[Nayttelyposti] Uusia näkökulmia Signe Branderiin

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
Ke 31.Maalis. 10:34:38 EEST 2010


TIEDOTE

Uusia näkökulmia Signe Branderiin
Huippusuosittu näyttely saa jatkoaikaa kesän loppuun

Helsingin kaupunginmuseon Foto Signe Brander -näyttely Hakasalmen huvilassa; Mannerheimintie 13, ei päätykään ennakkotietojen mukaan maaliskuun lopussa vaan jatkuu 29.8.2010 asti. Kävijöitä näyttely on houkutellut jo yli 35 000. Huhtikuussa näyttelyn antia syvennetään kolmella asiantuntijaesityksellä, jotka avaavat Branderin Helsinki-kuvat uudella tavalla. Näyttelyyn on vapaa pääsy kuten Helsingin kaupunginmuseoon aina.

Sunnuntaina 11.4.2010 klo 15 tutkija Jari Harju Helsingin kaupunginmuseosta esitelmöi aiheesta Tuntematon Signe Brander. Helsinki-valokuvat eivät nostaneet Signe Branderia maineeseen hänen elinaikanaan. Päinvastoin hän eli hyvin vaatimatonta ja hiljaista elämää, josta on jäänyt niukasti todistusaineistoa. Esitelmä tuo viimein valokeilaan ihmisen upeiden Helsinki-kuvien takaa. Salissa on rajallisesti istumapaikkoja, eli paikalle kannattaa tulla ajoissa.

Sunnuntaina 18.4.2010 klo 15 on aiheena Signe Brander ja uusi jugend-Helsinki, josta kertoo tutkija Sari Saresto Helsingin kaupunginmuseosta. Jugend-Helsingin rakentaminen oli vauhdissa, kun Signe Brander kiersi kameroineen kaupungin katuja. Vaikka hän tallensi nimenomaan katoavaa kaupunkimaisemaa, kuviin osui väistämättä merkkejä myös nousevasta kivikaupungista. Esitelmässä tarkastellaan Helsingin kaupunkikuvan vuosisadan takaista rajua murrosta Signe Branderin valokuvien kautta. Salissa on rajallisesti istumapaikkoja, eli paikalle kannattaa tulla ajoissa.

Sunnuntaina 25.4.2010 klo 15 Foto Signe Brander -näyttelyssä pidetään erikoisopastus, jonka oppaina ovat tutkijat Samu Nyström ja Oona Ilmolahti Helsingin yliopistosta. Otsikkona on Kaupunkielämää - Signe Brander helsinkiläisen arjen kuvaajana. Signe Brander tallensi valokuviinsa kaupunkilaisia jokapäiväisissä askareissaan, milloin ruokaostoksilla Kauppatorilla, milloin vedenhaussa pihakaivolla. Kuvat ovat aarreaitta kaikille, jotka haluavat tutkia helsinkiläistä arkea ja sen muuttumista 1900-luvun alussa. Opastetulla kierroksella tarkastellaan Branderin Helsinki-kuvia historiantutkijoiden silmin.

Lisätietoja
tutkija Jari Harju puh. (09) 3103 6504 tai jari.harju at hel.fi
tutkija Sari Saresto puh. (09) 3103 6483 tai sari.saresto at hel.fi

Tiedotuskuvia on osoitteessa www.hel2.fi/kaumuseo/lehdistokuvat/fotosignebrander/index.html





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta