[Nayttelyposti] Yhdeksän pientä kotia avaa oven arkipäivän historiaan

Niemi Salla Salla.Niemi at hel.fi
Ke 21.Huhti. 15:56:42 EEST 2010


TIEDOTE

Yhdeksän pientä kotia avaa oven arkipäivän historiaan

Työväenasuntomuseo, Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva tunnelmallinen kotimuseo Linnanmäen juurella, avattiin viime kesänä uudelleen pitkän remontin jälkeen. Kirstinkujalla sijaitsevan puutalomuseon avautuessa keskiviikkona 5.5.2010 taas kesäksi kaupunginmuseo julkaisee Helsingin työväestön arjesta ja asumisesta kertovan kaksikielisen Yhdeksän pientä kotia -kirjan, joka johdattaa myös yleisemmin suomalaisen arkipäivän historiaan 1900-luvun alkupuolella.

Suomi on muuttunut valtavasti viime vuosikymmeninä. Elintason nousu ja tapojen muuttuminen ovat tehneet 1900-luvun alkupuolen kotimaasta nykysuomalaisten silmissä suorastaan eksoottisen. Silloinen elämän yksinkertaisuus ja asumisen vaatimattomat puitteet ovat monille nuorille järkytys ja vanhemmillekin kaukaista, jo unohtuvaa menneisyyttä. Työväenasuntomuseo ja Yhdeksän pientä kotia -teos avaavat oven suomalaisen ja erityisesti helsinkiläisen arjen historiaan ja kertovat muutamin välähdyksin siitä, millaisista lähtökohdista jokapäiväinen elämämme on kehittynyt.

Sata vuotta sitten helsinkiläisen työläisperheen hellahuoneessa vesihana ja hellakakluuni edustivat poikkeuksellista mukavuutta ja peilipiironki ja ompelukone olivat ylpeydenaiheita. Ajan myötä elintaso kohosi ja koteihin hankittiin uutuuksia. Öljylampun tilalle kattoon ripustettiin hehkulamppu. Ruokapöydässä läskisoosi korvasi silakan ja keittiön hylly täyttyi astioista ja purnukoista. Alkoi olla varaa huvitteluunkin, gramofoniin tai oikein radioon. Puiset päästä- ja sivustavedettävät sängyt tekivät tilaa modernille rautahetekalle. Sotavuosina piti uudestaan totutella karumpaan arkeen ja korvikkeisiin. Sitä suurempi ilo koettiin, kun rauhan tultua taas sai herkkuja kuten kahvia ja aleksanterinleivoksia.

Työväenasuntomuseon tapaan myös Yhdeksän pientä kotia -kirjassa arjen historiaa tarkastellaan Helsingin vanhimpien, vuonna 1909 Alppilaan valmistuneiden kunnallisten työväenasuntojen ja niiden asukkaiden kautta. Runkona on yhdeksän hellahuonekotia 1910-luvulta 1980-luvulle. Niiden asukkaista on koottu tietoja arkistotutkimuksin ja osin haastatteluin, joiden pohjalta on valittu kaupunginmuseon kokoelmista aikakauteen ja ympäristöön sopivia esineitä ja luotu täyteläisiä kotimiljöitä. Vain kahden uusimman interiöörin esineet ovat oikeasti kuuluneet huoneessa esitellyille asukkaille.

Runsaasti kuvitetussa kirjassa esitellään kunkin hellahuoneen asukkaiden tarina pääpiirteissään. Heidän kotiensa esineet ja niissä heijastuvat ajanilmiöt kytketään suomalaisen arkipäivän kehitykseen. Erityishuomiota saa ruokakulttuuri, jota havainnollistetaan muutamin reseptein. Kotivierailujen lomassa kerrotaan tiiviisti Alppilan kunnallisten työväenasuntojen vaiheista, työväestön elämänmenon muutoksista ja Pitkänsillan takaisen Helsingin historiasta.

Arjen merkityksestä ja tunteellisesta voimasta todistava teos tarjoaa paitsi tietoa myös virikkeitä muistelulle. Esinemaailma oli Suomessa 1900-luvun alkupuolella varsin yhtenäinen ja suomalaisten elintasoerot niin pieniä, että lähes jokainen löytänee kirjan kuvista jonkin tutunoloisen esineen tai tunnelman. Yhdelle tulee mieleen lapsuudenkoti, toiselle mummola, kolmannelle kesämökki...

Lisätietoja antaa teoksen kirjoittaja, tutkija Jere Jäppinen puh. (09) 3103 6505 tai jere.jappinen at hel.fi

Yhdeksän pientä kotia. Arjen historiaa Työväenasuntomuseossa. Helsingin kaupunginmuseo. ISBN 978-952-223-587-9. Sidottu, 128 s. Hinta 20 e (sis. alv).



Toimittajakappaleen voi tilata voi tilata museon taloussihteeriltä Olli Koskelalta mieluiten sähköpostitse olli.koskela at hel.fi tai puhelimitse puh. 09 3107 1558.


Hinta on 20 euroa (sis. alv). Kirjaa saa Museokaupasta, Sofiankatu 4, sekä Työväenasuntomuseosta, Kirstinkuja 4, 5.5.-26.9.2010 ke-su klo 11-17. Museokaupassa saa vähintään 10 kappaleen ostosta alennuksen (- 30 %), jolloin yhden kirjan hinta on 14 euroa (sis. alv). Tukkutilaukset taloussihteeriltä puh. 09 3107 1558. Teosta myy myös Akateeminen kirjakauppa.

Kuvateksti
Suurperheen aamu hellahuoneessa vuonna 1925. Työväenasuntomuseo Kirstinkujalla ja siitä kertova Yhdeksän pientä kotia -kirja avaavat oven helsinkiläisen arkipäivän historiaan. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Juho Nurmi.




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta