[Nayttelyposti] Humalan hurmio ja Wiinan kirous -näyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 11.6.-29.8.2010

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To 10.Kesä. 13:14:30 EEST 2010


Humalan hurmio ja Wiinan kirous

 

Suomalainen alkoholikulttuuri on viime vuosisatoina edennyt vapaan viinan ajasta kieltolakiin (1919-1932) ja ostotarkkailusta valtion taloutta tasapainottavaan tehomyyntiin. Kun kotipoltto lopullisesti kiellettiin 1866, alan yksityisyrittäjät siirtyivät korpien kätköihin keittelemään pontikkaa. Tämä laiton salapoltto on nykyisin katoavaa kansanperinnettä, sillä väkijuomien saanti on olennaisesti helpottunut siitä lähtien kun luovuttiin asiakkailta vaadituista myymälätodistuksista vuonna 1971. Suomessa alkoholikulttuurin eurooppalaistumista on odoteltu vuosikymmeniä, mutta edelleen kansalliset erityispiirteet, kuten humalahakuisuus ja kokonaismyynnissä suuri väkiviinan osuus, ovat havaittavissa. Alkoholijuomien kulutus kohosi vuodessa 46 % kun tehtiin alkoholilainuudistus ja keskiolut vapautui 1.1.1969 myytäväksi vähittäiskauppoihin. Vuoden 1968 keskikulutuksesta 2,88 litraa henkeä kohti 100-prosenttista alkoholia vuodessa on tultu jo nykyiseen yli 9 litran keskikulutukseen.

 

Alkoholin käytön haittoja pyrittiin jo keskiajalta alkaen lieventämään anniskelua rajoittavilla säännöillä, ohjeilla, määräyksillä ja valistuksella. Raittiusaate kasvoi Suomessa 1800-luvun lopulla voimatekijäksi, jonka avulla pyrittiin vähentämään alkoholinkäytön terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. Aatteen airueksi perustettiin 1884 Raittiuden Ystävät ry. Kuntiin perustettiin raittiuslautakuntia, jotka valtuuttivat erityiset raittiuspoliisit väkijuomarikosten selvittäjiksi. Kouluhallitus kehotti vuonna 1898 kansakouluja antamaan raittiusopetusta.


Lapin maakuntamuseon kesän erikoisnäyttely esittelee alkoholikulttuurin kansallisia ja lappilaisia erityispiirteitä. Esillä on vanhoja raittiusaatejulisteita, opetustauluja, televisiodokumentteja, esineitä, etikettejä, tunturikeskusten menuita ja erilaisia mainoksia.  Eikä näyttelyssä unohdeta ehtymätöntä kielellistä kansanperinnettä, joka on kukoistanut varsinkin lauluissa, kaskuissa ja sanastossa.

 

Näyttely on Lapin maakuntamuseon omaa tuotantoa. Yhteistyössä: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Jaakko Puolakka / Tupsu, Rovaniemen teatteri, Tuhat-Tori, Tornionlaakson maakuntamuseo, Hotelli- ja ravintolamuseo (Hki), Lusto - Suomen metsämuseo ja monet muut! Kiitokset yhteistyökumppaneille! 


Näyttely on esillä Lapin maakuntamuseon vaihtonäyttelytilassa Arktikumissa 11.6.-29.8.2010 
Arktikum - Pohjoisranta 4 -  96200 Rovaniemi - www.arktikum.fi - p. 016 322 3260

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta