[Nayttelyposti] Andréa Vannucchin valokuvia vanhuudesta Salon taidemuseossa

Leino Ulla Ulla.Leino at salo.fi
Ke 24.Maalis. 15:54:15 EET 2010


Mistä arvaisin, mikä sinulle on mieleen?
Andréa Vannucchin valokuvia vanhuudesta Salon taidemuseon tornissa 25.3 - 2.5.2010

São Paulosta Brasiliasta Salon seudulle Särkisaloon yhdeksän vuotta sitten asettunut valokuvaaja Andréa Vannucchi (s.1971) katsoo näyttelyssään suomalaista vanhuutta. Andréa Vannucchi on työskennellyt Turun ja Salon seuduilla valokuvaajana lasten ja vanhusten monialaisissa yhteistyöprojekteissa. Hän on toiminut myös opettajana, kuvittanut julkaisuja ja pitänyt näyttelyitä. Viime vuosina toiminnan pääpaino on ollut vanhuuden arkipäivän kulttuurissa.

Otsikolla Mistä arvaisin mikä sinulle on mieleen? Andréa Vannucchi on etsinyt vuoden kiertokulkuun kytkeytyviä ilon ja voiman lähteitä vanhenevan ihmisen arjessa. Yhteistyössä elokuvaohjaaja Tarja Lapilan kanssa hän on kuvannut kymmentä Perniössä ja Särkisalossa asuvaa vanhaa ihmistä vuoden kierron ajan. Elettyä elämää läheltä seuratessaan hän pohtii suomalaisen arjen mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Kysymyksiinsä ja hämmästelyynsä hän on saanut vastaukseksi mietteliäisyyttä, puheliaisuutta paikallisilla murteilla, hitauden estetiikkaa, leikkisyyttä, ristiriitoja, houkutuksia lähteä mukaan itse rakennetuille selviämisen poluille.

Valokuva on tarjonnut yhteisöllisen vastuun etsinnälle kokeilevia keinoja ja muotoja. Niitä ovat niin perinteisen valokuvakerronnan voimaannuttavat kokemukset, tarinointi, albumit, havaintotaulut, tinttamareskit, kuin heijasteet, verhot, kuvakortit kuin aikaseinätkin.

Taidemuseon luentosalissa esitetään kahta Andréa Vannucchin valokuviin pohjautuvaa dokumenttifilmiä:

Aune Sundgren  - oma vapaus, 2009
99 vuotta samassa tuvassa, Perniö
(kesto n. 10 min)

Ines ei anna periksi, 2010 (ensiesitys Veturitallin luentosalissa 23.3. klo 14)
Ines Byman 89, Särkisalo
(kesto n. 12 min)

Esitettävät filmit ovat kaksi ensimmäistä osaa dokumenttisarjasta, jonka Andréa Vannucchi tuottaa yhteistyössä Tarja Lapilan kanssa.

Näyttely on syntynyt vanhuuden toiminnallisuutta vaalivan projektin osana. Projektin käynnisti Salon vanhuspalvelujen johtaja Hannele Lyytinen, joka veti Vannucchin ja Lapilan tiiviiseen yhteistyöhön kaupungin vanhuspalvelujen kanssa. Pitkäjännitteinen yhteistyö vanhuuden voiman merkitysten löytämiseksi näyttäytyy nyt valokuvissa, joissa kuvaajan katse kohdistuu vanhenevien ihmisten arkeen. Salon alueella kulttuurityötä ja sosiaalista vastuunkantoa kokoava toiminta on saanut tuulta alleen yhteistyöstä, jossa taiteen ammattilaisten osaamista hyödynnetään yhteisöllisissä projekteissa. Tällainen on esimerkiksi Hymykuopat-projekti, jossa pyritään luomaan sukupolvia yhdistäviä toimintamuotoja ja jossa myös Andréa Vannucchi on mukana.

Salon kirjaston pihalla (Vilhonkatu 2) on samaan aikaan esillä neljä Andréa Vannucchin valokuvaa. Ulkotaulut talvi, kevät, kesä ja syksy käyvät ohikulkijoiden kanssa keskustelua vanhuudesta.

Projektia on tukenut Varsinais-Suomen Taidetoimikunta ja Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto. Valokuvanäyttelyn toteuttamiseen on myönnetty Salon kaupungin kulttuuripalvelujen kohdeavustus.



Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892.
Avoinna ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18. Pääsymaksu 4 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Pääsiäisenä avoinna: 1.4. klo 11-17 ; 2.4. suljettu ; 3.4. klo 11-17 ; 4.4. klo 11-18 ; 5.4. klo 11-18


* * * * * * * * * * * * * * * *
Ulla Leino, vs. amanuenssi
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14, 24240 Salo, Finland
+358 (0)2 778 4894
www.salontaidemuseo.fi<http://www.salontaidemuseo.fi>






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta