[Nayttelyposti] FLASH! valaisee Sara Hildénin taidemuseon

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Pe 11.Syys. 17:26:00 EEST 2009


Katkaise syksyn pimeys

 

Koe FLASH! – Valoa ja liikettä Sara Hildénin taidemuseossa

 

Helmikuussa 30 vuotta täyttäneen Sara Hildénin taidemuseon juhlavuosi huipentuu FLASH! -näyttelyyn, joka kirjaimellisesti valaisee koko syksyn. Tuolloin museo täyttyy sähkömoottoreilla, lampuilla ja valonheittimillä toimivista liike- ja valoteoksista sekä veistoksista, joiden teräs-, peili- ja lasipinnat heijastavat ympäröivää tilaa ja valoa.  

 

FLASH! koostuu pääosin Sara Hildénin säätiön oman kokoelman teoksista. Esillä on valikoima teoksia 1960-luvun kineettisen taiteen uranuurtajilta kuten Victor Vasarely, Julio Le Parc ja Jesus Raphael Soto. Suomalaisia taiteilijoita edustavat mm. Eero Hiironen ja Eino Ruutsalo. Mukana on myös avajaisnäyttelyn suosikki kolmenkymmenen vuoden takaa, kineettisen taiteen klassikko Nicolas Schöfferin Suuri prisma, joka yleisön toivomuksesta kootaan näyttelyä varten uudistettuna. 

 

Vierailevina taiteilijoina näyttelyyn osallistuu kaksi suomalaista nuoren polven kuvanveistäjää, Ilmari Gryta ja Petri Eskelinen, sekä kansainvälisen kineettisen valotaiteen merkittävimpiin edustajiin kuuluva tanskalais-islantilainen Olafur Eliasson. Häneltä on näyttelyssä kaksi suurikokoista teosta, joista halkaisijaltaan seitsemänmetrinen tilateos Inverted Panorama House kutsuu katsojan astumaan sisään jatkuvasti muuttuvien värien ja valokuvioiden maailmaan.

 

Kineettisessä taiteessa keskeisenä piirteenä on liike. Taideteos voi liikkua, sisältää liikkuvia osia tai antaa vaikutelman todellisesta liikkeestä. Kineettisen taiteen nousu 1960-luvulla oli yhteydessä kasvavaan kiinnostukseen teknologiaa ja tiedettä kohtaan. Koneiden ja elektroniikan hyödyntäminen lähensivät tiedettä ja taidetta keskenään. Esimerkiksi Nicolas Schöffer koki teknisen ja tieteellisen kehityksen ”inhimillisen kulttuurin mahtavimmaksi tueksi ja ponnahduslaudaksi”. Monet nykyään yleiset taiteen tekemisen keinot, kuten videotaide sekä katsojan osallistumista edellyttävä taide, juontavat juurensa kineettisen taiteen kehitykseen.

 

Laajuudessaan ja monipuolisuudessaan Sara Hildénin taidemuseon kokoama ja tuottama FLASH! antaa katsojalle hyvän käsityksen valoon ja liikkeeseen perustuvasta taiteesta. Lisäksi se tarjoaa katsauksen kineettisen taiteen historiaan sekä tämän päivän ilmiöihin esittelemällä teoksia suuntauksen keskeisiltä taiteilijoilta. 

 

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Sahim-julkaisu, jonka teemana on kineettinen taide ja erityisesti FLASH! –näyttelyn taiteilijat ja teokset.

 

 

Sara Hildénin taidemuseo avoinna ti-su klo 11-18. Liput 6/3 €, eläkeläiset, työttömät ja ryhmät (vähintään 10 hlö) 5 € / hlö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

 

Laiturikatu 13 (Särkänniemi), 33230 Tampere

puh. (03) 5654 3500, sara.hilden at tampere.fi <BLOCKED::mailto:sara.hilden at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden

 
 

Matliisa Lehtinen
Museosihteeri Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
puh. (03) 5654 3513, 040 837 0357
tel. +358 3 5654 3513, +358 40 837 0357
matliisa.lehtinen at tampere.fi <mailto:matliisa.lehtinen at tampere.fi> , www.tampere.fi/sarahilden <http://www.tampere.fi/sarahilden> 

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta