[Nayttelyposti] Turkulainen kuvataide esittäytyy Serlachius-museo Göstassa

Päivi Viherkoski paivi.viherkoski at serlachius.fi
Pe 23.Huhti. 12:02:28 EEST 2010


Serlachius-museo Gösta Mäntässä esittelee 24. huhtikuuta avautuvassa Taiteen turuilla -näyttelyssä turkulaista taidetta kahdensadan vuoden ajalta. Joenniemen kartanon alasaleissa on nähtävillä maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa 1800-luvulta nykypäivään. Esillä on yli 80 teosta kaikkiaan 30 turkulaistaiteilijalta.

Taiteen turuilla juhlistaa Turun vuonna 2011 alkavaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta.  Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat asuneet, vaikuttaneet tai opiskelleet Turussa. Näyttelyssä nähdään harvemmin esillä olleita teoksia: maisema-aiheita, henkilö- ja muotokuvia, arjen kuvallisia tarinoita, taiteilijamuotokuvia ja joitain Turun kaupunkiaiheita. Pääosa teoksista on saatu lainaan Turun taidemuseon kokoelmasta. 

Katsaus romantiikan ajasta nykytaiteeseen 

Suomalaisen kuvataide-elämän syntysijat löytyvät Turusta, jonne perustettiin maan ensimmäinen taidekoulu, Turun piirustuskoulu, jo ennen 1800-luvun puoliväliä. Valtaosalla näyttelyn taiteilijoista on jokin yhteys piirustuskouluun. Nähtävillä on esimerkiksi koulun ensimmäisen taiteilijaopettajan Robert Wilhelm Ekmanin teoksia. Opettajina ja vahvoina vaikuttajina 1800-luvun jälkipuolella toimineet Alexandra Frosterus-Såltin, Fredrik Ahlstedt ja Victor Westerholm kuuluvat myös näyttelyn nimiin. 

Turussa taiteen modernismi löi itsensä läpi jo 1920-luvulla. Näyttelyssä nähdään modernismin varhaisen edustajan Edwin Lydénin töitä ja laaja kokoelma turkulaisen surrealismin johtohahmon Otto Mäkilän maalauksia. 

Kuvanveiston puolelta esillä on muun muassa suomalaiskansallisen taiteen keskeinen turkulaisnimi kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. 

Göstaan saadaan lisäksi säväys nykytaidetta tämän päivän turkulaisnimien johdolla. Mukana ovat esimerkiksi Kauko Lehtinen, Harro Koskinen, Ann Sundholm, Anna-Maija Aarras ja Jan-Erik Andersson. Nuorien naistaiteilijoiden näkökulmaa tuovat esille muun muassa Annika Dahlsten ja Hanna Seppänen. 

Taiteen turuilla - kaksisataa vuotta Turun taidetta on esillä Serlachius-museo Göstassa 24.4.2010–2.1.2011. Turku-teema saa jatkoa Serlachius-museo Gustafissa 22.5.2010 avautuvassa Turkulaiset-näyttelyssä. Gustafin näyttely on vuorovaikutteinen ja vahvasti humoristinen multimediamatka turkulaisen identiteetin tutkiskeluun. 

Lisätietoja Taiteen turuilla -näyttelystä: 
Pauli Sivonen 050 5661 355, 
Marjo-Riitta Simpanen 040 7734 002


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta