[Nayttelyposti] jouluinen kankaanpainopaja Hyvinkäällä

Mustajärvi Sari Sari.Mustajarvi at HYVINKAA.FI
To 2.Joulu. 09:56:52 EET 2010


 

KANKAANPAINOPAJASTA JOULUKUOSI KASSIIN

 

 

Hyvinkään villatehtaalla sotien jälkeen painetun joululiinan kuvioita painetaan kangaskassien koristeeksi Dessinatööristä designiin -näyttelyn kaikille avoimessa painokangaspajassa Villan Voimalassa ma - la 7. - 17.12.2010 klo 11 - 16. 

 

Villan Joulu -kankaanpainotyöpaja la 11.12.2010 klo 10 - 15.30. 

Kankaanpainotyöpajassa on materiaalimaksu. 

 

Hyvinkäällä, Valvillan tehdasmuseon arkiston vuoden 2003 tulipalon jälkeisessä konservointityössä, tekstiilikonservaattorin eteen tuli monia aarteita; kankaita mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin mitä erilaisimmissa väreissä ja kuoseissa.

 

Paksujen villakankaiden joukosta löytyi vuonna 2007 kaksi jouluista painokangastilkkua. Tilkuista näkyi, että painatuksen aiheena oli tonttuja, kuusia, kynttelikköjä, tähtiä ja joulukelloja. Nähtävillä oli kuitenkin vain osa kankaan kuviosta.  Konservaattori ja kaupunginmuseon henkilökunta kysyivät tiedotusvälineiden avulla millainen kankaan kuvio kokonaisuudessaan on ja millaisia tuotteita Yhdistyneet Villatehtaat Oy:n jouluisesta painokankaasta oli mahdollisesti valmistettu.

 

Mallitilkuista joululiinaksi - Design Hyvinkään villatehdas

 

Yhteydenottoja tuli runsaasti. Selvisi, että tilkut kuuluivat kapeaan joululiinaan, jonka reunoja joulupukki, tanssivat tontut, joulukuusi, kynttelikkö ja kuusen koristeet kiersivät! Monet ihmiset lahjoittivat joululiinansa museolle, toiset toivat liinansa kuvattavaksi ja kertoivat liinan historian, mutta halusivat säilyttää liinan itsellään - varsinkin sen hyvinkääläisyyden ansiosta. Jotkut liinan omistajat tiesivät myös liinan suunnittelijan nimen, hän oli neiti Nora Henschel. Osa liinoista oli ostettu mm. Riihimäen Ahjosta tai saatu lahjaksi, suurimmalle osalle liina oli tullut villatehtaalla työskennelleen omaisen mukana. Villatehtaan vuonna 1935 aloittaneen filmipainon valmistamia joululiinoja löytyi myös erilaisin kuvioin. Osa lahjoitetuista liinoista on esillä Dessinatööristä designiin -näyttelyn painokangaspajan yhteydessä. 

 

Näyttelyvieraat pääsevät itse kokeilemaan kankaanpainamista 7.-17.12. välisenä aikana näyttelyyn tutustumisen yhteydessä. Arkipäivinä työpajassa painetaan valotetuilla seuloilla Villatehtaan mallin mukaisesti jouluinen tonttukassi.  Lauantaina 11.12.2010 Villan Joulu - tapahtuman aikana koristellaan jo valmiiksi kassiin painettu joulukuusi leimasinmenetelmällä.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, painopajasta peritään materiaalimaksu. Lapset vain aikuisen seurassa.

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

DESSINATÖÖRISTÄ DESIGNIIN

3.11.2010 - 19.2. 2011           

Hyvinkään kaupunginmuseo, Villan Voimala

Wanha Villatehdas, O-talo, Kankurinkatu 4-6 05800 HYVINKÄÄ

Vapaa pääsy.

Avoinna ti-la klo 11-16, keskiviikkoisin 11-18. Muina aikoina tilauksesta.

Suljettuna 6.12., 24.-27.12., uudenvuodenpäivänä 1.1.

Jouluaaton aattona 23.12. ja uudenvuoden aattona 31.12. avoinna 11-14.

 

Lisätietoa: - Lea Bergström, intendentti, 040 709 5578 lea.bergstrom at hyvinkaa.fi <mailto:lea.bergstrom at hyvinkaa.fi> 

- Sari Mustajärvi, amanuenssi, 040 1955510, sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi <mailto:sari.mustajarvi at hyvinkaa.fi> 

 

www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta