[Nayttelyposti] Puumorsian ja metsän häät Keravan Taidemuseossa

Meskus Jenni jenni.meskus at kerava.fi
Ti 14.Joulu. 20:10:23 EET 2010


Puumorsian ja metsän häät
15.12.'10 - 20.2.'11

Jasmin Anoschkin, Tapani Kokko, Viljo Luokkanen, Väinö Oja, Jorma Pihl, Veikko Räsänen, Anne Siirtola, Tuija Teiska ja Tärähtäneet ämmät

Puumorsian ja metsän häät -näyttely tarjoaa väljästi kansantarun ympärille rakentuvaa hulvatonta puuveistäntää, nauruhermoja kutkuttavia keramiikkaolentoja ja tekstiiliteoksia, jotka vievät katsojan myös elämän kipeämmälle reunalle.

Keravalainen Jasmin Anoschkin toi häihin vieraaksi keraamisia fantasiaeläimiään kuten Huulipunankoemaistajan ja nelijalkaisen Emun. Tamperelainen Tuija Teiska käyttää teoksissaan pehmeitä materiaaleja, kirkkaita värejä ja railakasta muotokieltä. Hänen kangasperheensä jäsenet, kuten Kaljasieppo, eivät ole häiden parhaiten käyttäytyviä vieraita. Häiden vieraslistaa kasvattavat morsiamen ja näyttelyidean isä, orimattilalainen kuvanveistäjä Tapani Kokko sekä neljä ITE-taiteen taitajaa: riihimäkeläinen Viljo Luokkanen, pukkilalainen Veikko Räsänen, paimiolainen Väinö Oja ja Sauvosta kotoisin oleva Jorma Pihl. Itseoppineiden nykykansantaiteilijoiden käsissä puu ottaa usein eläimen hahmon. Suomalaisessa kansanperinteessä karhu on kuitenkin erityisasemassa. Se on ollut metsän valtias ja riittien ympäröimä toteemieläin, jolla oli aivan erityinen suhde naiseen. Kolttasaamelaiset kertovat polveutuvansa tytöstä, joka vietti talvensa karhun pesässä, ja Karjalassa karhun peijaiset lavastettiin häämenoiksi. Keravalla Väinö Ojan Karhu saa siipakseen Tapani Kokon vuonna 2006 veistämän Puumorsiamen, jonka ympärille koko näyttely rakentui.

Näyttelyn rakentamisen aikana järjestettiin kaksi erityyppistä työpajaa. Keski-Uudenmaan Sopimuskodin ja Keravan Työkeskuksen asiakkaat lähtivät suunnittelemaan unelmiensa siippaa Tärähtäneiden ämmien eli Katriina Haikalan ja Vilma Metterin ohjaamana. Karkkilalainen taiteilija Anne Siirtola vei taidemuseon kävijät niiden myttyyn menneiden asioiden äärelle, joiden ylitse taide voisi heidät kantaa. Näyttelyssä Mytyt ovat asettuneet samaan tilaan Siirtolan oman Kasvuhuone -installaation kanssa.

Näyttely laajentui taidemuseon viereiseen jättihalliin, joten tilaa on lähes neljäsataa neliötä aiempaa enemmän. Hallin valo- ja äänimaailman suunnittelivat Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen opiskelijat näyttämömestari Severi Haapalan ja Jyrki Sinisalon johdolla.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Keravan Taidemuseo, Klondyketalo, Kumitehtaankatu 5 F, 04260 Kerava.
Puh. + 358 (0)9 294 8090
Avoinna ti-pe 12-18, la-su 11-17



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta