[Nayttelyposti] Inro avautuu Vapriikissa 22.4.

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 15.Huhti. 13:27:40 EEST 2010


Inrō – avain samuraiden aikaan 
Vapriikissa 22.4. 2010–9.1.2011

 

Kimonossa ei ole taskuja. Kolikoita, lääkkeitä, henkilökohtaista sinettiä ja muita pikkuesineitä kuljetettiin ennen vyöllä roikkuvassa pienessä kotelossa. Hyvin pukeutuvat japanilaiset miehet teettivät tähän tarkoitukseen inrōn, koristeellisen lakkarasian. Se oli muotiesine, joka heijasteli omistajansa varallisuutta, persoonallisuutta, tyyliä ja makua. 

 

Aluksi inrōt olivat vain samuraille sallittua ylellisyyttä, mutta myöhemmin myös varakas kaupunkiväestö alkoi käyttää niitä. Nämä lakkarasiat ovat loistava esimerkki Japanin lähes ylivertaisesta käsityötaidosta. 

Samurait ja rikkaat kaupunkilaiset olivat rauhallisen Edo-kauden (1603–1868) kulttuurielämän suunnannäyttäjiä, joten inrō toimii oivallisesti avaimena tuon aikakauden estetiikan sekä kulttuuristen ja sosiaalisten olojen ymmärtämiseen. Se on ainutlaatuinen  esine, joka heijastelee japanilaista kulttuuria ja mentaliteettia – ei pelkästään samuraiden aikaa vaan myös nyky-Japania.

 

Vapriikin näyttely Inrō – avain samuraiden aikaan tuo nähtäville 205 toinen toistaan kiehtovampaa inrōta, valikoiman puupiirroksia ja perinteisiä koriste-aiheita hyödyntäviä uudempia lakkatöitä Heinz ja Else Kressin kokoelmasta. Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa Vapriikissa syksyllä 2010.


Kressin kokoelma

Heinz ja Else Kress muuttivat Saksasta Suomeen1970-luvun alussa. Vuonna 1979 he myyntimatkallaan Yhdysvalloissa osuivat japanilaisten esineiden huutokauppaan, josta poistuivat kolmen inrōn uusina omistajina. Tästä lähti liikkeelle jo kolme vuosikymmentä kestänyt systemaattinen keräily- ja tutkimustyö. Heinz ja Else Kressin tavoitteena on maailmanlaajuisen inrō-arkiston luominen. Tällä hetkellä arkiston tietokantaan on luetteloitu lähes 33 000 esinettä ja siihen kuuluu 120 000 valokuvaa. Työ jatkuu edelleen.

 

Järeä Japanin tietopaketti

Näyttelyn yhteydessä Vapriikki julkaisee Heinz ja Else Kressin laajan (368 sivua ja lähes 800 kuvaa, suomeksi ja englanniksi) ja kattavan inrōja käsittelevän tutkimuksen. Se on maailmassa ensimmäinen laatuaan. Kirjassa esiteltyjen inrōjen tarinoiden kautta avautuu kiehtova näkymä eksoottiseen Japaniin, sen kulttuuriin, historiaan, filosofiaan, kirjallisuuteen ja teatteriin. Tampereella asuvan Mikiko Tokoyodan kirjoittama johdantoartikkeli avaa lukijalle japanilaisen symbolismin saloja.

 

 

Lisätietoja: 
Näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi, puh.  050 553 8671 

Tähtitalvikki Poikajärvi

Markkinointi- ja tiedotussihteeri

Vapriikki

Puh. 050 3211189

www.tampere.fi/vapriikki

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta