[Nayttelyposti] Kueh'tt narood - Kyehti kielâ - Kaksi kansaa - Kaksi kieltä - Harri Nurmisen valokuvia kolttasaamelaisista ja inarinsaamelaisista

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To 11.Helmi. 12:39:17 EET 2010


Kueh'tt narood - Kyehti kielâ - Kaksi kansaa - Kaksi kieltä
Harri Nurmisen valokuvia kolttasaamelaisista ja inarinsaamelaisista

Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa on 12.2.-23.5.2010 esillä freelancevalokuvaaja Harri Nurmisen valokuvanäyttely Kueh'tt narood - Kyehti kielâ, suomeksi Kaksi kansaa - Kaksi kieltä. Näyttelyn saamenkielinen nimi on puoliksi koltansaamea ja puoliksi inarinsaamea yhdistäen näin symbolisesti kaksi sukulaiskansaa yhden näyttelyotsikon alle. Molemmat kielet on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi kieliksi.

Harri Nurminen on kuvannut kahden Inarissa asuvan saamelaisen kielivähemmistön ihmisiä jo uransa alkuvaiheista 1980-luvulta lähtien. Näyttelyn uusimmat värivedokset ovat vuodelta 2009. Koltta- ja inarinsaamelaisten ja myös näiden kulttuurien ulkopuolisten suhtautuminen saamelaisuuteen ja käsitys siitä ovat muuttuneet melkoisesti tällä aikavälillä. Väistyvänä nähdystä maailmasta on noussut uusia kansainvälisestikin kiinnostavia ilmiöitä. Suurin muutos on sisäinen: oman kulttuurin merkitys on noussut uuteen arvoon.

Nurmisen muistot ensimmäiseltä Inarin kuvausmatkalta ovat lähtemättömät. Kiinnostus kuvauksen kohteisiin syttyi välittömästi. Kuvaajan vilpittömän ja spontaanin kiinnostuksen myötä monista kuvattavista tuli monivuotisia yhteistyökumppaneita ja ystäviä. Intohimoinen valon, varjon ja muotojen etsijä löysi kohtaamistaan kasvoista ja katseista syvyyden, jollaista ei ollut muualla kohdannut.

Vanhemman tuotannon mustavalkoinen kuvasarja on aseteltu salin keskelle tummiin kehyksiin ja jalustoihin. Kuvissa on ujoja ja herkkiä katseita ja elämän tunnekirjoa laidasta laitaan. Uuden tuotannon väreiltään loistavat vedokset ympäröivät näyttelysalin seiniä. Kuvien taiteilijat, kirjailijat, muusikot ja poromiehet nostavat leukansa pystyyn ja komeilevat sekä työasuissaan että juhlavissa saamenpuvuissaan. Ilmeet kertovat: me elämme ja uudistumme, luomme uusia käsityksiä siitä, mitä me olemme, keitä me olemme. Kerran jo ulkopuolisten silmissä kadonneiksi luullut kansat tekevät näyttävää esiinmarssia nykyaikaan. 

Harri Nurminen toimii freelance-lehtikuvaajana pääasiassa pohjoisen Fennoskandian alueella. Nurmisen liikkuvan työn tukikohta on Haukiputaan Kiviniemessä. Näyttelyn valmistamista ovat tukeneet Lehtikuvaajarahasto, Oulun läänin taidetoimikunta, Patricia Seppälän säätiö ja Saamelaismuseo Siida.

Lisätietoja: 
Näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto
Lapin maakuntamuseo Arktikum Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi
puh: 040 734 1060 / email: tuija.alariesto(at)rovaniemi.fi  

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta