[Nayttelyposti] Metsämuseo Luston uudet näyttelyt avataan Punkaharjulla

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
To 29.Huhti. 15:00:01 EEST 2010


TIEDOTE 

29.4.2010 Punkaharju

 

Metsämuseo Luston uudet näyttelyt avataan tänään

 

SAVOTOILTA UITTOREITTIEN VARSILLE JA KUVIA METSÄSTÄ

 

Metsämuseo Luston kesäkausi avataan uusien näyttelyiden merkeissä. Tulevana kesänä näyttelyissä nähdään metsätyötä savotoilla ja uitolla, kertomus metsänparantajien vuosisadasta ja taiteen keinoin tulkittuja ajatuksia ja kokemuksia metsästä.

 

Kesän pääteema, Vanha savotta -näyttely, avaa näkökulmia entisaikojen savotoille ja uittoreittien varsille – pokasahojen, tukkijätkien ja suomenhevosten kultakaudelle. Näyttelyssä on esillä runsaasti savotoille ja uittoon liittyvää esineistöä sekä kuva- ja filmimateriaalia, jotka kertovat elävällä tavalla suomalaisen metsätyön ja uiton pitkästä historiasta sekä niihin liittyvästä elämäntavasta, työstä, ihmisistä ja tarinoista.

 

Vanha savotta -näyttely täydentää oivalla tavalla puunkorjuun ja metsätalouden ja -teollisuuden koneistumisesta kertovaa Koneaika-näyttelyä, joka avattiin Lustossa kaksi vuotta sitten. Uuden näyttelyn myötä Lustossa on esillä koko suomalaisen metsätyön historia aina hevossavotoilta ja uitolta nykypäivän koneiden aikakaudelle saakka.

 

Toinen kesän pääteemoista esitellään Metsänparantajien vuosisata -näyttelyssä. Suomessa tehtiin 1900-luvulla valtava työ metsänkasvatuksen hyväksi. Metsiä pidettiin elintärkeinä kansantaloudelle, joten kaikki mahdolliset keinot metsien kasvun lisäämiseksi ja hyödyntämiseksi käytettiin. Näyttely kertookin tästä, noin sadan vuoden ajanjaksosta, ja niistä toimenpiteistä, joilla Suomen metsien tuotto saatiin kasvuun.

 

Molemmat näyttelyt, sekä Vanha savotta että Metsänparantajien vuosisata, tulevat olemaan jatkossa pysyvä osa Luston näyttelytarjontaa. 

 

Tulevana kesänä Lustossa nähdään myös taidetta. Savonlinnalaisen taideyhdistys Ars Novan teemallinen vuosinäyttely Polku pohtii metsän henkistä kokemista. Metsän keskellä asuvilla taiteilijoilla on erityinen ja voimakas suhde metsiin, ja se antaa aiheita elämän ihmettelyyn. Näyttely on esillä 1. syyskuuta saakka.

 

Esillä on myös Itä-Suomen yliopiston opettajaopiskelijoiden puupiirroksia, maalauksia ja valokuvia Metsä on kauneus -nimisessä näyttelyssä. Työt ovat syntyneet pohdinnoista metsän merkityksestä kuvataiteessa ja suomalaisessa kulttuurissa, ja ne kommentoivat osaltaan Luston peruskokoelmia ja näyttelytiloja. Näyttely on esillä 31. elokuuta asti.

 

Lusto on avoinna toukokuussa päivittäin klo 10–17, kesä–elokuussa 10–19. Museokauppa Luston Puoti palvelee museon aukioloaikoina. Tervetuloa!

 

Pääsyliput: 10/8/5/25 €

Ryhmäliput: 9/7/4/ €

 

Tiedote- ja kuvamateriaali: 
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html

***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta