. Taiteilijalle ominainen rajojen rikkominen ja ennakkoluulojen murtaminen läpäisee työskentelyn materiaalista sisältöön. Mikkelin taidemuseon näyttelyssä myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua taideteoksen syntyyn tekemällä merkintänsä esillä oleviin kankaisiin, jotka taiteilija kirjoo näyttelyn jälkeen.

Markonsalo toteaa olevansa materiaalipohjainen tekijä, vaikka muuten kaihtaakin taiteensa määrittelemistä. Teokset syntyvät useimmiten henkilökohtaisista sysäyksistä, toisinaan materiaali vie mennessään. Markonsalon teosten peruselementit - voimakkaat, kirkkaat värit ja materiaalin runsaus - ovat perua vaihto-oppilasajoilta Itä-Lontoon intialaisalueilta. Värikäsitykseensä Markonsalo on saanut vahvistusta myös afrikkalaisesta taiteesta monen muun suomalaisen nykytaiteilijan tavoin.

Tuija Markonsalo, s.1969, asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun käsi- ja taideteolliselta osastolta 2001. Vahvaa taideteollista osaamista pohjustamassa oli valmistuminen Lahden muotoiluinstituutista koru- ja esinemuotoilijaksi 1998. Tuija Markonsalo on osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.






Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot> , museot(at)mikkeli.fi<mailto:museot at mikkeli.fi>. Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 4 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta