[Nayttelyposti] Uusi teos Signe Branderin Helsinki-valokuvista

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
Ma 18.Tammi. 14:09:56 EET 2010


TIEDOTE

Uusi teos Signe Branderin Helsinki-valokuvista

Valokuvaaja Signe Branderin eloisat kuvat sadan vuoden takaisen Helsingin maisemista kiehtovat yhä uusia helsinkiläispolvia. Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut Foto Signe Brander -valokuvateoksen, joka täydentää jo yli 20 000 kävijää kerännyttä samannimistä näyttelyä Hakasalmen huvilassa. Uutuuskirja tarjoaa näyttelyä laajemman valikoiman kuvia, joista yksikään ei sisältynyt edelliseen, ennätyspainokseen yltäneeseen Brander-teokseen.

Helsinki eli 1900-luvun alussa suurten muutosten aikaa, jolloin kaupungin väkiluku kasvoi voimakkaasti ja kaupunki laajeni alueellisesti. Murroskausi muutti kaupungin ulkonäköä ja luonnetta. Näinä mullistusten vuosina perustettiin Helsingin muinaismuistolautakunta, joka palkkasi valokuvaaja Signe Branderin tallentamaan häviävää ja myös uutta nousevaa kaupunkia. Branderin vuosina 1907-13 ottamat 907 valokuvaa ovat kaupunginmuseon kuvakokoelmien perusta ja ehtymätön aarreaitta.

Signe Brander on tuttu kaikille Helsingin menneisyydestä kiinnostuneille. Tuskin yhtään 1900-luvun alun Helsingistä kertovaa kirjaa on kuvitettu ilman hänen otoksiaan. Silti hänen maineensa ja suosionsa suuruus yllätti, kun kaupunginmuseo julkaisi vuonna 2004 teoksen hänen kuvistaan. Se ylsi suomalaiselle valokuvakirjalle ennätykselliseen 15 000 kappaleen kokonaispainokseen.

Ihmiset pääosassa uudessa Foto Signe Brander -teoksessa

Signe Branderin suosion syynä ovat hänen ainutlaatuisen hienot kaupunkikuvansa, joissa helsinkiläisillä on aina tärkeä osa. Lämmöllä kuvatut ihmiset kaupunkimaisemassa ovat Branderin tavaramerkki. Uudessa Foto Signe Brander -teoksessa tämä korostuu. Kuvista tavoittaa kaupunkilaisten elämänkaaren lapsuudesta vanhuuteen. Myös arjen askareet, työ, vapaa-ajan ilot ja kaupungin juhlahetket ovat läsnä. Teoksen viimeisimmällä digitaalitekniikalla tehdyt kuvat takaavat, että monista tutuistakin otoksista löytää ennennäkemättömiä yksityiskohtia. Runsasta kuvavalikoimaa taustoittavat artikkelit Branderin valokuvaustyylistä ja -tekniikasta sekä elämästä Helsingissä 1900-luvun alun kiihkeinä vuosina.

Lisätietoja antaa yksikönpäällikkö Riitta Pakarinen puh. (09) 3103 6496 tai riitta.pakarinen at hel.fi

Jan Alanco - Riitta Pakarinen: Foto Signe Brander. Valokuvia Helsingistä ja helsinkiläisistä vuosilta 1907-1913. Narinkka 2009. ISBN 978-952-223-482-7. 214 s. Hinta 38 e.


Hinta on 38 euroa (sis. alv). Kirjaa saa Museokaupasta, Sofiankatu 4, ja Hakasalmen huvilasta, Mannerheimintie 13 D, sekä muista kaupunginmuseon näyttelypisteistä.

Tiedotuskuvia on osoitteessa www.hel2.fi/kaumuseo/lehdistokuvat/fotosignebrander/index.htmlLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta