[Nayttelyposti] JUVA: KIRJA PATTOIN PERINTÖTALOSTA JULKI

Hytönen Jorma Jorma.Hytonen at savonlinna.fi
Ke 28.Heinä. 07:28:43 EEST 2010


TIEDOTE 28.7.2010
Pattoin perintötalo, Juva ja Savonlinnan maakuntamuseo

KIRJA PATTOIN PERINTÖTALOSTA JULKI

Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys ry on julkaissut kirjan Juvan Kettulan kylällä sijaitsevasta vanhasta talonpoikaistilasta. Kirja perustuu yhdistyksen Pattoin kulttuuriperinnön tallentaminen -hankkeen (Leader) aikana kokoamaan aineistoon. Kirjan kirjoittajat ovat kansatieteilijä Kirsi Vertainen ja Pattoin perintötalon kunnostushankkeen työntekijä Brita Suokas. Värikantinen 110-sivuinen kirja sisältää runsaan mustavalkokuvituksen.

Kirjassa käydään läpi Nikulaisten suvun tarina neljän sukupolven ajan niin arkistoaineiston kuin haastattelujen kautta. Yksityiskohtaisemmin kerrotaan viimeisten sisarusten - Augustin, Kallen, Aaron ja Anna Reginan - elämänvaiheista tilalla. Tarina alkaa kaskiviljelyn aikakaudesta ja päättyy koneellisten maidonjäähdytyslaitteistojen leviämiseen. Nikulaiset eivät ottaneet sähköjä, eikä heille ostettu traktoria, vaan tuotanto toimi mies- ja hevosvoimin sekä ahkeran naisen kätten työllä loppuun saakka.

Juvan keskustan lähellä sijaitseva vauras Pattoin talonpoikaistila oli Nikulaisen suvun omistuksessa 1840-luvulta vuoteen 2003 saakka. Valtionkonttorille jätetyllä anomuksella osa tilasta siirtyi vuonna 2004 Juvan kunnan omistukseen ja seuraavana vuonna aloitettiin tilan kunnostaminen.

Pattoin perintötaloa, joka on myös seutukaavan suojelukohde, on ennallistettu rakennuskonservoinnin opein nähtävyydeksi, jossa toimitaan talomuseon periaattein. Pattoita on kunnostettu sekä hanke- että Juvan kunnan rahoituksella, ja perintötalo on tarkoitus avata yleisölle vuonna 2011.

Pattoin perintötalo -kirjan tiedustelut ja tilaukset:
Mirja Veentaus/Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys ry, 040 5824 657, mirjaveentaus[at]hotmail.com
Vuokko Ikonen/Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys ry, 040 7218645, vuokko.ikonen[at]pp1.inet.fi

Kirja on myös myynnissä Pattoilla 29.7-1.8. kello 9-18 välisenä aikana, kun perintötalo on Farmari - Suomen maatalousnäyttely 2010 -retkikohde.

Pattoin perintötalo, Kettulantie 315, Juva

Juvan kunta
http://www.juva.fi/index.php?id=529

Etelä-Savon museot
http://www.etelasavonmuseot.fi/museot/juvanmuseot/pattoi.html

Farmari 2010 retkikohde, teema: Unelmat todeksi maaseudulla, PDF
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/farmari/nayttelyvieras/Retkikohteet1/Pattoi%201.7..pdf

rakennusperinto.fi
http://www.rakennusperinto.fi/news/Uutiset_2007/fi_FI/Pattointila/
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta