[Nayttelyposti] Halosenniemen kevätnäyttely Tupatöllin tarinoita

Rinta-aho Johanna Johanna.Rinta-aho at tuusula.fi
Ke 3.Helmi. 14:11:58 EET 2010


Tiedote 1.2.2010

Tupatöllin tarinoita
23.1.-11.4.2010
Halosenniemi

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 145 vuotta Pekka Halosen syntymästä. Juhlavuoden ensimmäisessä näyttelyssä Tupatöllin tarinoita on esillä Pekka Halosen teoksia eri aikakausilta ja aihepiireistä - varhaistuotannon vaikuttavista kansankuvauksista aina Tuusulassa maalattuihin intiimeihin luontokuvaelmiin. Taiteilija on ikuistanut kaikki mahdolliset näkymät kotinsa ympäriltä yli 30 vuoden ajan. Nyt on hyvä tilaisuus verrata Halosen upeita talvimaisemia ulkona näkyviin maisemiin, sillä esillä on useita Tuusulassa maalattuja talvimaisemia. Näyttelytyöt ovat lähinnä Halosenniemen museon omista sekä Pekka Halosen seuran kokoelmista, osin ennennäkemättömiä. Lisäksi mukana on uusia museolle deponoituja teoksia.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi myös 175 vuotta kansalliseepoksemme Kalevalan ensimmäisestä painoksesta. Vaikka Halonen ei ollut varsinainen Kalevalan kuvittaja - hän on todennut: "Kalevalasta on jo jokaisella kuvat sielussaan, eikä hän niitä hevillä toisiin vaihda. Kalevala ei kaipaa meidän kuvallista apuamme ja kirjallista tulkintaamme." - niin näyttelyssä on esillä teoksia, jotka liittyvät Kalevalaan tai sitä sivuaviin kansankuvauksiin ja aiheisiin. Mukana on piirroksia ja luonnoksia, jotka ovat ensimmäistä kertaa esillä.

Näyttelyssä on lisäksi valokuvia, niiden ja osin taulujenkin avulla kerrotaan Halosenniemen mahtavan taiteilijahuvilan rakentamisesta ja valmistumisesta vuonna 1902. Pekka Halonen suunnitteli Halosenniemen omaksi työtilakseen ja kodiksi kasvavalle perheelleen. Kotona hän eli, työskenteli, tapasi ystäviään ja kertoi tarinoita lapsilleen. Museovieras voi aistia talon elämää maalausten ja perhealbumin valokuvien kautta. Valokuvin tuodaan esiin taiteilijaelämää - myös Tuusulan ulkopuolella. Halonen vietti vuodesta 1916 lähtien kesiään paljon Kuhmoisissa. Hänestä Tuusulassa oli liian rauhatonta maalaamiseen. Taiteilijakodin yläkerrassa on valokuvia ja maalauksia Kuhmoisten seudulta kertoen Halosten Kuhmoisten kesäelämästä sekä tietenkin myös valokuvia Halosten Tuusulassa viettämästä ajasta.

Halosenniemen elämään voi tutustua myös museokaupasta löytyvän Tupatölli omalle turpeelle - Halosenniemen taiteilijakoti -kirjan kautta. Sen runsas kuvitus ja Pekka Halosen kirjeiden katkelmat antavat taiteilijan kertoa omin sanoin ajatuksistaan ja elämästään Tuusulassa.

Näyttelystä lisätietoja
Johanna Rinta-aho, p. (09) 8718 3457
johanna.rinta-aho at tuusula.fi
========================================
Johanna Rinta-aho, tutkija
Tuusulan taidemuseo / Halosenniemi
PL 60  04301 Tuusula
puh: 09-8718 3457, 040-314 3457
e-mail: johanna.rinta-aho at tuusula.fi<mailto:johanna.rinta-aho at tuusula.fi>
========================================
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta