[Nayttelyposti] Näyttely Jacques Tatista Postimuseoon

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ke 18.Elo. 10:16:55 EEST 2010


Elokuvaohjaaja Jacques Tati pääosassa Postimuseon näyttelyssä

​Postimuseossa on esillä teemanäyttely Jacques Tati – Lystikäs kirjeenkantaja 26.8.–24.10.2010. Näyttely kertoo kuuluisasta ranskalaisesta elokuvaohjaajasta, näyttelijästä ja koomikosta Jacques Tatista (1907–1982)  ja erityisesti hänen ohjaamastaan elokuvasta Lystikäs kirjeenkantaja.

Jacques Tatin, oikealta nimeltään Tatischeff, sukujuuret ulottuvat Venäjälle, josta hänen isoisänsä oli kotoisin. Tatin isä oli taulujen kehystäjä. Myös nuori Jacques auttoi isäänsä kehysliikkeessä. Isä lähettikin hänet Englantiin hakemaan lisäoppia taulujen kehystämisessä. Englannissa häntä kiinnostivat kuitenkin enemmän rygby, englannin kielen opiskelu ja englantilainen huumori. Jacques oli jo pienestä pitäen innokas ihmisten tarkkailija. Hänen intohimonaan oli urheilu. Vuonna 1931 hän esitti rygby-kerhonsa illanvietossa urheilullisia pantomiineja.  Esitys sai suuren suosion ja innosti Tatia näyttämölle lavakomiikan pariin.

Jacques Tati, usein Chapliniinkin verrattu ohjaaja, ohjasi kuusi pitkää elokuvaa. Humoristinen Lystikäs kirjeenkantaja vuodelta 1947 on niistä ensimmäinen. Elokuvassa itse pääosaa esittävä Tati on postia pienessä kylässä kuljettava François, joka saattoi kesken virkatehtäviensä poiketa jopa kapakkaan. François näkee tivolissa dokumenttifilmin Yhdysvaltojen postiliikenteestä, jonka seurauksena hän alkaa kantaa huolta omien toimiensa nopeudesta ja tehokkuudesta.  Kirjeenkantajan omiin tehtäviinsä soveltamat tehostamistoimenpiteet eivät kuitenkaan asiakkaiden näkökulmasta aina tunnu onnistuneilta.

Lystikäs kirjeenkantaja on pidennetty versio Tatin vuonna 1946 ohjaamasta lyhytelokuvasta Kirjeenkantajan koulu. Elokuvasta tuli kassamenestys ja se sai monia kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja. Myöhemmissä, niin ikään Tatin itsensä tähdittämissä elokuvissa, esiintyi hänen kuuluisin hahmonsa, herra Hulot.

Postimuseo on lainannut ainutlaatuista materiaalia näyttelyyn Pariisista Tati-perikunnalta & arkistosta, Elävän kuvan museosta ja kansallisesta audiovisuaalista arkistosta KAVAsta. Kävijät voivat katsoa näyttelyssä elokuvat Lystikäs kirjeenkantaja sekä Kirjeenkantajan koulu. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Helsingin kulttuurikeskus sekä Ranskan kulttuurikeskus.

Näyttelyyn liittyy runsaasti ryhmille suunnattua oheisohjelmaa. Näyttely on tekstitetty sekä suomeksi että ruotsiksi. Näyttelyyn liittyen esitetään Tatin retrospektiivi elokuvateatteri Orionissa 26.8.–18.9. Riemuloma Rivieran juhlanäytös avaa "Tati-festivaalin" Bio Rexissä 25.8. klo 20.

Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa, Asema-aukio 5. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–18 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–17.
Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 HELSINKI
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H
puh. 020 451 4775
helena.parssinen at posti.fi<mailto:helena.parssinen at posti.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi>
Postimuseo on Trafiikki-museo: www.trafiikki.fi<http://www.trafiikki.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta