[Nayttelyposti] Vuoden nuori taiteilija 2010 Anni Leppälä -näyttely Tampereen taidemuseossa

Yli-Kerttula Helena Helena.Yli-Kerttula at tampere.fi
Ke 21.Huhti. 09:06:04 EEST 2010


VUODEN NUORI TAITEILIJA 2010 Anni Leppälä 17.4. - 30.5.2010

 

Valokuvataiteilija Anni Leppälä on järjestyksessä 26. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Leppälä (s. 1981 Helsingissä) on valmistunut 2004 Turun Ammattikorkeakoulusta / Taideakatemiasta ja opiskelee Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmassa (Master of Arts). Leppälä saa Tampereen kaupungin myöntämän ja Nokia Oyj:n tukeman yhteensä 20 000 euron stipendin sekä 17.4. avautuvan yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa. Näyttely on esillä 30.5.2010 asti.

 

Näyttely koostuu yli sadasta teoksesta, jotka ovat valmistuneet vuosien 2002 - 2010 aikana. Näyttelykokonaisuuden osana julkaistaan laajasti Anni Leppälän taidetta dokumentoiva julkaisu. Kirjassa Leppälän taidetta pohtii italialainen taiteellinen johtaja Luigi Fassi (ar/ge kunst, Bolzano, Italia). Kuvalliseen kirjaan uuden ulottuvuuden tuo runoilija, kirjailija Bo Carpelanin lyhyet "reunahuomautukset" eli runot, jotka ovat syntyneet Anni Leppälän teosten tulkintana. Julkaisun toimittajana on toiminut ts. näyttelypäällikkö Laura Köönikkä, graafisesta suunnittelusta vastaa Liisa Seppo, ruotsinkielisten runojen suomen- ja englanninkielisistä versioista kääntäjä Taija Mård.

 

"Hetkellisyyden jäljittäminen on kuvieni keskeinen teema. Valokuvat ovat kiinnekohtia muutoksessa ja sen tarkkailussa, ne antavat rauhassa lähestyä itseään. Niihin voi koota luottamusta ja tunnistamisen varmuutta, mutta samanaikaisesti niillä on myös toinen luonteensa; näkymätöntä ja tunnistamatonta kohti kääntyvä puolensa. Tunnistamisen ja kohteen välinen yhteys ei ole suora tai ilmeinen vaan häilyvä, vaistonvaraisen vastaavuuden havainto. Värin tai valon läikkä vanhassa kuusiaidassa ilmaisee jotain, joka löytää vastineensa sisäisestä kokemuksesta. Jos sitä lähestyy sanojen avulla ilmenee sen korostuneimpana piirteenä katoavaisuus." Anni Leppälä

 

"Anni Leppälän valokuvaajankatse on visuaalinen ulottuvuus, joka käsittää monia maisemia, kynnyksiä, pintoja ja suljettuja tiloja. Siinä on virtaavaa vettä, nykyhetkensä kätköistä tavoitettuja ihmisiä ja vanhoja maalauksia. Mitä enemmän taiteilija lähestyy esineiden yksityiskohtia, maisemia ja kotien sisätiloja, sitä enemmän hänen katseensa loittonee todellisuuden jäljentämisestä päästäkseen raja-alueelle, esittämisen ja poispyyhimisen puoliväliin, jossa näkyvä ja näkymätön sekoittuvat toisiinsa jatkuvan vuorottelun dialektiikassa." 

Ote Luigi Fassin artikkelista julkaisussa Vuoden nuori taiteilija 2010 Anni Leppälä.

 

Valinnan tehneeseen asiantuntijaryhmään kuuluivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju puheenjohtajana, Svenska Kulturfondenin johtaja Berndt Arell, Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén, kuvataiteilijat Hannu Ojala, Osmo Rauhala, Katariina Salmijärvi ja Janne Laine sekä sihteerinä Elina Bonelius. Näyttelyn kuraattorina toimii ts. näyttelypäällikkö Laura Köönikkä.

 

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Näyttelyn järjestävät Tampereen taidemuseo / Tampereen kaupunki ja valinnan tekevässä asiantuntijaryhmässä ovat edustettuina lisäksi Tampereen Taideyhdistys ry, Tampereen Taiteilijaseura ry ja Suomen Taiteilijaseura.

 

Lisätietoja: ts. näyttelypäällikkö Laura Köönikkä, p. 040 800 4389

Lehdistökuvia: http://www.tampere.fi/taidemuseo/nayttelyt/vuodennuoritaitelija2010.html

markkinointi- ja tiedotussihteeri Helena Yli-Kerttula, p. 040 8012 714

Sähköpostiosoitteet muotoa: etunimi.sukunimi at tampere.fi <mailto:etunimi.sukunimi at tampere.fi> 

 

Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34, Tampere

Avoinna: ti-su 10 - 18, pääsyliput 6/4/2 EUR www. tampere.fi/taidemuseo

 

 
<http://www.tampere.fi/taidemuseo> 
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta