[Nayttelyposti] Wilhelm Sasnal Sara Hildénin taidemuseossa

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Ma 22.Helmi. 10:22:22 EET 2010


Nykytaiteen huipulta: WILHELM SASNAL 

Sara Hildénin taidemuseo 20.2.–30.4.2010

 

Sara Hildénin taidemuseossa avautui 20. helmikuuta puolalaisen taidemaalarin ja elokuvantekijän Wilhelm Sasnalin ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa. Se käsittää sekä maalauksia että lyhytelokuvia. Sasnal on nuoren eurooppalaisen taiteilijapolven tunnetuimpia edustajia, joka on saavuttanut asemansa kansainvälisessä taidemaailmassa poikkeuksellisen nopeasti.     

 

Wilhelm Sasnal syntyi joulukuussa 1972 Tarnówissa. Hän opiskeli arkkitehtuuria Krakovan teknisessä yliopistossa 1992–94 ja maalausta Krakovan taideakatemian maalaustaiteen linjalla 1994–1999. Vuonna 2006 Sasnal sai elokuvillaan arvostetun The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe –palkinnon. Hän asuu ja työskentelee Krakovassa. 

 

Wilhelm Sasnal on ennen kaikkea maalari, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös lyijykynä- ja mustepiirroksia, valokuvia, videotaidetta ja elokuvia. Sasnalin maalausten kuvallinen maailma on runsas, vaihteleva ja vaikeasti luokiteltava. Sasnal tarkastelee rinnatusten arkipäiväisiä banaaleja esineitä, valokuvajournalistisia ja poliittisia propagandistisia kuvia, mainosten ja populaarikulttuurin maailmaa. Hän kuvaa näkymiä kotikaupungistaan Krakovasta tai katkelmallisia tuokiokuvia  ystävistään ja perheenjäsenistään. Toistuvana teemana hänen teoksissaan on Puolan historian ja nykypäivän kohtaaminen sekä pyrkimys etsiä omaa henkilökohtaista paikkaansa keskellä uutta kapitalistista kulttuuria, joka virisi itäisessä Euroopassa kommunismin kaatumisen jälkeen.  

 

Wilhelm Sasnalin tapa maalata on yhtä moniulotteinen ja yllätyksellinen kuin hänen aihepiirinsä. Hänen tekniikkansa vaihtelee graafisesta ja julistemaisesta pelkistämisestä  sarjakuvamaiseen kaksiulotteisuuteen sekä siveltimellä ja maalilla luotuihin eläviin pintoihin. Maalatessaan Sasnal käsittelee kaikkia tekniikoita samanvertaisina ja rinnakkain aivan kuten aiheitaankin.     

 

Sara Hildénin taidemuseossa nähdään maalausten ohella Wilhelm Sasnalin neljä lyhytelokuvaa 16 mm kaitafilmiversioina. Elokuvien Mojave, Spring, Europe ja Giant yhteiskesto on puoli tuntia. Elokuva ja maalaus liittyvät Sasnalin taiteessa kiinteästi toisiinsa. Elokuvissa on maalauksellisia piirteitä ja maalauksissa kuvan rajaukset ja katkelmalliset  kohtaukset ovat kuin kameran linssin lävitse nähtyjä. Sasnalin H. C. Andersenin satua mukaileva kokoillan elokuva Swineherd (Sikopaimen) vuodelta 2008 esitetään taiteilijan toivomuksesta Tampereen kansainvälisillä elokuvajuhlilla maaliskuun alussa.  

 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä taiteilijan, Centro de Arte Contemporàneo, Málagan (CAC Málaga) sekä galleria Hauser & Wirth, Zürichin kanssa. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu kaksikielinen (suomi-englanti) näyttelykirja.

 

Katso lisää: Artforum,  November 2004. Parkett, nro 70 2004. Flash Art, July-September 2005.

 

 

Museo avoinna ti–su 11-18, liput 3/6 €, alle 7-v. maksutta.

Sara Hildénin taidemuseo, Särkänniemi, 33230 Tampere

puh. (03) 565 43500, Café Sara (03) 565 43523

sara.hilden at tampere.fi <mailto:sara.hilden at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden

 

Matliisa Lehtinen
Museosihteeri Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
puh. (03) 5654 3513, 040 837 0357
tel. +358 3 5654 3513, +358 40 837 0357
matliisa.lehtinen at tampere.fi <mailto:matliisa.lehtinen at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden <http://www.tampere.fi/sarahilden> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta