[Nayttelyposti] Tiina Torkkelin teoksia Hyvinkään taidemuseossa

Ilola Merja Merja.Ilola at HYVINKAA.FI
To 1.Huhti. 14:57:39 EEST 2010


 

Kaupunki Luonto Koira      

Tiina Torkkelin piirustuksia, veistoksia ja installaatioita

1.4.-25.4. 2010 Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleria

 

Tiina Torkkeli taidenäyttelystään:

 

Lähtökohtana näyttelylle on ollut koira, joka vuorostaan on monelle urbaanille ihmiselle linkki luontoon. Mitä useamman sukupolven ihminen asuu kaupungissa, sitä enemmän hän vieraantuu luonnosta, josta hän loppujen lopuksi on riippuvainen. 

Kuitenkin tuo kaipaus johonkin yksinkertaiseen, rauhalliseen ja kauniiseen säilyy ihmisessä, vaikka hän hakee elämyksiä ja onnea paljon monimutkaisemmista asioista.

 

Puistot ja puutarhat olivat aiemmin kaupunkilaisten olohuoneita, nyt niitä uhkaa arvomaailman muutos. Puistot supistuvat, puutarhaidyllit häviävät. Kaupunkiluonto muuttuu vihreistä keitaista, harmaiksi rakennusmassoiksi. Vankat rakennukset korvataan elementeillä. Mitä kaupungista tulisi säästää tuleville sukupolville, mitä tulisi hävittää, mikä on esteettistä ja mikä on järkevää? 

 

Muutoksesta muutoksen vuoksi seuraa ympäristö, johon ei synny kiintymystä. Ihminen joka on kiintynyt ympäristöönsä, kantaa vastuuta siitä ja haluaa säilyttää sen tuleville sukupolville. Mikäli ihmisellä on kosketus omaan historiaansa, hänellä on vahvempi identiteetti. Tämä on erityisen tärkeää modernissa yhteiskunnassa, jossa elämme. Ihminen vieraantuu helposti ulkoisesta ja sisäisestä luonnostaan. Hallitsemattomuuden tunne kasvaa. Tunteita ei tunnisteta, sisäistä tyhjyyttä täytetään tavaroilla ja haetaan lohtua "mäyräkoirista". 

 

Kulttuurimme esittää tunteen vastakohdaksi järkeä, vaikka se on tunteettomuus...

 

Koira, tuo ihmisen paras ystävä, antaa meille mahdollisuuden kohdata tunteemme ja olla yhteydessä omaan luontoomme, ympäröivän yhteiskunnan paineissa.

 

Kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Tiina Torkkeli on tavattavissa Hyvinkään taidemuseossa sunnuntaina 11.4. ja 25.4. klo 13.00-17.00. Tervetuloa!

 

 

 

 

Merja Ilola
amanuenssi
Hyvinkään taidemuseo
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358 (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi <http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/> 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta